Houtbouw rukt op in de gebieds- en vastgoedontwikkeling. Deze stormachtige ontwikkeling betekent óók dat er dringend behoefte is aan een nieuwe taal in het ontwerpen met hout en het ontwikkelen van houten gebouwen, qua vormgeving, beeldkwaliteit en techniek. Immers, het eeuwenoude materiaal hout heeft een heel eigen identiteit. Het is geen beton of staal, dus je moet er niet op z’n betons of staals mee omgaan. Hout heeft z’n eigen unieke eigenschappen die alleen tot hun recht komen als ook wordt uitgegaan van de karakteristieke constructiemogelijkheden van het materiaal. Zo ontstaat een verrassende nieuwe architectuur, als verrijking van het gebouwde landschap. Anders gezegd, de noodzaak van een nieuwe vormentaal in houtbouw is onafwendbaar.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over het programma

Allereerst komen juist gebouwde houtbouwvoorbeelden uit Engeland voorbij, toegelicht door prof. Alex de Rijke (dRMM Londen/Berlijn). Vervolgens presenteert de in Afrika werkende Nederlandse architect Leander Moons (Leander Moons Inc. New York/Nairobi, OMT Architects Berlijn) de stedenbouwkundige plannen van Fumba Town op Zanzibar. Tot slot brengen Bas Horsting en Northon Flores Throche van de gemeente Amsterdam het stedenbouwkundig plan van de Nelson Mandelabuurt in Amsterdam-Zuidoost voor het voetlicht. Beide wijken worden gebouwd met biobasismaterialen als hout.

In een afsluitende discussie met Maaike Perenboom (Synchroon) en Tim Vermeend (Urban Climate Architects Delft) voeren we aan de hand van de presentaties een gesprek over de verschillende voorwaarden voor succesvolle houtbouw op gebouw- en buurtniveau. Ook esthetisch: hoe beïnvloedt de uitstraling van houtbouw de gebouwde omgeving?

Kortom, praat en denk mee tijdens een avond vol inspiratie van hoe houtbouw niet alleen vraagt om een andere kijk op materiaal, maar ook om de (esthetische) uitwerking. Meld je aan!

Over de sprekers

Prof. Alex de Rijke is architect-directeur van dRMM Londen, en een pur sang houtarchitect. Hij heeft onder meer voor het project Hastings Pier de Stirling Prize 2017 gewonnen. De Rijke pleit voor een nieuw type architectuur die de structurele potentie en het karakter van hout uitdrukt, in plaats van dat je beton simpelweg door hout vervangt om de gewenste emissiereducties van CO2 te verkrijgen. Hij laat verschillende projecten zien, zoals Maggie’s Oldham (2016) en WorkStack (2023), een werkplaatsgebouw met meer verdiepingen.

Tim Vermeend is oprichter/creatief directeur van Urban Climate Architects Delft. Ook hij houdt zich bezig met de nieuwe vormentaal van houtarchitectuur. Hij speelt dan ook een belangrijke rol tijdens de discussie. Tim: ‘Nu kopiëren we de taal van Mies van der Rohe en Le Corbusier. We kopiëren typologieën, terwijl we moeten zoeken naar nieuwe vormen, een nieuwe taal die een nieuwe dialoog op gang kan brengen. Een taal die het maximale kunnen van hout in z’n breedste vorm kan verwoorden, van vormen en technieken en verbindingen, méér dan alleen het omzetten van beton- of staalconstructies in houtconstructies. Een ontdekkingstocht naar hout, een nieuw genieten van hout, een gloednieuw tijdperk van hout, een verrijkte identiteit van dit eeuwenoude materiaal. Een taal die hoort bij de generatie van nu!

Leander Moons is architect en founding partner van OMT Architects Berlijn en Leander Moons Inc. New York/Nairobi. Hij spreekt onder andere over zijn recentste project Burj Zanzibar en de omringende wijk Fumba Town op Zanzibar. Dit gebouw blinkt uit als hoogste houten wolkenkrabber (96 m) in een van de snelst groeiende ecostadsuitbreidingen in Afrika. Lees hier meer over dit project.

Maaike Perenboom is ontwikkelaar en circulair strateeg bij Synchroon. Ook is zij BuildingLife Ambassadeur bij de Dutch Green Building Council. Voorheen was zij betrokken bij Being Development als Sustainable Developer.

Northon Flores Throche is senior Urban Designer bij de gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost. Bas Hij is betrokken bij de Nelson Mandelabuurt, de eerste woonwijk in Nederland die bijna volledig gebouwd wordt in hout.

Bas Horsting is directeur van BASTA urbanism en Senior Advisor Sustainable Urban Development bij de gemeente Amsterdam. Samen met Northon zal hij de plannen van de Nelson Mandelabuurt toelichten.

DossierHoutbouw
Group 565 Klimaatneutraal
ProgrammareeksHoutbouw

Waar niet hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Onder de noemer ‘mass timber’ worden ondertussen hoogwaardig producten ontwikkelt waarmee complete constructiesystemen en hoogbouwprojecten kunnen worden gemaakt. Wat zijn de voor- en nadelen van houtbouw? Welke invloed heeft houtbouw op de ruimtelijke ontwikkeling van steden? En wat betekent hout voor de huidige woning vraagstukken?