Waar niet-hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, bio-based materialen met in het bijzonder hout, zijn mogelijk een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘futureproof’ gebouwde omgeving. Op welke manier kan hout bijdragen aan de woningbouw en klimaatopgave van ons land? In de eerste aflevering van een reeks gesprekken over houtbouw bespreken we feiten en fabels en uitgangspunten voor een transitie naar een duurzamere leefomgeving.

Er ontwaakt een revolutie in de bouwwereld en hout speelt de hoofdrol. De voordelen van hout als bouwmateriaal worden steeds duidelijker en als gevolg willen steeds meer bedrijven hun gebouwen uit hout realiseren. Hierdoor wordt hout steeds meer gebruikt als bouwmateriaal voor woningen. Nu hout steeds beter uit de verf komt ontstaat de vraag: waarom bouwen we nog niet met hout?

In Tomorrow’s Timber worden revolutionaire houtinnovaties uitgelicht die duiding geven aan de (industriële) revolutie die momenteel plaatsvindt in het ontwerpen en bouwen met hout. Inspirerende projectcases van over de hele wereld laten zien hoe industriële houtbouw de klimaatverandering afremt en tegelijkertijd de overgang naar een circulaire en biobased economie stimuleert. Ten slotte behandelt het boek de kansen en uitdagingen van industriële houtbouw en biedt het een veelbelovende kijk op de toekomst. Klik hier om te bestellen

Hoewel houtbouwers klaar zijn om aan de slag te gaan, zit de bouwwereld nog vast in beton en andere niet-hernieuwbare bouwmaterialen. Als reactie hierop dient VORM op 29 januari 2021 een manifest voor de houtbouw in. Zij eisen een eerlijker speelveld voor een duurzamer Nederland. VORM beweert dat de rekenmethodieken die worden gebruikt voor het berekenen van de milieubelasting van bouwmaterialen niet voldoen aan haar belangrijkste doel: het beperken van de CO2 emissie tijdens de productie van bouwmaterialen. Aanpassing van de rekenmethodieken zou een eerlijker speelveld voor biobased materialen creëren waardoor een verduurzamingsslag kan worden gemaakt in Nederland.

Tijdens deze avond gaan we in gesprek over de transitie naar houtbouw. Samen met Pablo van der Lugt, Gert-Jan Nabuurs, Lidewij Lenders en Norbert Schotte gaan we de ‘houten revolutie’ behandelen. Wat is er allemaal mogelijk, wat gebeurt allemaal al en hoe gaan we de transitie naar houtbouw vooruithelpen?

Pablo van der Lugt is auteur van o.a. Tomorrow’s Timber en Booming Bamboo, waarin hij de mogelijkheden van bouwen met bio-based materialen onderzoekt. Hiermee geeft hij een belangrijke toon aan voor de nodige transitie naar een duurzame, circulaire bouw. Als oprichter van Green Matters Consultancy adviseert hij bouwbedrijven over het maken van duurzame keuzen. Daarnaast is hij betrokken bij het AMS Institute en de TU Delft als ambassadeur biobased building.

Gert-Jan Nabuurs is hoogleraar en onderzoeker European forest resources aan de Wageningen Universiteit. Gert-Jan is een specialist op het gebied van Europese bosbouw en CO2-opslag. Hij is hoofdauteur van het zesde beoordelingsrapport van Landbouw en Bosbouw van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering van de Verenigde Naties. In het verleden heeft Gert-Jan gefunctioneerd als lid van het Adviescommittee voor Duurzame Biomassa voor Bio-energie.

Lidewij Lenders is een van de oprichters van MAATworks. Met een achtergrond van architectuur en stedenbouwkunde en brede werkervaring focust zij zich binnen MAATworks op het ontwerpen met hout en biobased materialen. Lidewij is één van de pioniers in houtbouw en heeft de afgelopen jaren vele houten woningen gebouwd. Het bureau heeft expertise opgebouwd in de geïndustrialiseerde productie van unieke woningen.

Norbert Schotte werkt als manager Innovatie & Duurzaamheid bij VORM. Hij is verantwoordelijk voor innovatie en het MVO- en duurzaamheidsbeleid binnen VORM. Ook focust hij zich op smarthomes, waaronder slim omgaan met energie, en business intelligence. Norbert is de initiatiefnemer geweest van het manifest van VORM over een eerlijk speelveld voor biobased materialen

DossierHoutbouw
Group 565 Klimaatneutraal
Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimte en Wonen
Bas de Zwart
Junior Programmamaker Ruimtelijke Stad
Robin Ringel
Stagiair Ruimtelijke Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Nienke Rive Box
Presentator bij oa 3 op Reis
Mediapartners
ProgrammareeksHoutbouw

Waar niet hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Onder de noemer ‘mass timber’ worden ondertussen hoogwaardig producten ontwikkeld waarmee complete constructiesystemen en hoogbouwprojecten kunnen worden gemaakt. Wat zijn de voor- en nadelen van houtbouw? Welke invloed heeft houtbouw op de ruimtelijke ontwikkeling van steden? En wat betekent hout voor de huidige woning vraagstukken?