In de documentaire BRANDSTOF (25 min) vertellen verschillende jongvolwassenen op intieme wijze hoe het is om in een vroeg levensstadium al compleet opgebrand te zijn. Hoe voelt het als douchen en aankleden ineens dagtaken zijn geworden? De verhalen laten een collectief patroon zien. Hoe kan het toch dat er zoveel mensen in de bloei van hun leven al volledig opgebrand raken? De moeilijkheid om uit de ratrace van het leven te stappen, heeft voor mensen van kleur nog een extra laag. Zo zegt Deborah, die haar verhaal in de film verteld: “Wat ik heel vaak tijdens mijn werkcarrière heb gehoord is ‘Surinamers zijn lui’ … en daardoor wilde ik me ook niet ziekmelden.” Vaak moeten mensen van kleur zich weren tegen dit soort stereotypes en andere microagressies. Aan de hand van de documentaire gaan we hierover in gesprek.

Dit programma is onderdeel van het Gedeelde Smart Festival. Klik hier voor aanmelden en meer informatie over het hele avondprogramma.

 

BRANDSTOF

2022 | 25 min | Nederlands gesproken | Documentaire | NTR
Producent, Julia Rombout | Regie, Bo van der Meer | Regie, Roswitha de Boer

Over de sprekers

  • Deborah, personage uit de film.
  • Fayola Cairo, een GZ-psycholoog en praktijkhouder Voel je Thuis. Ze is EMDR-therapeut en schematherapeut met een specialisatie in transculturele en complexe problematiek.
  • Phuong Ngo, een systemisch coach en trainer op het snijvlak van cultuur, zingeving en leiderschap. Ze begeleidt mensen zowel op persoonlijk als professioneel vlak en is gespecialiseerd in transculturele begeleiding.

Samen020

Beteken iets voor een ander en doe mee aan Samen020, de Amsterdamse Week van de Mentale Gezondheid 2022! Van 10 tot en met 16 oktober word je op meer dan 20 pekken in de stad gratis geïnspireerd om aan de slag te gaan met je mentale gezondheid.
Dit jaar organiseren we activiteiten met als thema: Samen020. Want samen zijn wij Amsterdam. We hebben elkaar nodig voor een bloeiend leven. Iets betekenen voor elkaar is hierin belangrijk. Dat kan van een kopje koffie drinken met een nieuwe buur tot een disco organiseren. Iets betekenen voor een ander helpt bij het verminderen van stress, verdiept nieuwe contacten en geeft nieuwe inzichten. Ook kan het je gevoel en zelfverzekerdheid positief beïnvloeden. Laat je inspireren in talkshows, buurtbijeenkomsten, een schilderworkshop in het Van Gogh of de ‘Lekker in je Vel’ markt. Alle activiteiten in de Week vind je hier: https://thriveamsterdam.nl/samen020.