Afval rapen, milieubewuste kleding uitkiezen en bomen planten. Iedereen kan een steentje bijdragen aan een beter milieu en klimaat. In het hele land zijn burgers actief om hun leefomgeving te verduurzamen. Maakt het uit waar in Nederland je woont voor het bereiken van duurzame doelen? Wat kunnen mensen met groene vingers uit de stad en een natuurgebied van elkaar leren? Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen gelijkgestemden in stad en regio?

In deze Livecast staan duurzame initiatieven uit de Trouw Duurzame 100 weer centraal. Wat kunnen stedelingen en buitenlui van elkaar leren? We gaan op zoek naar kansen voor kruisbestuiving, want de duurzame burgerbeweging is divers en bruist van de energie.

Bettina Bock is hoogleraar Inclusieve Plattelandsontwikkeling aan Wageningen Universiteit en bijzonder hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid in Noord-Nederland aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verricht onderzoek naar de ontwikkeling van het landelijk gebied in tijden van verstelijking. Ze is bijzonder geïnteresseerd in nieuwe vormen van samenwerking tussen bewoners, overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties in processen van sociale innovatie of transitie.

Louis van Schie en Claar-Els van Delft van Stichting Coast Busters ontwikkelen en ondersteunen initiatieven ter bestrijding van de Plastic Soep. De stichting faciliteert projecten waaraan burgers, ondernemers en overheden kunnen deelnemen en zo bij kunnen dragen aan een vermindering van het afvalprobleem, met name (plastic) zwerfafval.

Cerian van Gestel richte de website guerrillagardeners.nl op. Na ruim 10 jaar is een beweging met troepen guerrilla gardeners door heel Nederland ontstaan. Guerrilla Gardening is een van de manieren om bij te dragen aan de diversiteit van planten en dieren in de stad. Bijvoorbeeld door inheemse planten te gebruiken, zodat een plek wordt waar bijen hun voedsel kunnen vinden.

Ad Vlems is initiatiefnemer van het ecodorp Boekel. Dit project onderscheidt zich door de vergaande ecologische maatregelen op het gebied van energie en circulaire bouw. SDG wijk Ecodorp Boekel gaat duurzaam in alle levensbehoeften van haar bewoners voorzien. We dragen hierdoor oplossingen aan voor alle duurzame werelddoelen in samenwerking met de omgeving.

Marjan de Blok is initiatiefnemer en bewoner van Schoonschip, een drijvende woonwijk in het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. In deze ecologisch en sociaal duurzame wijk wonen we sinds begin 2020 met 46 huishoudens op 30 arken. De helft van de arken is twee-op-één-bak, de drijvende variant van twee-onder-één-kap. En er is een gezamenlijke ontmoetingsplek gerealiseerd.

Marloes Heebing is penningmeester bij GoClean. Veranderingen zijn nodig bij de bron, stelt Go Clean dat meer ging doen dan alleen rapen. Alle stukken zwerfafval worden ook geregistreerd en gemeenten en bedrijven aangesproken na het ‘schoonwandelen’. Go Clean verwijderde inmiddels 445.000 stuks zwerfafval, enkele honderden vrijwilligers zijn bij het initiatief aangesloten.

Berend van Zanten is culturele stadmaker met een groen hart, die met verschillende projecten en evenementen werkt aan een leuker & duurzamer Rotterdam. Hij is onder andere initiatiefnemer van (o.a.) Groenemorgen, waar ze d.m.v. projecten, campagnes en evenementen bouwen aan de groene en sociale stad van morgen. Een van de project in 1000 geveltuinen, tegel eruit groen erin!

ProgrammareeksTrouw Duurzame 100

De Duurzame 100 van Trouw is een jaarlijkse ranglijst die bestaat uit 100 Nederlanders die het afgelopen jaar zijn opgevallen op het gebied van duurzaamheid.