De slimme, veilige, schone en duurzame toekomst van logistiek

Logistiek is de bloedsomloop van de stad, zonder logistiek wordt er niet gebouwd, worden winkels niet bevoorraad en worden er geen pakketjes bezorgd. Tegelijkertijd knelt het in de bevoorrading van de stad en zet logistiek de leefbaarheid van de stad flink onder druk. De sector is daarom toe aan een nieuwe start, maar hoe ziet dat er straks uit? Samen met de sector, de gemeente en de rest van de stad gaan we op zoek naar de slimme, lichte, schone, duurzame logistiek van de toekomst.

In samenwerking met
Lisan Klop
Programmamaker Pakhuis de Zwijger
Cathelijne Hermans
Programmamanager logistiek, gemeente Amsterdam
Partners
Mediapartners
Inhoudsopgave
Aflevering 1: Slim, veilig, schoon en bereikbaar

Logistiek is de bloedsomloop van de stad, zonder logistiek wordt er niet gebouwd, worden winkels niet bevoorraad en worden er geen pakketjes bezorgd. Tegelijkertijd knelt het in de bevoorrading van de stad en zet logistiek de leefbaarheid van de stad flink onder druk. De sector is daarom toe aan een nieuwe start, maar hoe ziet dat er straks uit? Wat is de slimme, lichte, schone, duurzame logistiek van de toekomst? Tijdens dit programma geeft Amsterdams wethouder Egbert de Vries de aftrap van Logistiek020; een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse logistieke sector.

Bereikbaar
Bereikbaar
Aflevering 2: Wordt de logistiek slimmer en duurzamer door een hub?

Logistieke hubs worden vaak geprezen als dé oplossing voor het slimmer en duurzamer bevoorraden van Amsterdam. Dat is nodig want het verkeer in de stad blijft (ook na COVID) groeien en er is steeds minder ruimte om deze groei op te vangen. Hoe maken hubs de logistiek slimmer en duurzamer en als logistieke hubs de oplossing zijn voor de vele logistieke problemen in de stad, waar blijven ze dan? Hoe voorkomen we dat de bevoorradingsketen juist duurder en complexer wordt door de toevoeging van deze hubs? Samen met experts én de zaal gaan wij op zoek naar antwoorden en de ideale invulling van de logistieke hub van morgen.

Bereikbaar
Bereikbaar
Aflevering 3: Wat is de pracht van vracht op de gracht

Amsterdam wordt steeds drukker. De paden en wegen zijn smal, kades storten in, de parkeerplekken zijn schaars en we willen allemaal liever geen files. De oplossing lijkt simpel: we gaan de gracht op! Er wordt al jaren gespeculeerd over een oude oplossing in een nieuw jasje: vervoer over water. Waar in vroegere eeuwen de grachten al vaak werden gebruikt voor transport, blijkt het nu een lastige logistieke opgave om tussen de pleziervaart ook boten voor bevoorrading van de binnenstad te realiseren. Dit terwijl Amsterdam een enorm waterrijke stad is met een ogenschijnlijk geschikte infrastructuur. Waarom gebeurt het dan nog niet? Wat zijn de voordelen van vervoer over water? En wat zijn de uitdagingen?

Bereikbaar
Bereikbaar
Programma
Vervoer over water. Het is een fenomeen dat al jaren onderwerp is van gesprek, maar in Amsterdam toch nog maar op vrij kleine schaal voor komt. Hoe komt dit? En wat is ervoor nodig om de logistiek (deels) naar het water te verplaatsen? Hierover gaan we in gesprek met Jupijn Haffmans, adviseur logistiek bij de Gemeente Amsterdam, Kim Borgmann, Projectleider Amsterdam Vaart! bij Port of Amsterdam, Bart Verweijen, oprichter ZOEV City, en Jorrit Harmsen, onderzoeker duurzame logistiek bij TNO.
Aflevering 4: LEVV op de weg

