Amsterdam kan wel een boost in mentale gezondheid gebruiken. In 2020 gaf meer dan de helft van de Amsterdammers aan dat hun mentale gezondheid onder druk stond. Slecht nieuws, maar het goede nieuws is dat we hier iets aan kunnen doen. Oud-burgemeester Eberhard van der Laan zei het al: “Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.” Onderzoek laat zien dat gedeelde smart inderdaad halve smart is: steun vanuit de omgeving kan een preventief effect hebben op het ontstaan en ontwikkelen van mentale klachten.

Maar goed, hoe doe je dat – voor elkaar zorgen? De smart delen? Hoe start je een gesprek? Welke andere manieren zijn er? Wat gebeurt er allemaal in de stad op dit gebied? En om iets voor een ander te betekenen, moet je natuurlijk ook goed voor jezelf zorgen.

Als afsluiting van de Week van Mentale Gezondheid nodigen we jullie – zoekende zielen, helpers in nood, (amateur)therapeuten, storytellers, actieve bewoners en alle anderen – uit in Pakhuis de Zwijger. We gaan op zoek naar manieren om de smart te delen en onze mentale gezondheid te boosten. Met talks, kunst, workshops en muziek. Voor ieder wat wils.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
Programma overzicht Festival: Gedeelde Smart
19:00 - 20:00u | Plenair openingsprogramma

Verbinding, storytelling & mental health staan centraal vanavond. Verschillende experts over hoe je dat nou doet, je smart delen en verbinding zoeken. Met talks & meer. Met in ieder geval: straatarts Michelle van Tongerloo en psycholoog Thijs Launspach.

20.00 - 21:00u | Breakout - Verbinding in de stad

Maak kennis met initiatieven in de stad die zich inzetten voor mentale gezondheid & verbinding. Met o.a. Gouden Mannen, Black Men Talk Group en Ik Ontmoet mij. Om 21u verzorgen deze initiatieven ook verschillende workshops, zie onder.

20.00 - 21:10u | Breakout - Docu Brandstof

In de korte docu Brandstof horen we de verhalen van verschillende jongeren die openhartig vertellen over hun eigen burn-out ervaring. Nagesprek over burn-out bij jongeren van kleur met o.a. Deborah (uit de film), Phuong Ngo (systemisch coach en trainer) en Fayola Cairo (GZ-psycholoog en praktijkhouder).

20:00 - 21:00u | Workshop - Afro Dance Class (EN)

Feelings First. An afro-dance class with Sabou Dance Academy. Out of your head, into your body. Reclaim the connection with yourself and with others.

20:00 - 21:00u | Workshop - Haptonomie

Uit je hoofd, in je lichaam met Jantine de Boer. Simpele oefeningen om meer in contact met je lijf en gevoel te komen. Vanuit een haptonomische basis en mét ademhalingsoefeningen.

20:00 - 21:00u | Levensvraag Speeddate - Geestelijk Verzorger

In een speeddate ga je in gesprek over een levensvraag die jou bezighoudt en maak je kennis met de werkwijze van een humanistisch geestelijk verzorger. Vanuit het Humanistisch Verbond zijn er geestelijk verzorgers met divers specialismen aanwezig.

21:15 - 23:00u | Amsterdam Stories

In Amsterdam Stories brengen we je elke vrijdagavond de mooiste verhalen uit de stad; van muziek tot film en van dans tot poëzie. Vanavond over mental health & verbinding. Met o.a. Des Balentien, Aafke Romeijn, Nourddin Doudouh en de band Three Little Clouds.

21:15 - 22:00u | Workshops van Ik Ontmoet Mij, Black Men Talk & Gouden Mannen

Workshops van verschillende initiatieven uit de stad. Om met jezelf en anderen te verbinden.

Doorlopend

In het pand is de hele avond van alles te doen. Rust uit in de rustruimte, krijg een stoelmassage en bezoek de expositie ‘Open over depressiviteit’ of ‘Beautiful Distress’.

Meer informatie over het programma

De avond bestaat uit verschillende onderdelen, voor ieder wat wils. Hieronder lees je meer over de verschillende programmaonderdelen. Het programma wordt nog verder aangevuld.

Openingsprogramma

Verbinding, storytelling & mental health staan centraal vanavond. Verschillende experts over hoe je dat nou doet, je smart delen en verbinding zoeken. Met talks & meer. Met in ieder geval:

  • Straatarts Michelle van Tongerloo. Als er iemand is die weet hoe verbinding werkt, dan is het Michelle van Tongerloo. Op haar spreekuur in Rotterdam biedt ze hulp aan daklozen, psychiatrische patiënten, verslaafden en mensen zonder verblijfsvergunning. Ze zette een particulier systeem van hulpverlening op en ontving tienduizenden euro’s aan giften. Wat kunnen we van haar leren?
  • Psycholoog Thijs Launspach schreef onlangs het boek ‘Je bent al genoeg’ want hoe houd je je staande in een wereld van prestatiedruk, geluksterreur en idioot hoge verwachtingen? Zijn conclusie: de weg uit de ratrace zit hem in verbinding met onszelf én met anderen.
  • Wethouder Shula Rijxman met o.a. zorg en maatschappelijke ontwikkeling, publieke gezondheid & preventie van de gemeente Amsterdam
  • Therapeut Jale Simsek zet zich op verschillende manieren in voor verbinding, bijvoorbeeld door lichaamsgerichte therapie. Zij weet als geen ander hoe laagdrempelige initiatieven mensen bij elkaar kunnen brengen.
  • Verschillende storytellers en bijzondere initiatieven uit de stad! Hierover later meer!
  • Meer informatie vind je hier.

