Als onderdeel van de coalitie Samen Tegen Racisme organiseerde Pakhuis de Zwijger en het Comité 21 Maart de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Programma’s zijn vormgegeven op basis van de jaarlijkse Open Call die in September is uitgezet, en is opgezet in samenwerking met kunstenaars, maatschappelijke organisaties en stadsmakers. De Week Tegen Racisme 2022 was een interdisciplinair programma vol kunst, films, muziek, panels, lezingen, workshops en dialoog. Tijdens de week agendeerde we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zoals politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaat racisme.

Veel van onze programma’s zijn online terug te kijken via onze website of via ons YouTube-kanaal. Hieronder zetten we deze programma’s voor je op een rijtje, kijk ze nu terug of klik hier voor het overzicht van alle programma’s van de Week Tegen Racisme!

Kunst | Muziek | Films
Films en media spelen een belangrijke rol in het (on) zichtbaar maken van racisme en discriminatie. Tijdens de week waren er verschillende films te zien, bij diverse programma’s was er muziek en spoken word. In het programma Movie & Talk about Racism on Film vond er na afloop van de film een nagesprek plaats met sprekers. Ook werd de Week tegen Racisme 2022 op een feestelijke manier afgesloten met een jamsessie van Afrogrooves.

Nederlands Kolonialisme & koloniale doorwerkingen
Programma’s over Nederlands kolonialisme en doorwerking zijn terug te zien op Youtube door te klikken op de onderstaande programma titels. De volgende panelgesprekken gingen over dit thema : ​​Racisme onder het Nederlands kolonialisme in Indonesië, Climate racism and repair in the Caribbean en Colorisme binnen verschillende diaspora.

Verkiezingen, Politiek en extreem rechts:
De gemeenteraadsverkiezingen vonden plaats dit jaar. De Week tegen Racisme had verschillende programma’s rondom dit thema zoals: Verkiezingsdebat 10 maart en het nabeschouwings programma Verkiezingsuitslagen: Hoe Nu Verder. Verder was er een panelgesprek over hoe het is om een zwarte vrouw in de politiek te zijn in Nederland in het programma Enabling Misogynoir: Demon, Diva or Determined?. Het programma Opkomst van extreem rechts focuste zich op politieke ontwikkelingen en normalisering van extreem rechts. Deze programma’s zijn terug te zien door te klikken op de link.

Talks | Intersectionaliteit, Onderwijs, joods in Nederland en ongedocumenteerden.
De Week Tegen Racisme maakt racisme bespreekbaar door programma’s zoals Progressief & Joods in Nederland, City ID for Amsterdam!, Scholen Tegen Racisme en Claiming Joy, a Queer & Intersectional. Deze programma’s zijn terug te zien door te klikken op de link.

 

Workshops | Offline programma’s
Ook dit jaar werden vele workshops geven rondom de hoofdthema racisme. De workshops Ik laat mijn buren niet discrimineren, The Power of Bystanders / Upstanders en (H)erken jij alledaags racisme?! gaven deelnemers tools om alledaagse racisme te herkennen, en om op een juiste manier te handelen.

Video- en fotocampagne Week Tegen Racisme 2022
Voorafgaand aan de Week tegen Racisme heeft Pakhuis de Zwijger een 3-delige videoreeks geproduceerd. Hierin gaan personen vanuit verschillende community’s in gesprek over overkoepelende thema’s binnen racisme en discriminatie.

In aflevering 1 gaan Ellen Brudet en Caroll Sastro in dialoog over hun ervaringen met de onderwerpen racisme en discriminatie. Zo vertellen zij over hun kantelpunten en worden waarden als inclusiviteit, toegankelijkheid en acceptatie in de maatschappij besproken.

In aflevering 2 gaan Siela Ardjosemito-Jethoe en Willem Koning in dialoog over hun ervaringen met betrekking tot racisme en discriminatie. Zo vertellen zij over hun kantelpunten en gaan ze in gesprek over de waardes identiteit, taal en cultuur.

In aflevering 3 gaan Hajar Fallah en Lievnath Faber in dialoog over hun ervaringen met betrekking tot racisme en discriminatie. Zo vertellen zij over hun kantelpunten en gaan ze in gesprek over (on)veiligheid bij het uiten van je cultuur of religie.

Ook heeft Pakhuis een fotocampagne gemaakt. Hierin zetten we de spotlight op verschillende grote, maar ook opkomende namen binnen de strijd tegen racisme en discriminatie. Het idee van deze foto campagne is om een duidelijk beeld neer te zetten van wie zich online inzetten tegen racisme en discriminatie. Er zijn negen mensen geportretteerd die allemaal vanuit hun unieke achtergrond en perspectief strijden voor meer gelijkheid en gelijkwaardigheid in de samenleving (en de wereld). Klik hier om deel 1 van de fotografie campagne te bekijken en hier om deel 2 van de foto’s te bekijken.

Netwerk Diner | Community
Op vrijdag 18 maart vond het Netwerk diner van de Week tegen Racisme plaats. Sprekers en partners waren uitgenodigd voor dit event. Middels het diner sloten we een mooie week af. Na het diner gingen we in gesprek middels een Intersectioneel dialoog spel spellen is.w.m. Caleidoscopia . Daarnaast droeg Jonathan Tjien Fooh een gedicht voor over verbinding en taal.

 

Demonstratie op de Dam 2022
Honderden mensen verzamelden zich zaterdagmiddag op de Dam om te demonstreren tegen racisme en discriminatie. Verschillende sprekers kaarten onderwerpen zoals vluchtelingenhaat, moslim-discriminatie, anti zwart racisme, antisemitisme, trans- en homofobie, validisme, klassisme, toeslagen schandaal en etnisch profilering van de overheid en de politie aan. De tocht begon op de Dam en eindigde bij het monument De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein, de brassband Ritmo entertainment zorgde voor een feestelijke sfeer tijdens de tocht.

In samenwerking met