De nachttrein is terug van weggeweest, is de trein daarmee eindelijk een realistisch en duurzaam alternatief voor korte vluchten? Nu al rijden dagelijks directe treinen vanuit Amsterdam naar Basel, Berlijn, Brussel, Frankfurt, Innsbruck, Londen, Parijs en Wenen, met plannen voor Zurich, Warschau en Praag. Deze zomerspecial van Ruimte! Ruimte! Ruimte! staat in het teken van de toekomst van het Europese spoor, onze liefde voor reizen met de trein en de reizen die we deze zomer al kunnen maken.

In deze zomerspecial spreken we over de terugkeer van de nachttrein naar Nederland, wat kwam daarbij kijken? Wat zijn de plannen voor de toekomst en welke obstakels moeten we nog overwinnen? Daarover en meer spreken we met Reinout Wissenburg van ProRail, Chris Engelsman oprichter European Sleeper, Jet van de Kar van NS international en oud-kamerlid en voorvechter van de nachttrein Suzanne Kröger.

DossierRuimte! Ruimte! Ruimte!
Leefbaar
Dit programma is ontwikkeld door
Servaz van Berkum
In samenwerking met
ProgrammareeksRuimte! Ruimte! Ruimte!

Dit decennium barst in ons land de strijd om de ruimte los. Hebben we voldoende ruimte voor de één miljoen geplande woningen? Voor klimaatadaptatie, voor de opwekking van duurzame energie, voor landbouw en natuur, voor de circulaire industrie? En voor de bereikbaarheid van onze steden, voor nieuwe logistieke hubs, voor snelfietspaden en voor spelende kinderen? Hoe houden we onze leefomgeving prettig, veilig en gezond en welk plan heeft straks prioriteit bij ruimtegebrek? In de programmaserie Ruimte, Ruimte, Ruimte!!! gaan wij op zoek naar hoe de toekomstige inrichting van stad en land de komende jaren gaat vorm krijgen; naar nieuwe ideeën voor het (her)ontwerp van onze schaarse ruimte.