Talk: Verbinding in de stad

In Amsterdam zijn al super veel initiatieven die zich op een (laagdrempelige) manier inzetten voor mental health en verbinding. Door te praten of wanneer woorden te kort schieten juist via het lichaam. Vanavond gaan we met hen in gesprek én kun je verschillende workshops volgen. Met o.a.

  • Gouden Mannen is er voor mannen met een migratieachtergrond die de verbinding zijn verloren met zichzelf, hun netwerk, de maatschappij en de toekomst. Met een programma op maat werken ze aan het herstellen van deze verloren verbindingen. Storytelling speelt een belangrijke rol bij de Gouden Mannen.
  • Ik Ontmoet Mij verzorgt lichaamsgerichte empowerment trainingen die een brug vormen tussen migranten wij-culturen en de Nederlandse ik-cultuur. In de podcast ‘Ik ontmoet mij’ kun je luisteren naar verschillende veerkrachtige verhalen.
  • Black Men Talk Group zet zich in voor de verbetering van de mentale gezondheid van mannen uit de Afrikaanse diaspora. Het verwerken van trauma’s os de basis voor de groei van de gemeenschap.
  • De Transformers Community heeft als missie om de mentale veerkracht van jongeren te versterken door meer openheid en kennis te creëren over mentale gezondheid, vanuit jongeren zelf. De Transformers Community zet in op de preventie van mentale klachten door jongeren te laten ervaren dat zij niet de enige zijn en er niet alleen voor staan.
  • Meer informatie vind je hier.

Amsterdam Stories

In Amsterdam Stories brengen we je elke vrijdagavond de mooiste verhalen uit de stad; van muziek tot film en van dans tot poëzie. Vanavond – in de Amsterdamse week van mentale gezondheid – een speciale editie over verbinding en mental health. Want gedeelde smart is halve smart. Met bijdragen van schrijver en muzikant Aafke Romeijn, ondernemer en muzikant Des Balentien en spoken-word artist Nourddin Doudouh. Afsluitend dansen met de band Three Little Clouds. Buckle up guys, it’s about to be a funky ride.

Meer informatie vind je hier.

Docu & aftertalk: Brandstof

In de korte documentaire BRANDSTOF (25 min) horen we de verhalen van verschillende jongeren die openhartig vertellen over hun eigen burn-out ervaring. De een is er nog nauwelijks van hersteld, voor de ander is het al langer geleden. Na de film gaan we in gesprek met Deborah (uit de film), Phuong Ngo (systemisch coach en trainer) en Fayola Cairo (GZ-psycholoog en praktijkhouder).

Meer informatie vind je hier.

Workshop: Afro dance class

An afro-dance class with Sabou Dance Academy. Feelings first, out of your head, into your body. Reclaim the connection with yourself and with others. In English.

You can find more information here.

Workshop: Haptonomie

Uit je hoofd, in je lichaam. Jantine de Boer en Irma van der Scheer- Golbach nemen je mee in de wereld van haptonomie en ademen. Met simpele oefeningen om meer in contact met je lijf en gevoel te komen.

Workshops van Gouden Mannen, Black Men Talk & Ik ontmoet mij

De verschillende initiatieven nemen je op verschillende manieren mee om in contact met jezelf en anderen te komen. Hierover binnenkort meer!

Speeddaten met een geestelijk verzorger

Het Humanistisch Verbond komt op voor een samenleving waarin we vrij zijn om onze eigen invulling te geven aan leven, liefde, denken en dood en waarin we verantwoordelijkheid nemen voor elkaar. Vanuit het Humanistisch Verbond werken er humanistisch geestelijk verzorgers. Zij helpen mensen bij hun levensbeschouwelijke zoektocht en bieden steun bij existentiële pijn. Vanavond kun je met ze speeddaten.

Doorlopende programma

Even zin in wat rust of iets anders? Ga chillen in de rustruimte of struin door het pand voor andere leuke dingen:

  • In de rustruimte kun je heerlijk even tot rust komen. Geniet hier ook van een heerlijke stoelmassage van We Like Massage
  • Bekijk de expositieOPEN over depressiviteit’: in Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie. Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt depressie volksziekte nummer één. Effectieve preventie en erover praten lijkt daarin de sleutel. Vanavond is de expo ‘ te zien, persoonlijke portretten en verhalen van jonge mensen over hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze hiermee omgaan en wat hun omgeving daarin betekent.
  • Bezoek de interactieve expositie Beautiful Distress: negen op de tien mensen met een psychische aandoening ervaren vooroordelen en uitsluiting. Beautiful Distress zet kunst in om meer begrip te krijgen voor mensen met een psychische aandoening en taboes te doorbreken. Vanavond een interactieve kunstvorm die zowel ons verstand als zintuigen aanspreekt.

Samen020

Beteken iets voor een ander en doe mee aan Samen020, de Amsterdamse Week van de Mentale Gezondheid 2022! Van 10 tot en met 16 oktober word je op meer dan 20 pekken in de stad gratis geïnspireerd om aan de slag te gaan met je mentale gezondheid.
Dit jaar organiseren we activiteiten met als thema: Samen020. Want samen zijn wij Amsterdam. We hebben elkaar nodig voor een bloeiend leven. Iets betekenen voor elkaar is hierin belangrijk. Dat kan van een kopje koffie drinken met een nieuwe buur tot een disco organiseren. Iets betekenen voor een ander helpt bij het verminderen van stress, verdiept nieuwe contacten en geeft nieuwe inzichten. Ook kan het je gevoel en zelfverzekerdheid positief beïnvloeden. Laat je inspireren in talkshows, buurtbijeenkomsten, een schilderworkshop in het Van Gogh of de ‘Lekker in je Vel’ markt. Alle activiteiten in de Week vind je hier: https://thriveamsterdam.nl/samen020.