Laatst is de top 10 van meest stikstofintensieve bedrijven gepresenteerd. Veel boeren moeten stoppen met intensieve veeteelt of landbouw wanneer er veel stikstof vrijkomt. Daarnaast zijn de prijzen voor veel bouwmaterialen het afgelopen jaar met 50% gestegen. Het lokaal verbouwen van biobasedmaterialen wordt steeds aantrekkelijker voor boeren. Hoe realistisch is het om de boer in te zetten voor de bouw? En wat moet daarvoor gebeuren?
De inloop van het programma start om 20:00 uur en is uiterlijk 21:45 uur afgelopen.
Blog van Jan Willem van de Groep op het landelijke integrale kennisplatform Duurzaam Gebouwd. Hij gaat o.m. in op het alternatieve verdienmodel voor boeren.
Terwijl onze bouwsector industrialiseert, stellen duurzaamheids- en circulaire ambities grenzen aan de bouwketen en haar materiaalgebruik. Bio-based bouwen is hiervoor een uitkomst, omdat hierbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijk gegroeide materialen. Denk hierbij aan hout en bamboe, maar ook aan klei en vlas. Squarewise is met deze reden gestart een circulair ketenproject rondom de toepassing van Lisdodde in bouwcomponenten.
De ‘Buyer Group biobased bouwmaterialen’ (BGBB) gaat aan de slag om een markt te creëren voor bouwmaterialen van hoogwaardige restproducten. Reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw blijken zeer geschikt als bouwmateriaal voor gebouwen en bruggen of geluidswanden. Secretaris-generaal Jan-Kees Goet van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) lanceerde officieel de BGBB tijdens de InnovatieExpo 2021.
Bouwen met grondstoffen die van de boer komen, biedt veel mogelijkheden voor boeren en bouwers. Deze biobased bouwmaterialen kunnen een inkomstenbron worden voor boeren en tegelijkertijd wordt in het bouwmateriaal jarenlang CO2 vastgelegd. Desondanks staat de keten voor biobased bouwen nog in de kinderschoenen.