Op maandag 21 maart staat de Metropoolregio Amsterdam in het teken van WeMakeThe.City Green. Op de eerste dag van de lente brengen we iedereen met en zonder groene vingers samen. De dag start in Almere, waar we samen de Floriade-aftelklok verzetten. ’s Avonds verplaatsen we naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam voor een avondvullend programma in het teken van WeMakeThe.City Green. Een avond vol talks, screenings, workshops en challenges. Met voedselpioniers en daken dokters, innovatieve ondernemers en wetenschappers. We gaan in gesprek over duurzaam voedsel, groene daken en biodiverse straten. Wat kun jij, jouw buurt of jouw organisatie doen voor de groene stad van de toekomst?!

In de Grote Zaal is het thema Bomen op de Balans: wat voor waarde heeft groen in de stad? Stedelijk groen is om heel veel redenen van belang, daarom zijn onder andere beleidsmakers, ondernemers en bewoners bezig met de vergroening van onze steden. Toch wordt groen nog vaak gezien als een kostenpost in plaats van een essentiële voorwaarde voor een gezonde toekomst. Hoe kunnen we als beleidsmakers, burgers, ondernemers of organisaties de stad vergroenen? Kunnen we het belang van groen economische waarde toekennen? Hoe plaatsen we bomen op de balans? In de lijn van dit thema zullen we aandacht besteden aan het project RESILIO dat een belangrijke bijdrage leverde aan 10.000 m2 aan innovatieve groene daken in Amsterdam. Ook zal Eveline van Leeuwen van AMS Institute een presentatie houden, blikken we vooruit naar de Floriade en gaan we in gesprek met beleidsmakers, stadsbewoners, deskundigen en andere betrokkenen over de groene stad van de toekomst.

© Huub Zeeman

Tijdens de workshop My Urban Green kun je jouw eigen perceptie van stedelijk groen ontdekken en delen. Hoe gaan we om met stedelijk groen? Wat is jouw urban green en hoe kun je dit toepassen in je eigen omgeving? En hoe kunnen we verschillende visies samenbrengen om de stad geslaagd groener te maken?

Ook richten we een Groene Bioscoop in waar de hele avond films worden vertoond rond het thema van stedelijke natuur. Wild Amsterdam geeft een inkijkje in hoe de stad door de ogen van dieren wordt beleefd. De documentaires Groene Verbinders en Rooftop Revolution over initiatieven die bijdragen aan de groene stad. Na vertoning van deze documentaires volgt een nagesprek en is er een mogelijkheid om vragen te stellen aan de makers. De bioscoop sluit af met de documentaire Boom in Amsterdam, dat licht schijnt op hoe stedelijke bewoners zich verhouden tot bomen in hun stad.

En dat is lang niet alles! Een volledig overzicht van het programma tijdens Vier de Lente! vind je hieronder.

Wat kun je in het kort verwachten?

  • Een doorlopend programma in de Grote Zaal over de groene stad van morgen. Met keynote speaker Eveline van Leeuwen, verhalen en ervaringen van groene doeners uit de stad, de bekendmaking van de nieuwe Groen burgemeester, een Floriade-update en een gesprek met bewoners, professionals en beleidsmakers over de (economische) waarde van groen. Hoe plaatsen we Bomen op de Balans?
  • Een presentatie van de resultaten van het project RESILIO. Drie jaar lang deden negen partners onderzoek naar blauw-groene daken. Amsterdam is 10.000m2 aan innovatieve groene daken rijker!
  • Een workshop voor dak-eigenaren. Wil jij een groen-blauw dak, maar weet je niet waar je moet beginnen? We werken een case uit van een Amsterdams dak en delen tips, trics, do’s en dont’s.
  • De workshop My Urban Green. Wat betekent groen in de stad voor jou?
  • Een Groene Bioscoop met de films Wild in Amsterdam en de documentaires Groene Verbinders, Rooftop Revolution en Boom in Amsterdam.
  • De finale van de Local Food Challenge. Welk voedselduo gaat de beste zaken doen?
  • De aftrap van NK tegelwippen! Haal een tegel uit je (gevel)tuin en krijg een plantje van ons mee terug.
  • Een talk over Verzilting in onze steden. In deze aflevering van de reeks Groen Verbonden gaan we in gesprek over hoe we om moeten gaan met verzilting van onze grond?
  • Een verkiezingsprogramma over Ruimte voor Groen. Meer info volgt spoedig.

Kom jij met ons de lente vieren op 21 maart? Meld je dan hier aan!