Modulair bouwen in een interessante bouwmethode vanwege de snelheid en bouwkwaliteit die het levert. In plaats van op de bouwplaats, in weer en wind, aan steeds unieke gebouwen te werken, valt er wat voor te zeggen om in de fabriek continu door te werken aan hetzelfde bouwsysteem. Op de bouwplaats hoeven deze units (3D) of elementen (2D) dan enkel nog gemonteerd te worden. Op maandagmiddag 11 april 2022 organiseert Architectenweb in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een symposium over de stormachtige ontwikkelingen rond modulaire woningbouw in hout. Welke initiatieven zijn er zoal en welke mogelijkheden biedt het? Op deze middag willen we een eerste overzicht bieden van de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van modulair bouwen in hout in relatie tot de woningbouwopgave in Nederland.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Let op: Dit programma is volgeboekt! Wel wordt het opgenomen en is het later terug te kijken op deze programmapagina.

Wat betreft het ontwerpen en bouwen met units delen Floor Arons (Arons & Gelauff) met Thomas Steigenga (Sustainer Homes), Jurrian Knijtijzer (Finch Buildings) en Dennis Grootenboer (RAU) hun ervaringen tot zover, waarbij die laatste ook aan zal geven hoe dit nog circulairder kan. Met het bouwen met units wordt er volop geïnnoveerd en Kyra Galjee (MOOS) en Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio) delen de concepten waaraan zij werken. Daarbij richt MOOS zich op een hybride houten-betonnen draagconstructie en is DP6 architectuurstudio betrokken bij de ontwikkeling van de houtkern bouwmethode die nu op de Floriade voor het eerst beproefd wordt.

Het werken met units (3D) wordt door een aantal partijen aangevuld met het werken met gelaagde elementen (2D). Jan Noorda (Lister Buildings) zal ingaan op hoe zij beide in één samenhangend bouwkundig systeem hebben gecombineerd. Jan Nauta (Studio Nauta) heeft positieve ervaringen met het werken met gelaagde elementen (2D) en ziet daar veel mogelijkheden. Hij ziet voor zich dat alle lagen van het gebouw er af fabriek al op zitten en dat gebouwen op de bouwplaats als flatpacks in elkaar gezet kunnen worden.

Rond het modulair bouwen in hout ontstaan ook nieuwe platformen die de kennis hiervan in brede zin, of van een specifieke bouwmethode, willen bundelen en voor opdrachtgevers en architecten beschikbaar willen maken. Kinan Fleihan (Boombuilds) vertelt over hun ervaringen tot zover en de ontwerpen die ze met allerlei architectenbureaus (Space & Matter, KRFT, NL Architects en anderen) hebben voorbereid en nu willen vermarkten. Dennis van Lith (Fletts) vertelt over het door hen ontwikkelde concept om appartementengebouwen te bouwen met vlakke maar gelaagde elementen en het eerste ontwerp dat Loer Architecten hiermee gemaakt heeft.

De middag wordt afgesloten door Eric Thijssen (Marc Koehler Architects) die niet alleen aan een reeks van woongebouwen uit 3D en 2D elementen heeft ontworpen, maar daarbij ook pleit om ons te richten op ‘open bouwen’. Met zijn bureau heeft hij de gemeente Amsterdam ook geadviseerd rond de eerste houten woonwijk die aan de rand van het Nelson Mandelapark in de stad gaat verrijzen.

 

Programma

13:30u-14:00u – Inloop

14:00u-15:15u – Floor Arons (Arons & Gelauff) met Sol van Kempen (Sustainer Homes), Jurrian Knijtijzer (Finch Buildings), Dennis Grootenboer (RAU), Kyra Galjee (MOOS) en Richelle de Jong (DP6).

15:15u-15:45u – Pauze

15:45u-17:00u – Jan Noorda (Lister Buildings), Jan Nauta (Studio Nauta), Kinan Fleihan (Boombuilds), Dennis van Lith (Fletts) en Eric Thijssen (Marc Koehler Architects)

17:00u-18:00u – Netwerkborrel

 

Waarom is modulair bouwen in hout interessant?

Vanwege de snelheid en bouwkwaliteit. In plaats van op de bouwplaats, in weer en wind, aan steeds unieke gebouwen te werken, valt er wat voor te zeggen om in de fabriek continu door te werken aan hetzelfde bouwsysteem. Op de bouwplaats hoeven deze units (3D) of elementen (2D) dan enkel nog gemonteerd te worden.

Daarbij biedt deze benadering juist bij het bouwen in hout een aantal voordelen, zoals dat een houten constructie vanwege zijn relatief lichte gewicht eenvoudiger te transporteren is en op z’n plaats is te hijsen, maar ook dat de units of elementen op de bouwplaats direct waterdicht kunnen zijn, wat bij bouwen in hout wel zo prettig is.

Dit alles komt bovenop de evidente voordelen van bouwen in hout wat betreft duurzaamheid. De ambitie van de Metropoolregio Amsterdam is om vanaf 2025 een vijfde (!) van de nieuwe woningen in hout te realiseren. Naast het maatwerk bouwen in hout lijkt daarom ruimte voor modulair bouwen in hout.

Het symposium vindt plaats in de Grote Zaal van Pakhuis de Zwijger en wordt gemodereerd door JaapJan Berg (Bergplaats).

DossierHoutbouw
Group 565 Klimaatneutraal
Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Jaapjan Berg
Moderator