Waar niet-hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Op welke manier kunnen biobased materialen bijdragen aan de woningbouw en klimaatopgave van ons land? Tijdens deze avond staat het gehele pand in het teken van houtbouw.
Als onderdeel van de Houtbouw XL-dag organiseert Pakhuis de Zwijger verschillende expedities naar houtbouwprojecten in Amsterdam. De architecten en beheerders van de gebouwen nemen je mee naar binnen en tonen het gebruik van hout en het algemene resultaat, of nemen je mee naar de bouwplaats om een kijkje te nemen in de ontwikkeling van het project. Meld je gratis aan!
Met de ingang van de Omgevingswet, maar ook de huidige wet- en regelgeving, zijn er mogelijkheden om te sturen op biobased bouwen. Om in kaart te brengen welke wetgeving dit zijn, is er een juridische landkaart gemaakt. We presenteren de resultaten en gaan we in discussie wat er nog meer nodig is om biobased bouwen mogelijk te maken in wet- en regelgeving. Klik hier voor meer info.
Met de uitgesproken ambitie om meer houtbouw toe te passen in de bouw, is het van belang dat tenders zich meer richten op houtbouw. Op welke manier moeten we de uitvraag zodanig inrichten dat architecten voldoende vrijheid hebben om een kwaliteit hoogwaardig biobased gebouw te ontwikkelen zonder dat ze tegen onnodig restricties aanlopen? Klik hier voor meer info.
Hoe kan het kappen van bomen nou bijdragen aan de verduurzaming van onze planeet? Certificeringen moeten een oplossing geven om duurzame bosbouw te waarborgen. Echter laten praktijkervaringen zien dat dit niet altijd gebeurt. Hoe om te gaan met de toenemende druk op de bossen en tegelijkertijd de verduurzaming van de bouw te bewerkstelligen? Klik hier voor meer info.
Houtbouw lijkt in veel gevallen nog duurder te zijn dan traditionele bouw. De stijgende bouwkosten en het tekort aan personeel dragen niet bij aan het rondrekenen van de businesscase. Tegelijkertijd zijn de voordelen van houtbouw (in de vorm van maatschappelijke baten) evident. Om de kosten en baten beter in verhouding te laten zijn bekijken we over de gehele keten aan welke knoppen we kunnen draaien. Klik hier voor meer info.
Veel boeren moeten stoppen met intensieve veeteelt of landbouw wanneer er veel stikstof vrijkomt. Daarnaast zijn de prijzen voor veel bouwmaterialen het afgelopen jaar met 50% gestegen. Het lokaal verbouwen van biobasedmaterialen wordt steeds aantrekkelijker voor boeren. Hoe realistisch is het om de boer in te zetten voor de bouw? En wat moet hiervoor gebeuren? Klik hier voor meer info.
Nu de Metropoolregio Amsterdam volstroomt met diverse nieuwe houtbouwprojecten is het tijd om kennis te maken! In deze tentoonstelling vind je verschillende maquettes van (bijna) opgeleverde houtbouwprojecten, artist impressions van toekomstige projecten en ander beeldmateriaal. Ook maak je hier kennis met verschillende soorten hout: van CLT tot vuren. Kom langs en laat je inspireren, test je kennis van hout en waan je in de houten eeuw.
De ‘Buyer Group biobased bouwmaterialen’ (BGBB) gaat aan de slag om een markt te creëren voor bouwmaterialen van hoogwaardige restproducten. Reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw blijken zeer geschikt als bouwmateriaal voor gebouwen en bruggen of geluidswanden. Secretaris-generaal Jan-Kees Goet van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) lanceerde officieel de BGBB tijdens de InnovatieExpo 2021.
In 2025 wordt één op de vijf nieuwe woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) van hout gemaakt. Dat is het streven van de Green Deal Convenant Houtbouw, waar op 21 oktober meer dan tachtig organisaties hun handtekening onder hebben gezet.