Welke rol speelt hout in de transitie naar een duurzame bouw?

Waar niet hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Onder de noemer ‘mass timber’ worden ondertussen hoogwaardig producten ontwikkelt waarmee complete constructiesystemen en hoogbouwprojecten kunnen worden gemaakt. Wat zijn de voor- en nadelen van houtbouw? Welke invloed heeft houtbouw op de ruimtelijke ontwikkeling van steden? En wat betekent hout voor de huidige woning vraagstukken? In dit dossier bekijken we houtbouw in Nederland en daarbuiten. We laten je zien wat er al speelt in de wereld van houtbouw en hoe de transitie naar houtbouw de bouwwereld beïnvloedt. We nemen je mee naar projecten en ontwikkelingen die ons en andere bouwers inspireren en laten je zien welke personen achter deze transitie schuilgaan.

De houten revolutie

Er ontwaakt een revolutie in de bouwwereld en hout speelt de hoofdrol. De voordelen van hout als bouwmateriaal worden steeds duidelijker en als gevolg willen steeds meer bedrijven hun gebouwen uit hout realiseren. Hierdoor wordt hout steeds meer gebruikt als bouwmateriaal voor woningen. In dit hoofdstuk gaan we in op een van de grootste bouwrevoluties van de afgelopen decennia.

Group 565 Klimaatneutraal
Group 565 Klimaatneutraal
Programma's
De hele reeks houtbouw livecasts behandelt de transitie van niet-hernieuwbare materialen naar biobased materialen als hout. In deze afleveringen wordt er gekeken naar de transitie vanuit het perspectief van architecten, woningcorporaties, politiek, gebiedsontwikkelaars, psychologen en meer.
De transitie
De transitie naar houtbouw staat allang niet meer in de kinderschoenen. Verschillende personen vanuit verschillende achtergronden zijn bezig met het loswrikken van de bouwwereld uit het beton en het introduceren van mass timber voor zowel kleinschalige als grootschalige projecten om een duurzamer bouwklimaat te realiseren.
Het nieuwe hout

Hout is allang niet meer ‘zomaar’ hout. De afgelopen jaren is hout als hernieuwbaar product technisch doorontwikkeld tot een hoogwaardig product waarmee zelfs grootschalige hoogbouw mogelijk wordt gemaakt. Het ‘nieuwe’ hout is brandbestendig, sterk als beton en groeit opnieuw aan. In dit hoofdstuk laten we de technische en hernieuwbare aspecten van mass timber zien.

Group 5 Circulair
Group 5 Circulair
Pioniers
Met het introduceren van een nieuw bouwmateriaal in een vastgeroeste bouwwereld is het van belang dat de kwaliteiten van mass timber evenaren - dan niet overtreffen - aan de traditionele bouwmaterialen. Ontmoet hier de koplopers die het nieuwe hout ontwikkelen, haar kwaliteiten op het gebied van duurzaamheid benadrukken en de beleidswereld ervoor proberen open te stellen.
Beleid
Duurzaam bouwen is niet alleen ontwerptechnisch nieuw, maar ook het beleid is verouderd. De beleidswereld zit vastgeroest in beton en andere niet-hernieuwbare materialen. Dat maakt het lastig om de transitie naar houtbouw te versnellen. Wat zijn de problemen en hoe lossen we die op?
Get connected
Waar wordt kennis en expertise gedeeld?
De houten stad

Om een transitie te laten slagen zijn er pioniers nodig. Zij laten zien wat er nodig is en wat er allemaal al kan. In dit hoofdstuk gaan we in op houtbouw projecten die allemaal al zijn neergezet. Van wolkenkrabber tot drijvend kantoor - de toepassing van hout kent tegenwoordig weinig grenzen. Ontdek hier enkele sprekende voorbeelden uit Nederland en het buitenland.

Mooi
Mooi