Als je door een willekeurige Amsterdamse wijk loopt krijg je er ongetwijfeld mee te maken: bouwwerkzaamheden. De trambaan wordt vernieuwd, de kades hersteld, je buurman bouwt een dakkapel en er worden nieuwe huizen gebouwd aan de andere kant van de wijk; in Amsterdam wordt letterlijk getimmerd aan de weg. Deze bouwwerkzaamheden trekken materiaal, mankracht en verkeer de stad in. Om deze stromen in goede banen te leiden moet er genoeg aandacht besteed worden aan deze bouwlogistiek. Welke vormen van bouwlogistiek kent Amsterdam? Wat gaat er goed en wat is nog een uitdaging? En hoe gaat bouwlogistiek er de komende jaren uit zien? Daarover gaan we tijdens deze aflevering van Logistiek020 in gesprek.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

In dit programma beginnen we het gesprek met Marcel Ludema. Hij gaat vanuit de gemeente vertellen wat de ambities zijn op het gebied van bouwlogistiek in Amsterdam. Wat verstaan we onder bouwlogistiek? En welke processen hebben hiermee te maken? Verder zal Arjan Walinga namens Bouwend Nederland vertellen hoe Amsterdam zich op het gebied van bouwlogistiek verhoudt tot andere steden en wat de grote uitdagingen en knelpunten zijn voor de toekomst. Sanne van Vliet zal toelichten hoe deze logistieke processen lopen in de praktijk, en welke uitdagingen de BAM hier tegenkomt en hoe oplossingen worden gevonden. Wat Amsterdam een bijzondere casus maakt op dit gebied is natuurlijk de mogelijkheid om bouwmaterialen over water te vervoeren. Kim Borgmann zal meer over deze mogelijkheden vertellen en ook over de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Bij Beens Groep zijn ze niet vreemd van dit transport over water. Zij houden zich onder andere bezig met de kademuren in Amsterdam. Fred Groot zal hier tijdens deze aflevering meer over vertellen.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Lisan Klop
Programmamaker Ruimtelijke Stad
Partners
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Programmamaker
Mediapartner
ProgrammareeksLogistiek020

Logistiek is de bloedsomloop van de stad, zonder logistiek wordt er niet gebouwd, worden winkels niet bevoorraad en worden er geen pakketjes bezorgd. Tegelijkertijd knelt het in de bevoorrading van de stad en zet logistiek de leefbaarheid van de stad flink onder druk. De sector is daarom toe aan een nieuwe start, maar hoe ziet dat er straks uit? Samen met de sector, de gemeente en de rest van de stad gaan we op zoek naar de slimme, lichte, schone, duurzame logistiek van de toekomst?