In de ‘horrorzomer’ van 2021 hadden we te maken met enorme bosbranden in het Middellandse Zeegebied, dodelijke overstromingen in onder andere Duitsland en België en een vernietigend IPCC-rapport dat extreme klimaatsveranderingen voorspelt als direct gevolg van menselijke activiteiten. Ondertussen is tijdens de coronapandemie de roep om een nieuwe, duurzame start steeds groter geworden. Gaan we dan nu eindelijk op grote schaal met hout bouwen? In deze laatste aflevering van de tweede serie over houtbouw kijken we terug op onze vorige afleveringen en schetsen we een ‘houten’ toekomstbeeld.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Waarom zijn we ooit begonnen met houtbouw? Wat dreef de pionierende architecten, bouwers, investeerders en ontwikkelaars om afstand te nemen van niet-hernieuwbare materialen en met biobased materialen als hout te gaan werken? En hoe kunnen we anderen inspireren om dezelfde stappen te nemen?

In de allereerste aflevering van deze houtbouwreeks stelden wij de vraag: waarom moeten we gaan bouwen met hout? Ondertussen heeft iedereen de impact van een veranderend klimaat ervaren, gezien of gehoord. In deze laatste aflevering van deze reeks komen wij terug op deze vraag en vragen we ons af: waarom moeten we NU aan de slag gaan met houtbouw? Vervolgens bespreken we wat er nu allemaal mogelijk is met houtbouw. We sluiten af met een toekomstvisie op de wereld van houtbouw.

DossierHoutbouw
Group 565 Klimaatneutraal
Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimtelijke Stad
Bas de Zwart
Junior Programmamaker Ruimtelijke Stad
Partners
Mediapartners
ProgrammareeksHoutbouw

Waar niet hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Onder de noemer ‘mass timber’ worden ondertussen hoogwaardig producten ontwikkelt waarmee complete constructiesystemen en hoogbouwprojecten kunnen worden gemaakt. Wat zijn de voor- en nadelen van houtbouw? Welke invloed heeft houtbouw op de ruimtelijke ontwikkeling van steden? En wat betekent hout voor de huidige woning vraagstukken?