Wat is een rechtvaardige invulling en verdeling van de ruimte in Nederland, en hoe ontwerp je die? Een lastig vraagstuk. Want vrijwel niemand is tegen een rechtvaardige ruimte, maar wat voor de één rechtvaardig is, is voor de ander juist een onrecht. In dit programma duiken we in dit dilemma. Aan de hand van een nieuw instrument en concrete ontwerpoplossingen, schetsen we nieuwe kaders voor de rechtvaardige ruimte.

Dit programma is onderdeel van de Open Oproep Ruimte voor Rechtvaardigheid van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. In deze oproep wordt in twaalf ontwerpprojecten gewerkt aan het vormgeven van een rechtvaardige fysieke leefomgeving.

Over de sprekers

Daryl Mulvihill is architect, filmmaker en oprichter van Studio DMAU. Voor de oproep deed de studio het project ‘Dat is niet eerlijk!’. Daarin constateren zij dat de stad is ontworpen voor volwassenen. Ze zochten naar effectieve ontwerp- en onderzoeksmethoden om de wensen van kinderen in te bedden in het ontwerp van de openbare ruimte.

Nanne Wytze Brouwer is social designer en oprichter van de Toekomstfabriek. Voor de oproep werkte Nanne samen met studio Antidote aan een rechtvaardige leefomgeving voor vluchtelingen en statushouders. Met ontwerpend onderzocht het team hoe “ruimtelijk ontwerpers kunnen samenwerken met nieuwkomers om, binnen de kaders van het huidige woningtekort, een passende en inclusieve woonomgeving te creëren, die niet alleen volwaardig onderdak biedt, maar die ook bijdraagt aan een volwaardige deelname aan de samenleving.”

Marthe Singelenberg en Max Weghorst zijn procesbegeleiders van de open oproep Ruimte voor Rechtvaardigheid.

Marthe is antropoloog, gespecialiseerd in stedelijke ontwikkeling. Het meenemen van zo veel mogelijk uiteenlopende perspectieven in ontwerp- en beleidskeuzes is een belangrijk onderdeel van haar werkzaamheden voor de rechtvaardige ruimte.

Max heeft een achtergrond in (omgevings)psychologie. Momenteel promoveert hij op ‘Just Spatial Development’ aan de Universiteit Utrecht. In zijn onderzoek richt hij zich op het vertalen van de ‘rechtvaardige stad’ naar de dagelijkse praktijk van stedelijke ontwikkeling.

ProgrammareeksGebiedsontwikkeling

De druk op steden neemt de komende jaren geweldig toe, met diverse transities in het vooruitzicht. Niet alleen de grote steden, maar ook dorpen en regio’s veranderen sterk. Onder andere het aantal inwoners groeit of krimpt met maatschappelijke uitdagingen als gevolg. De eisen op het gebied van energie, water, technologie, voedselvoorziening en mobiliteit worden daarnaast alsmaar hoger. Gebiedsontwikkeling vormt passende oplossingen voor die uitdagingen van nu en morgen. Deze integrale planningsmethodiek houdt rekening met leefbaarheid, economische, ecologische, technologische en maatschappelijke uitdagingen van gebieden. Wat maakt een gebiedsontwikkeling veerkrachtig? Hoe ontwikkelen we aantrekkelijke woon- en werkgebieden die in staat zijn (mee) te veranderen? Hoe vergroten we de economische, ecologische, maatschappelijke en ruimtelijke veerkracht van steden en wat is daarvoor nodig? In deze programmareeks gaan we hierover in gesprek.