De Stad

15 minuten Nederland

Kunnen we in onze steden met slimmere bereikbaarheid meer ruimte maken voor onze groene en sociale ambities?
maandag 2 nov 2020, 20.30
ma 2 nov 2020, 20.30
Online via LIVECAST

De gemeente van Parijs wil de stad als '15 minuten stad' inrichten. Dat wil zeggen; je kan alle belangrijke dagelijkse faciliteiten bereiken met maximaal 15 minuten fietsen. Ook in Nederland speelt dit; je kan zeggen dat Amsterdam, Eindhoven en Groningen allang '15 minuten steden' zijn. Maar hoe zit dat met de landelijke gebieden zoals de Noordoostpolder of West-Friesland? Kunnen we van heel Nederland een '15 minuten land' maken? Hoe garanderen we dat bereikbaarheid in Nederland minder ruimte nodig heeft en meer ruimte overblijft voor onze groene en sociale ambities?

Waar in Nederland ben je binnen 15 minuten fietsen bij de belangrijkste voorzieningen? Bert van Rest, docent geografisch informatiesysteem ESRI Nederland, heeft dit visueel gemaakt in een illustratie.

@ Bert van Rest op LinkedIn

‘Kun je in NL alles vinden binnen 4 km fietsen? Laten we eens kijken naar de data van supermarkten, drogisterijen, apotheken en buurten, bv. op ArcGIS Online. Welnu: Er zijn 13.594 buurten in NL. Gezien vanuit het middelpunt zijn er 11.331 buurten met zowel een supermarkt, een drogist en een apotheek binnen 4 km (hemelsbreed voor het gemak). Dat is 83% van alle buurten. Zie de groene punten.’

Zie de LinkedIn post van Bert van Rest voor de bewegende versie van deze illustratie.

maandag 2 nov 2020, 20.30
Online via LIVECAST