Wat is het meest duurzame initiatief van burgers van 2022? De veertiende editie van de Trouw Duurzame 100 komt eraan! De uitreiking vindt plaats tijdens een programma vol toonaangevende sprekers, inspiratie en debat. Wie bereiken de top 5 en wie is dé winnaar van 2022?

Let op: de Livecast begint pas om 20.30, tijdens de uitreiking van de Trouw Duurzame 100!

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Bij de Trouw Duurzame 100 staat de duurzame burgerbeweging centraal. Het draait om mensen die zich inspannen om Nederland duurzamer te maken. Vaak samen, soms individueel. Door insecten te helpen, voedsel te produceren, afval op te ruimen, te protesteren voor het klimaat, te recyclen of spullen te delen. En ga zo maar even door. Het is de groene beweging, ‘de top van onderop.’

Tijdens deze avond is er ruimte voor de verhalen achter alle mooie initiatieven die onderdeel zijn van de Trouw Duurzame 100. Er is ook ruimte om ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen. Daarnaast gaan we in gesprek met experts over de impact van burgerinitiatieven en over een aantal belangrijke en actuele onderwerpen en wordt aan het einde van de avond bekend wie dit jaar wordt uitgeroepen tot de nummer 1 van de Trouw Duurzame 100.

Meer informatie over de Trouw Duurzame 100: trouw.nl/duurzame100

Festival programma
18.30 - 20.15 uur: Markt - Ontmoet de duurzame doeners

Workspace & Meetingroom, tweede verdieping
Ontmoet de duurzame doeners uit de Trouw Duurzame 100 tijdens deze markt met activiteiten, producten en kennis. Ruil hier een kleding stuk dat je niet meer draagt, biecht je klimaatzonde op in de Climate Confession booth en leer meer over het vergroenen van je eigen straat.

20.30-22.00 uur: Uitreiking Duurzame Top 100

Feestelijk programma waarin de winnaars van de top 100 van 2022 bekend wordt gemaakt.

De Markt

vanaf 18.30 uur ben je welkom bij een markt vol activiteiten, producten en kennis van initiatiefnemers uit de Duurzame top 100. Neem kleding mee om te ruilen, stel je vragen over het verduurzamen van je huis en leer alles over guerilla gardening. Deze genomineerden vind je op de markt:

  • De Fixbrigade, geeft demo en advies over het verduurzamen van je huis.
  • 52 Weken Duurzaam, stelt de vraag ‘wat maakt nu echt gelukkig?’. Doe mee met het 52 Groene Avonturen Spel, en ontdekt waar het gelukt echt in zit.
  • Butterfly Upclycling, show & tell van Juul over nieuw leven geven aan voorwerpen die anders in de afvalcontainer belanden.
  • Klimaathelpdesk, speel mee met de klimaatcasino. Niet met geld, maar met klimaatrisico’s.
  • Klimaatgesprekken, biecht hier je klimaatzonde op of stel je vraag over duurzame gewoonten en wordt bijgestaan door een van de coaches.
  • Kledingkettingruil, in het kledingruil-rek kun je, je mooiste kleding ruilen voor nieuwe parels.
  • Guerilla Gardeners, ontdek hoe jij jouw straat of buurt kan vergroenen en maak je eigen zaadbommen.

Uitreiking Trouw Duurzame 100

Vanaf 20.30 uur start een inhoudelijk en feestelijk programma en maken we de winnaars van de Trouw Duurzame 100 2022 bekend. Wie is dit jaar het meest onderscheidende burgerinitiatief? Tijdens dit feestelijke programma worden de top 25 bekendgemaakt door o.a. Marjan Minnesma, Benito Walker en minister Rob Jetten. Daarnaast kun je een inspirerende voordracht van Ruben Jacobs verwachten en kun je als ondernemer je dilemma’s kwijt bij Elif Algu en Maurits Groen. We sluiten de avond af met klinkende glazen om de groene burgerbeweging te vieren!

Marjan Minnesma is de directeur van Stichting Urgenda. Zij is een van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid, onder meer omdat Urgenda in 2015 de bekende en eerste klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid won.

Cees van der Laan is een Nederlands journalist. Sinds 2014 is hij hoofdredacteur van het dagblad Trouw.

Ruben Jacobs is socioloog, schrijver en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daarnaast is hij columnist voor het platform Brainwash van Human en presenteert hij de podcastserie De Groene Eeuw. Op 31 maart 2022 verschijnt zijn nieuwe boek De eeuw van Felix, een zoektocht naar manieren om zichzelf en zijn zoontje Felix voor te bereiden op een onzekere toekomst.

Benito Walker is oud-voorzitter van Youth For Climate NL en heeft in die rol de klimaatzorgen van jongeren onder woorden gebracht en ze bij de politiek neergelegd, samen met concrete oplossingen om die zorgen (gedeeltelijk) weg te nemen. Nu is hij vicevoorzitter bij de Nationale Jeugdraad en voorzitter bij Bureau Burgerberaad, hier houdt hij zich bezig met jongerenparticipatie en jongereninspraak. Daarnaast studeert hij bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden.

Maurits Groen is een Nederlandse communicatieadviseur, activist en duurzame ondernemer die zich bezighoudt met milieu- en ontwikkelingsvraagstukken. Groen is bekend als pleitbezorger voor duurzaamheid, initiator van duurzame coalities en oprichter van bedrijven als Kipster en WakaWaka.

Hiske Arts is campaigner bij Fossielvrij NL. Zij zet zich in om geldstromen te verleggen van fossiel naar duurzaam. Eerder was zij coördinator van de ABP Fossielvrij-campagne, die heeft bijgedragen aan de stap van pensioenfonds ABP om 15 miljard aan pensioengeld uit fossiele bedrijven te halen.

Klaske Kruk is founder van Circularities. Een organisatie die andere bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstellingen helpt met hun circulaire ambities. In 2021 nog benoemd als Circulair Hero en dit jaar voorzitter van de Trouw Duurzame 100 jury.

Elif Algu is een duurzame ondernemer pur sang, oprichter van marketing en communicatiebureau Branding a Better World en Reclyce Sint en Co- owner van oprichter Swip Swap waarmee ze speelgoed een tweede leven geeft. Ook is Elif Algu lid van de jury van de Trouw Duurzame 100.

Qader Shafiq is directeur bij Bureau Wijland, een bureau dat staat voor duurzame verbinding van mensen en organisaties met elkaar en met de samenleving. Met het initiatief Kleurrijk Groen leidt hij ambassadeurs op die in hun eigen communities kennis over verduurzaming delen. Het afgelopen jaar eindigde Kleurrijk Groen op de veertiende plek in de Trouw Duurzame 100. Dit jaar is Qader betrokken als jurylid.

Sandy Bosmans is dichter, spoken word artiest en theaterschrijver. In 2014 sloot ze zich als jong talent aan bij de PoetryCircle, waar ze inmiddels zelf als coach is aangesteld. Samen met goede vriendinnen start Sandy in 2017 het spoken word platform Art Harder. Ook schreef ze mee aan verschillende theaterstukken en een animatieproject. Een veelzijdige artiest die deze avond een voordracht met ons deelt.

 

Check hier de winnaar van de Trouw Duurzame 100 2021!

ProgrammareeksTrouw Duurzame 100

De Duurzame 100 van Trouw is een jaarlijkse ranglijst die bestaat uit 100 Nederlanders die het afgelopen jaar zijn opgevallen op het gebied van duurzaamheid.