Hoe kan jij jouw solidariteit met jouw gediscrimineerde buren concreet vormgeven op laagdrempelige wijze? Tijdens deze workshop gaan we het hebben over solidariteit in de vorm van micro acties. Ook zal tijdens deze sessie de actiecampagne #Ik laat mijn buren niet discrimineren gelanceerd worden – een campagne voor mensen die hun gediscrimineerde buren willen steunen door een poster als interventie voor hun raam op te hangen. Hiermee geef je een signaal van solidariteit af in jouw straat voor iedere passant. Facilitators Helena Castro en Kimberley Smit zullen hun (ervarings)kennis en inzichten als omstander en getroffene met jullie delen zodat jullie op makkelijke wijze kunnen interveniëren bij alledaags racisme.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief

Achtergrond informatie sprekers:

Helena Castro begeeft zich als cultureel ondernemer op het snijvlak van kunst en cultuur en maatschappij en filosofie. Ze cureerde zowel programma’s op eigen initiatief als voor organisaties als Amsterdam Roots Festival en filmhuis LAB111. Helena is ook actief in de nachtcultuur. Ze is dj en zit in het bestuur van Stichting Nachtburgemeester Amsterdam, een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor een levendig, inclusief en divers Amsterdams nachtleven. Op dit moment is zij projectleider van het nieuwste project van de stichting: ClubEthics. Dit initiatief biedt clubs de tools en handvatten bij de belangrijke taak om het nachtleven veiliger en inclusiever te maken door middel van trainingen voor club personeel, beleidsadvies op maat en faciliteert een open dialoog voor bezoekers en professionals.

Kimberley Smit is directeur-bestuurder van GEMC. Haar werkzaamheden voor deze stichting, die zich inzet voor de voor de persoonlijke en/of professionele ontplooiing van cultuurmakers, maken het mogelijk om haar gedrevenheid naar sociale rechtvaardigheid voor iedereen en activistisch denken tot uiting te laten komen in concrete projecten en stappen. Ook is zij met hart en ziel toegewijd aan de cultuursector en wil met haar werkzaamheden als project coördinator bij The Need for Legacy en als zakelijk leider bij Sites of Memory en andere organisaties invloed uitoefenen in het nederlandse cultuurlandschap met het doel deze wat inclusiever en
gelijkwaardiger te maken. Daarnaast vervult zij als filosoof management een rol in het bestuur van Cybersoek, een stichting die zich actief inzet voor de digitale weerbaarheid

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2022

Als onderdeel van de coalitie Samen Tegen Racisme organiseren Pakhuis de Zwijger en het Comité 21 Maart dit jaar de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Dit in de aanloop naar de landelijke demonstratie die jaarlijks plaatsvindt in het kader van de Internationale Dag Tegen Racisme die valt op 21 maart. De Week Tegen Racisme 2022 biedt een interdisciplinair programma vol kunst, films, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zoals politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.