In het openingsprogramma gaan we het gesprek aan en delen we onze verhalen. Hier vertellen experts, zowel vanuit de psychologie en uit de samenleving, waarom het voor onze mentale gezondheid zo belangrijk is om naar elkaar om te kijken en de verbinding met elkaar op te zoeken. Hoe is het momenteel gesteld met mentale gezondheid in onze samenleving? Wat kan verbinding verder voor ons betekenen? En op wat voor manieren kunnen we die verbinding opzoeken? We openen samen met alle bezoekers de avond en onderzoeken waarom we ons nu in moeten zetten om met elkaar te verbinden.

Dit programma is onderdeel van het Gedeelde Smart Festival. Klik hier voor meer informatie over het hele avondprogramma.

 

Openingsprogramma: 19:00 – 20:00

We trappen het festival in de grote zaal af met de verhalen van een aantal experts. Zij weten het belang van verbinding voor onze mentale gezondheid uit te leggen of begrijpen als geen ander wat de risico’s zijn als we deze verbinding niet vinden. Ook zij delen hun verhaal met ons.

Allereerst trapt Sabou het festival af met een energieke dans.

Wethouder Shula Rijxman zal vervolgens in een korte speech bespreken hoe het onderwerp mentale gezondheid in Amsterdam terugkomt en hoe we ons als stad mentaal weerbaar maken.

Uiteindelijk duiden Thijs Launspach en Michelle van Tongerloo het belang van verbinding voor mentale gezondheid en reageren op elkaar in een interview.

Thijs Launspach is psycholoog en schrijver en focust zich in zijn werk op stress, burn-outs en millenials op het werk. Onlangs schreef hij het boek ‘Je bent al genoeg’, want hoe houd je je staande in een wereld van prestatiedruk, geluksterreur en idioot hoge verwachtingen? Zijn conclusie: de weg uit de ratrace zit hem in verbinding met onszelf én met anderen.

Michelle van Tongerloo is huisarts en straatarts. Op haar spreekuur in Rotterdam biedt ze hulp aan daklozen, psychiatrische patiënten, verslaafden en mensen zonder verblijfsvergunning. Vanuit deze ervaring heeft ze een kritische blik naar ons huidige zorgsysteem en de afwezigheid van ‘professionele nabijheid’. Zij vertelt haar verhaal en waarom verbinding een oplossing biedt.

Aan het eind van dit onderdeel nemen we een kijkje naar de rest van het programma. Wil je dansen, naar de film, meer weten over hoe we als stad vooruit moeten, of gewoon even tot rust komen? Voor ieder wat wils!

In samenwerking met