ALLE TOURS ZITTEN VOL! Voor de wachtlijst, mail naar [email protected]

Als onderdeel van de Houtbouw XL-dag organiseert Pakhuis de Zwijger verschillende expedities naar houtbouwprojecten in Amsterdam. De architecten en beheerders van de gebouwen nemen je mee naar binnen en tonen het gebruik van hout en het algemene resultaat, of nemen je mee naar de bouwplaats om een kijkje te nemen in de ontwikkeling van het project. Meld je gratis aan!

Je kan je aanmelden voor één van de drie expedities:

ALLE TOURS ZITTEN VOL! Voor de wachtlijst, mail [email protected]

Expeditie Noord

Tijd: 14.00 – 16.10 uur

We beginnen deze expeditie bij Stories van Olaf Gipser Architects gevolgd door Patch 22 en Top-up van Frantzen et al architecten met als afsluiting Timberhouse van Finch Buildings.

Het in 2021 opgeleverde Stories heeft een CLT ruggengraat met 26 appartementen tussen de 43 en 185m2. Het is ontworpen met een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) waardoor bewoners, ontwerpers en bouwers vanaf het begin bij elkaar kwamen om de wensen van bewoners maximaal te verwezenlijken

Patch 22 is een 30 meter hoog gebouw, opgeleverd in 2016, met 33 woon- werkwoningen en 600m2 commerciële ruimte. Voor de zwaarte van het gebouw heeft het een betonnen begane kern gekregen waarop zes units van 200m2 zijn geplaatst.

Top-up is opgeleverd in 2020 met 14 woon-werkwoningen en 3 commerciële ruimtes. Het gebouw omarmt flexibiliteit door de appartementen te scheiden door niet-dragende, verwijderbare wanden. Ook is het grotendeels demontabel waardoor potentieel hergebruik in de toekomst mogelijk is.

Timberhouse is een project van Finch Buildings en Timber & Co in Buiksloterham. Het project bestaat uit 22 startersappartementen met commerciële plint op 7 bouwlagen. Ook dit project is modulair gebouwd dus uiterst adaptief. Slechts een maand geleden is dit gebouw opgeleverd en bezoekers kunnen zowel binnen en buiten een kijkje nemen.

Aansluitend kunnen de deelnemers terug naar Pakhuis de Zwijger waar om 17 uur de programma’s van de Houtbouw XL-dag beginnen. Een medewerker van Pakhuis de Zwijger zal met de groep terugfietsen, maar men kan ook het openbaar vervoer nemen.

Expeditie Centrumeiland

Tijd: 14.00 uur – 15.45 uur

We beginnen de tour bij de Warren en Mooijburg van Natrufied, en Juf Nienke van SeARCH en RAU waar we worden meegenomen naar de bouwplaatsen om deze houtbouwprojecten in de verschillende fasen van oplevering te bekijken.

Wooncoöperatie de Warren en Natrufied hebben samengewerkt aan een ultra-collectief ontwerp voor het gebouw. Het programma bestaat uit 35 sociale huurwoningen en middensegment huurwoningen. Het heeft een hybride houten constructie met kolommen en liggers, deels CLT vloeren en binnenwanden. Oplevering staat gepland voor augustus 2022

Mooijburg (plein), ook ontworpen door Natrufied, wordt een gebouw van 15 woningen met een vol CLT-casco, houtskeletbouw binnenblad en houten gevel. Daarnaast omarmt het duurzaamheid door zonnepanelen, warmtepompen en hoge isolatie standaarden. Ook hier zijn toekomstige bewoners betrokken bij de beslissingen. Oplevering staat gepland voor november 2022

Juf Nienke van SeARCH en RAU wordt een circulair en modulair houten gebouw met geprefabriceerde CLT-units. 61 woningen zullen er in dit project komen, terwijl er ook extra aandacht wordt besteed aan biodiversiteit en natuurinclusiviteit. De oplevering staat gepland voor oktober 2022.

Aansluitend kunnen de deelnemers terug naar Pakhuis de Zwijger waar om 17 uur de programma’s van de Houtbouw XL-dag beginnen. Een medewerker van Pakhuis de Zwijger zal met de groep terugfietsen, maar men kan ook het openbaar vervoer nemen.

LET OP: Deze tours vinden plaats op bouwplaatsen. Trekt hiervoor goede schoenen aan.

Expeditie HAUT & Hotel Jakarta

Tijd: 14.00 – 16.15 uur

Deze expeditie begint bij HAUT, waar we zowel binnen als buiten een kijkje mogen nemen. Vervolgens gaan we naar hotel Jakarta.

HAUT is een woontoren van 21 verdiepingen, 55 appartementen en 73 meter hoogte ontworpen door Team V. Door de betonnen kern, maar ook het gebruik van 2800m2 hout is het een hybride toren die een plek krijgt op de lijst van hoogste houten gebouwen ter wereld. Het hout in de vloeren en wanden is CLT. Het gebouw is in maart 2022 opgeleverd.

Het viersterrenhotel Jakarta, ontworpen door SeARCH, gelegen op het Java-eiland bevat 200 luxe hotelkamers met een mix van hout en groen in het interieur. De hotelkamers hebben een massief houten draagconstructie en zijn volledig geprefabriceerd en modulair geplaatst. Het gebouw is in juni 2018 opgeleverd.

Aansluitend kunnen de deelnemers terug naar Pakhuis de Zwijger waar om 17 uur de programma’s van de Houtbouw XL-dag beginnen. Een medewerker van Pakhuis de Zwijger zal met de groep terugfietsen, maar men kan ook het openbaar vervoer nemen.

Bij vragen over toegankelijkheid: contacteer Bono Siebelink ([email protected])

ProgrammareeksHoutbouw

Waar niet hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Onder de noemer ‘mass timber’ worden ondertussen hoogwaardig producten ontwikkelt waarmee complete constructiesystemen en hoogbouwprojecten kunnen worden gemaakt. Wat zijn de voor- en nadelen van houtbouw? Welke invloed heeft houtbouw op de ruimtelijke ontwikkeling van steden? En wat betekent hout voor de huidige woning vraagstukken?