Steeds meer houtbouwprojecten worden gerealiseerd in Nederland. Hierbij valt op dat deze projecten soms tegen de huidige wet- en regelgeving aanlopen. Bijvoorbeeld rondom de onderwerpen brandveiligheid, vocht en akoestiek. Daarbij wordt de tijdelijke opslag van CO2 in hout en biobased materialen niet meegerekend in de verplichte MPG-berekening voor gebouwen. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? En wat is er nog meer nodig om biobased bouwen mogelijk te maken in wet- en regelgeving.
Inloop vanaf 16:45 uur. Start programma 17:00 uur. Uiterlijk 18:15 uur is het programma afgelopen.
De Kennisnotitie geeft een overzicht van de knelpunten en een aanzet tot een agenda voor de oplossing van enkele ervan.
Hoewel houtbouw tijdelijk CO2 opslaat, komt dat totaal niet tot uiting in de wettelijk verplichte milieuprestatieberekening voor gebouwen (MPG-berekening). Dat vinden fanatieke houtbouwers en wetenschappers. Een op 19 januari 2021 gepubliceerd verkennend onderzoek van TNO komt tot dezelfde conclusie.
Hoe zit het met de brandveiligheid van houten bouwwerken? Danny Ruytenbeek (Senior Adviseur en Consultant Fire Safety bij SGS Floriaan BV) wijdde er een presentatie aan tijdens het Nationaal Congres Brandpreventie. Hij besprak de diverse brandveiligheidsaspecten die van belang zijn voor bouwen met hout. Het betreft constructieve eisen, WBDBO, brandklasse en brandwerendheid. Artikel uit Brandveilig.com.