In de Groene Bioscoop bij Pakhuis de Zwijger worden films vertoond over de natuur in de stad!

Bioscoopagenda
18.00 - 19.30 Wild Amsterdam
19.30 - 20.20 The Rooftop Revolution & De Groene Verbinders

+ nagesprek met makers en betrokkenen

21.00 - 22.00 Boom in Amsterdam

Let op! Met jouw reservering ben je welkom bij alle programma’s deze avond. Alle onderdelen zijn vrij te bezoeken, zodat je van nog meer groen kan genieten.

18.00 – 19.30 Wild Amsterdam

Abatutu (de kat) is een rasechte stadbewoner. Hij klimt elke dag, als zijn baasje naar het werk is, uit het keukenraam en begint zijn dagelijkse avontuur. Hij houdt van de stad, weet elk plek te vinden en kent zijn bewoners, zowel dieren als mensen. Hij ziet de dingen die voor veel mensen onopgemerkt blijven, simpelweg omdat ze te druk zijn met zichzelf of met de mobiele telefoon.Hij heeft het straatbeeld in de loop der jaren zien veranderen en verbaast zich er meer en meer over. Abatutu weet wat er leeft en op zijn wandelingen bekijkt hij de dingen vanuit zijn optiek. Hij heeft een uitgesproken mening die hij dan ook ongezouten, maar met humor ventileert. Hij heeft een grote bek maar een spreekwoordelijk klein hartje. In Nederland leven 3,1 miljoen katten. Mensen van jong tot oud hebben een emotionele relatie met hun huisdier. De kijker moet zich kunnen identificeren met de kat die op stap gaat. Door zijn ogen beleven we de film/verhalen.

Een film van Ignas van Schaick en Mark Verkerk
Stem: Martijn Fischer
Teksten: Sylvia Witteman en Trui van de Brug

19:30 tot 20:20 Twee short docs + nagesprek: The Rooftop Revolution & Groene Verbinders

Twee documentaires over onze groene stad. Na afloop een nagesprek met makers en betrokkenen van de documentaires, waar jij de mogelijk krijgt om vragen te stellen.

The Rooftop Revolution
Of het nu voor onze eigen gezondheid is of om de klimaatverandering te verminderen, de behoefte aan groene ruimten in onze steden is nog nooit zo urgent geweest. Naarmate de wereldbevolking toeneemt en de trend naar verstedelijking toeneemt, is ruimte schaars. Maar net boven ons hoofd is er een overvloed aan vrije ruimte – daken. Op veel plaatsen, zoals Nederland, zijn ze vaak vlak, waardoor ze de ideale locaties zijn voor een natuurlijke klimaat-meets-tech-oplossing. Een korte film over het nut, de noodzaak en de mogelijkheden van een multifunctioneel groen daklandschap. De film werd gemaakt door het online videoplatform Waterbear Network in samenwerking met Rooftop Revolution.

Waterbear©

Credits: Waterbear Network, Rooftop Revolution, ROEF Amsterdam, Rotterdamse Dakendagen, DakAkker & RESILIO

De Groene Verbinders
De groene ambities in Amsterdam zijn hoog: van tegelwippen en wormenhotels tot groene daken, en van klimaatbestendige wijken tot zelfs compleet nieuwe stadsbossen. Groene steden zijn behalve mooi ook noodzakelijk om de stad leefbaar te houden. Tegelijkertijd staat vergroening in de volle en dichtbebouwde steden steeds meer onder druk. Hoe balanceer je de verschillende “groene waarden”: van recreëren tot biodiversiteit en van gezondheid tot klimaatadaptatie? En wie zijn de bewoners en ondernemers die onze steden radicaal vergroenen?

Regie: Guusje Meeuwissen & Sarah Friedman
Camera en geluid: Sarah Friedman & Guusje Meeuwissen & Froukje Romkema
Montage: Guusje Meeuwissen & Suzan Vermeeren
Vormgeving: Menko Dijksterhuis
Sounddesign: Jasper van Blokland Muziek: Henrik Lindstrand – Hallonlandet (Reimagined by Manu Delago)
Met dank aan: Iris de Veer, Chris Barendse, Brian Juan Pedro, Marieke van Doorninck, Jam Garden Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Volkstuinpark, Sloterdijkermeer, Park Frankendael, A’dam&Co., Thomas van de Sandt & Sara de Boer.

Met in dit programma onder anderen

20:30 tot 21:20 Boom in Amsterdam

Regisseur Agnes de Ruijter brengt de ambivalente relatie van stedelingen met hun groene medebewoners in beeld. Een urgente, gelaagde film over bomen in de stedelijke biotoop.

Dagelijks wordt er alarm geslagen over de gevolgen van klimaatverandering en het uitsterven van organismen. Deze documentaire met de bomen in de hoofdrol, sluit aan bij de noodzaak van meer en blijvende aandacht voor ons leefklimaat. Verrassende verhalen van stadsbewoners, schrijvers en wetenschappers over de betekenis en het belang van bomen in de stad. Want zoveel is duidelijk: bomen kunnen heel goed zonder ons, maar wij zouden zonder de bomen heel snel uitsterven. Boom in Amsterdam zal het beeld van een boom als straatmeubilair waar je je fiets aan vast zet en voor mannen in hoge nood blijvend veranderen.

Regie en scenario: Agnes de Ruijter
Montage: Caitlin Hulscher
Camera: Wim Zagt e.a.
Geluid: Rob van de Schootbrugge
Soundscape: Studio Stakbabber, Georgina Verbaan als VoiceOver
Producenten: Agnes de Ruijter en Crucq.