In de ‘horrorzomer’ van 2021 hadden we te maken met enorme bosbranden in het Middellandse Zeegebied, dodelijke overstromingen in onder andere Duitsland en België en een vernietigend IPCC-rapport dat extreme klimaatsveranderingen voorspelt als direct gevolg van menselijke activiteiten. Ondertussen is tijdens de coronapandemie de roep om een nieuwe, duurzame start steeds groter geworden. Gaan we dan nu eindelijk op grote schaal met hout bouwen? In deze laatste aflevering van de tweede serie over houtbouw kijken we terug op onze vorige afleveringen en schetsen we een ‘houten’ toekomstbeeld.
Waarom zijn we ooit begonnen met houtbouw? Wat dreef de pionierende architecten, bouwers, investeerders en ontwikkelaars om afstand te nemen van niet-hernieuwbare materialen en met biobased materialen als hout te gaan werken? En hoe kunnen we anderen inspireren om dezelfde stappen te nemen?
In de allereerste aflevering van deze houtbouwreeks stelden wij de vraag: waarom moeten we gaan bouwen met hout? Ondertussen heeft iedereen de impact van een veranderend klimaat ervaren, gezien of gehoord. In deze laatste aflevering van deze reeks komen wij terug op deze vraag en vragen we ons af: waarom moeten we NU aan de slag gaan met houtbouw? Vervolgens bespreken we wat er nu allemaal mogelijk is met houtbouw. We sluiten af met een toekomstvisie op de wereld van houtbouw.
Op 24 november vindt de Houtdag plaats in Musis in Arnhem. Het programma zal in de loop van de komende maanden duidelijk worden. Het thema van de dag behandelt zowel de duurzaamheid als de degelijkheid van houtbouw. Schrijf je in via de link!
During the MRA Sustainability Summit 2021 last Friday, 32 municipalities signed the Green Deal Timber Construction. Today, we proudly joined this effort. Why is this Green Deal important in light of Amsterdam’s climate and circularity ambitions?
Stikstof, PFAS, corona, materiaalkosten, personeelstekort, duurzaamheid. Zoek maar een crisis uit, de bouw kent ze allemaal. O ja, en dan moeten er de komende jaren in het Noorden ook nog even 100.000 woningen worden gebouwd. Hoe dan? De sector zoekt hard oplossingen in innovaties, samenwerking en systeemveranderingen.
Wie denkt aan een Nederlands huis, denkt aan baksteen. Nog altijd wordt het grootste gedeelte van de woningvoorraad opgeleverd in beton, staal en steen. Maar hout heeft de toekomst. Experts voorspellen een revolutie.
Een huis van hout klinkt als een stap terug in de tijd. Maar het aandeel van hout in de bouw is aan het toenemen. Architect Rudolf Muis bouwt samen met anderen een houten wooncomplex van zes verdiepingen.