In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie. Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt depressie volksziekte nummer één. Effectieve preventie en erover praten lijkt daarin de sleutel. Van 5 oktober t/m 2 november is de tentoonstelling OPEN over depressiviteit te zien: Dertig persoonlijke portretten en verhalen van jonge mensen over hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze hiermee omgaan en wat hun omgeving daarin betekent.

Dit programma is onderdeel van het Gedeelde Smart Festival. Klik hier voor aanmelden en meer informatie over het hele avondprogramma.

De tentoonstelling zal de hele avond te bewonderen zijn in de foyer naast de grote zaal.

Over de makers

Vanuit Stichting Open Mind maakte twee moeders – Mirjam Bekker-Stoop (Open mind) en Linelle Deunk (fotograaf) – deze expositie om depressiviteit onder de aandacht te brengen. Ze zagen hoe hun eigen dochters vochten tegen de demonen en hoe ze er langzaam mee leerde omgaan. Ze reizen het land rond met de tentoonstelling om zoveel mogelijk mensen te bereiken en het gesprek over depressiviteit op gang te brengen. Deze maand doen ze dit in Pakhuis de Zwijger.

Samen020

Beteken iets voor een ander en doe mee aan Samen020, de Amsterdamse Week van de Mentale Gezondheid 2022! Van 10 tot en met 16 oktober word je op meer dan 20 pekken in de stad gratis geïnspireerd om aan de slag te gaan met je mentale gezondheid.
Dit jaar organiseren we activiteiten met als thema: Samen020. Want samen zijn wij Amsterdam. We hebben elkaar nodig voor een bloeiend leven. Iets betekenen voor elkaar is hierin belangrijk. Dat kan van een kopje koffie drinken met een nieuwe buur tot een disco organiseren. Iets betekenen voor een ander helpt bij het verminderen van stress, verdiept nieuwe contacten en geeft nieuwe inzichten. Ook kan het je gevoel en zelfverzekerdheid positief beïnvloeden. Laat je inspireren in talkshows, buurtbijeenkomsten, een schilderworkshop in het Van Gogh of de ‘Lekker in je Vel’ markt. Alle activiteiten in de Week vind je hier: https://thriveamsterdam.nl/samen020.