Logistiek is de bloedsomloop van de stad, zonder logistiek wordt er niet gebouwd, worden winkels niet bevoorraad en worden er geen pakketjes bezorgd. Tegelijkertijd knelt het in de bevoorrading van de stad en zet logistiek de leefbaarheid van de stad flink onder druk. De sector is daarom toe aan een nieuwe start, maar hoe ziet dat er straks uit? Wat is de slimme, lichte, schone, duurzame logistiek van de toekomst? Tijdens dit programma geeft Amsterdams wethouder Egbert de Vries de aftrap van Logistiek020; een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse logistieke sector.
We beginnen het programma in gesprek met Amsterdams wethouder Egbert de Vries, lector city logistics van de HvA Walther Ploos van Amstel, manager operations Amsterdamse ondernemersvereniging ORAM Menno van der Valk en programmamanager logistiek voor gemeente Amsterdam Cathelijne Hermans over de stand van zaken van logistiek in Amsterdam. Wat is de impact van de logistiek op de stad en hoe kunnen we met slimme, veilige en schone logistiek de leefbaarheid van onze stad kunnen vergroten.
We gaan in gesprek met logistieke parels uit de stad, zij vertellen over hun werk en hun innovaties om slimmer, veiliger en schoner te kunnen werken.
De leefbaarheid, verkeersveiligheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid komen steeds meer onder druk te staan omdat Amsterdam drukker wordt.
De afgelopen jaren zijn veel stappen gezet om de impact van mobiliteit op de stad waar nodig te verkleinen; onder meer met het programma autoluw. Zo komt er steeds minder ruimte voor gemotoriseerd verkeer en worden steeds meer aan eisen gesteld aan toegang tot de stad.
Lees het hele artikel op de website van Walther Ploos van Amstel>>
Egbert de Vries is sinds januari dit jaar wethouder Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam. Ook is hij nu voorzitter van de programmaraad van Samen Bouwen aan Bereikbaarheid. Hij heeft voor beide functies het stokje overgenomen van Sharon Dijksma. Egbert: ‘Ik roep alle partners van SBaB op om aan te sluiten bij de Samenwerkingsovereenkomst flexibel werken en slim reizen. Immers, overheden zijn ook werkgevers.’
De manier waarop we reizen verandert door (autonome) technologische ontwikkelingen, ander reisgedrag, de energietransitie en de verstedelijkings- en woningbouwopgaven. Met Smart Mobility maken we dit inzichtelijk en creëren we oplossingen die bijdragen aan de opgaven uit het Coalitieakkoord Duurzaam Doorpakken!