Met de ambitie om 1 miljoen woningen te bouwen voor 2030, staan we voor een enorme opgave. Conventionele bouwmethodes en planningsmethodieken zijn niet toereikend en houtbouw kan uitkomsten bieden als het gaat om duurzaamheid, betaalbaarheid en bouwsnelheid. Echter de huidige regelgeving en tradities binnen overheid en bouwwereld lopen vaak achter en hout heeft zich nog niet voldoende bewezen om als goed alternatief bestempeld te worden in tijden van hoge woningnood. Waar lopen we momenteel nog tegenaan? En hoe kan houtbouw een rol spelen in het huidige woningvraagstuk?

Nederland is te klein. Althans zo lijkt het af en toe wel. Er is een ‘schreeuwend’ tekort aan woningen. Koopwoningen zijn voor veel mensen onbetaalbaar en er zijn jarenlange wachtlijsten voor huurwoningen. De situatie ziet er ook niet rooskleurig uit, want het woningtekort groeit hoogstwaarschijnlijk door de komende jaren.

Tijdens deze avond gaan we in gesprek over de rol die houtbouw kan spelen in het huidige woningvraagstuk. Samen met Atto Harsta, Elisabeth ter Borg, Bob Jansen, Sladjana Mijatovic, Bob van der Zande, Nicole Maarsen en Tom van der Lee gaan we dit onderwerp behandelen. Hoe staat de houten woningbouw er nu voor, kan hout ons helpen bij het woningvraagstuk en hoe gaan we concreet beleid maken om houten woningbouw te realiseren?

https://www.youtube.com/watch?v=ctS4DLYRLxI

 

Atto Harsta is transitiestrateeg biobased bouwen en 2e auteur van Tomorrow’s Timber. Hij is aanjager van de Bouwcampus in Delft, een neutrale ontmoetingsplek waar opdrachtgevers, opdrachtnemers en kennisinstellingen samen innovatieve oplossingen creëren voor vraagstukken op het gebied van leven, wonen en werken.

Elisabeth ter Borg is directeur bestuurder van Fien Wonen, een woningcorporatie die sinds vorig jaar alleen nog met biobased materialen aan de slag gaat. Zo willen ze de klimaatdoelen van 2050 al tot 2035 behaald hebben en zo een belangrijke bijdrage leveren aan een circulaire woningmarkt.

Sladjana Mijatovic is werkzaam als manager duurzaamheid & circulaire economie bij BPD Gebiedsontwikkeling. Eerder was zij Urban Innovation Manager bij Amsterdam Smart City en Circular Innovation Officer voor de Gemeente Amsterdam. Vorig jaar werd zij genomineerd voor de Vastgoedmarkt Young Talent Award 2020, waar zij voor groene leefomgevingen pleit.

Bob van der Zande werkt als Urban Strategist bij Balthasar & Partners en is voorzitter van de Urban land Institute. Daarvoor was hij woningbouwregisseur en strategisch adviseur bij de Gemeente Amsterdam. Door de Metropool Regio Amsterdam is Bob aangewezen om meer hout in de bouw te brengen. De ambitie is om vanaf 2025 één op de vijf woningen in hout uit te voeren in de MRA. Wat is hier allemaal voor nodig?

Bob Jansen in Managing Partner bij ontwikkelaar Lingotto. Zij ontwikkelingen al jaren diverse gebouwen in hout en hebben zelfs een eigen Lingotto-Bos in het zuiden van Nederland. Bob vertelt ons meer over de verschillende projecten zoals Houtwerk en The Dutch Mountains en wat er allemaal bij komt kijken met meer hout te bouwen.

Tom van der Lee is sinds 2017 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens GroenLinks. In het verleden heeft Tom gewerkt als directeur belangenbehartiging en campagnes bij Oxfam. Vanuit zijn positie in de Tweede Kamer pleit Tom voor meer bouwen met biobased materialen als hout.

Nicole Maarsen is werkzaam binnen de directie van Syntrus Achmea Vastgoed. Daarnaast is ze onder andere lid bij de raad van toezicht van het Economisch Instituut voor de Bouw en boardmember bij het IVBN. Als lid van verschillende adviesraden is Nicole de specialist op gebied van beleggen en investeren in vastgoed.

DossierHoutbouw
Group 565 Klimaatneutraal
Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Programmamaker De Ruimtelijke Stad
Bas de Zwart
Junior Programmamaker Ruimtelijke Stad
Robin Ringel
Stagiair Ruimtelijke Stad
In samenwerking met
Mediapartners
ProgrammareeksHoutbouw

Waar niet hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Onder de noemer ‘mass timber’ worden ondertussen hoogwaardig producten ontwikkelt waarmee complete constructiesystemen en hoogbouwprojecten kunnen worden gemaakt. Wat zijn de voor- en nadelen van houtbouw? Welke invloed heeft houtbouw op de ruimtelijke ontwikkeling van steden? En wat betekent hout voor de huidige woning vraagstukken?