In de kakofonie van voertuigen in de stad is er sinds enkele jaren een nieuwe innovatie bijgekomen: Licht Elektrische Vracht Voertuigen (LEVV). Rondzoevende kleine auto’s, vrachtwagentjes en fietsen die handig tussen de drukte van de stad door kunnen manoeuvreren. Ze zijn minder vervuilend, nemen weinig ruimte in en zijn daardoor minder belastend voor de leefkwaliteit. LEVV’s zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de stad en wij profiteren allemaal van het feit dat binnen een oogwenk onze pakketjes op de stoep staan. Echter hebben LEVV’s ook gevolgen voor de verkeersveiligheid in de stad, is het laadvermogen beperkt en moeten ze ook op plekken opgeladen kunnen worden. Hoe ontwikkel je een visie voor een sector die zich constant innoveert? En hoe beïnvloeden deze LEVV’s de logistiek in de stad?

Aflevering 5: Pakjesavond

Op dagen als Sinterklaas, Kerst en Black Friday is het alle hens aan dek bij de pakketjesbezorging. Al jaren groeit het aantal bestelde online producten hard, maar sinds de coronacrisis gaat het in een stroomversnelling. Want eerlijk is eerlijk, het is ook wel makkelijk. Je nieuwe schoenen, boeken of wasmachine is maar een klik van je voordeur verwijderd. De koeriersdiensten zorgen ervoor dat pakketten veilig en vlot worden afgeleverd. Echter zorgt deze toename in pakketjes ook voor drukkere straten, leegstaande winkels en vooral veel extra karton. Hoe gaan we duurzamer en efficiënter pakketjes bezorgen? Wat is het lot van teruggestuurde pakketjes? Gaan pakketjes in de toekomst met een drone bezorgd worden?

Bereikbaar
Bereikbaar
Andere programma's over bereikbaarheid

We besteden veel van onze schaarse ruimte aan infrastructuur, veel spoor, veel snelwegen en nog veel meer parkeerplaatsen. Maar hebben we ook genoeg ruimte voor onze groene en sociale ambities? Is er ruimte om te spelen, om het water van extreme buien op te vangen, of om gewoon lekker voor je deur te zitten? Kunnen we onze stad beter bereikbaar maken voor mensen en goederen en toch minder ruimte te besteden aan mobiliteit?

Aflevering 6: Meer dan stenen sjouwen

Als je door een willekeurige Amsterdamse wijk loopt krijg je er ongetwijfeld mee te maken: bouwwerkzaamheden. De trambaan wordt vernieuwd, de kades hersteld, je buurman bouwt een dakkapel en er worden nieuwe huizen gebouwd aan de andere kant van de wijk; in Amsterdam wordt letterlijk getimmerd aan de weg. Deze bouwwerkzaamheden trekken materiaal, mankracht en verkeer de stad in. Om deze stromen in goede banen te leiden moet er genoeg aandacht besteed worden aan deze bouwlogistiek. Welke vormen van bouwlogistiek kent Amsterdam? Wat gaat er goed en wat is nog een uitdaging? En hoe gaat bouwlogistiek er de komende jaren uit zien? Daarover gaan we tijdens deze aflevering van Logistiek020 in gesprek.

Bereikbaar
Bereikbaar
Aflevering 7: Bestemming veilig bereikt

Veiligheid in het verkeer is een thema waar wij ons allemaal mee bezig houden. Koeriers en maaltijd bezorgers op elektrische fietsen zigzaggen over het fietspad, vrachtvervoer probeert voor de drukte winkels en horeca te bevoorraden en bestelbusjes willen zo snel mogelijk pakketjes aan de deur af te leveren. Dit alles gaat steeds sneller en efficiënter. Een ongeluk zit in een klein hoekje en door deze toename in drukte en snelheidsverschillen lijken er steeds meer kleine hoekjes verstopt te zitten in het verkeer. Wat kan logistiek bijdragen aan verkeersveiligheid in de stad? Hoe kunnen we dit aanpakken? Welke maatregelen zijn er al genomen om verkeersveiligheid in logistiek te bevorderen? We zoeken antwoorden op deze vragen en gaan in gesprek over de uitkomsten met betrekking tot logistiek en verkeersveiligheid uit het eindrapport Verkeersveiligheid.

Bereikbaar
Bereikbaar