Op maandag 21 maart staat de Metropoolregio Amsterdam in het teken van WeMakeThe.City Green. Op de eerste dag van de lente brengen we iedereen met en zonder groene vingers samen. De dag start in Almere, waar we samen de Floriade-aftelklok verzetten. ’s Avonds verplaatsen we naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam voor een avondvullend programma in het teken van WeMakeThe.City Green. Een avond vol talks, screenings, workshops en challenges. Met voedselpioniers en daken dokters, innovatieve ondernemers en wetenschappers. We gaan in gesprek over duurzaam voedsel, groene daken en biodiverse straten. Wat kun jij, jouw buurt of jouw organisatie doen voor de groene stad van de toekomst?!

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Let op! Met jouw reservering ben je welkom bij alle programma’s deze avond. Alle onderdelen zijn vrij te bezoeken, zodat je van nog meer groen kan genieten.

De grootste uitdaging in de komende decennia is om de dichtbebouwde en drukke stad te vergroenen, meer duurzaam, klimaatadaptief, circulair, energieneutraal en gezond te maken voor iedereen. Het programma en het online platform WeMakeThe.City Green is gericht op het concrete handelingsperspectief, op het zelf doen. We mogen daarbij de urgentie, maar ook de geschiedenis niet uit het oog verliezen. Al tientallen jaren staat verduurzaming van steden op de agenda, maar op welke manier zetten we écht stappen? Waar liggen welke verantwoordelijkheden? Waar kunnen we nu mee aan de slag voor de groene stad van morgen?

Met bijdragen van
Jan Hoek
Wethouder Floriade, Duurzaamheid, & Democratische Vernieuwing in Gemeente Almere
Jakob Wedemeijer
Wethouder Wonen, Bouwen, Openbare Ruimte en Groen en Reiniging bij gemeente Amsterdam (SP)
Eveline Van Leeuwen
Hoogleraar Urban Economics aan de WUR en wetenschappelijk directeur van het AMS Institute
Jan Henk Tigelaar
Directeur Rooftop Revolution
Sacha Stolp
Regisseur Toekomstbestendige Assets V&OR Gemeente Amsterdam
Kasper Spaan
Senior adviseur klimaatadaptatie, Waternet
Age Niels Holstein
Projectleider RESILIO & projectmanager Gaasperdammertunnelpark, Gemeente Amsterdam
Merle van der Kroft
Adviseur Metropolder Company
Sander van Voorn
Programmamanager Groene en Gezonde Stad voor Gemeente Almere
Willem van Winden
Lector Urban Economic Innovation, HvA
Josia Brüggen
Onderzoeker afdeling Water & Climate Risk, VU
Nena Ockhuisen
Gebiedsprogramma's en Europa, Provincie Flevoland & projectondersteuner, ME-TREC
Hakim El Amrani
Biophilic spatial designer, Studio NousNous
Bart-Jan Veldhuizen
Founder Kitchen Republic
Lars Hooijdonk
Category Manager bij Gorillas
mara van der Kleij
Adviseur circulaire economie, gemeente Amsterdam
Margot Kemps
Programma Manager bij Impact Hub
Hein van Gameren
F&B inkoopmanager bij de Vermaat Groep en vertegenwoordigt Vermaat, OSP, Bos&Bos, STACH en La Place
Maartje Faasse
Senior projectleider/adviseur bij Waternet
Jorine Noordman
Specialist Natuurinclusief Bouwen, Ingenieursbureau Amsterdam
Iris de Veer
Volkstuinhouder Sloterdijkermeer, trainer en coach
Brian Juan Pedro
The Parkfather
Sem Roefs
Duurzame ondernemer / verbinder
Nico Jonker
Ecoloog, provincie Noord-Holland
Cora Spaans
Voorzitter Vindplaats Zenit
Joris Lohman
Politicoloog en oprichter van Food Hub
Klaas Schenk
Lid Vakgroep Akkerbouw bij LTO Nederland
Xander de Bruine
Program Manager Floriade Expo 2022
Xavier San Giorgi
Curator Utopia Eiland
Niek Roozen
Landschapsarchitect van de Floriade
Brenda Horstra
Adjunct-directeur Tuinbranche Nederland
Rudy Uytenhaak
Architect en Stedenbouwkundige, Rudy uytenhaak + partners architecten
Jim van der Wardt
Ontwerper, maker & bestuurder bij Circuloco Almere

Wat kan je verwachten?

  • Een doorlopend programma in de Grote Zaal over de groene stad van morgen. Met keynote speaker Eveline van Leeuwen, verhalen en ervaringen van groene doeners uit de stad, de bekendmaking van de nieuwe Groenburgemeester, een Floriade-update en een gesprek met bewoners, professionals en beleidsmakers over de (economische) waarde van groen. Hoe plaatsen we Bomen op de Balans?
  • Een presentatie van de resultaten van het project RESILIO. Drie jaar lang deden negen partners onderzoek naar blauw-groene daken. Amsterdam is 10.000m2 aan innovatieve groene daken rijker!
  • Een workshop voor dak-eigenaren. Wil jij een groen-blauw dak, maar weet je niet waar je moet beginnen? We werken een case uit van het dak van KIT Royal Tropical Institute. We delen tips, trics, do’s en dont’s.
  • De workshop My Urban Green. Wat betekent groen in de stad voor jou?
  • Een Groene Bioscoop met de films Wild in Amsterdam en de documentaires Groene Verbinders, Rooftop Revolution en Boom in Amsterdam.
  • De finale van de Local Food Challenge. Welk voedselduo gaat de beste zaken doen?
  • De aftrap van NK tegelwippen! Haal een tegel uit je (gevel)tuin en krijg een plantje van ons mee terug.
  • Een talk over Verzilting in onze steden en landschap. In deze aflevering van de reeks Groen Verbonden gaan we in gesprek over hoe we om moeten gaan met verzilting van onze grond?

We houden ons aan de maatregelen van rijksoverheid omtrent het organiseren van publieksevenementen. Vooralsnog gaan we uit van een offline én online programma. Houdt deze pagina in de gaten voor de laatste updates.

Dit programma is tot stand gekomen met:

Aanstaande april opent in Almere de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade, met als hoofdthema Growing Green Cities. Dit tien jaar geleden gekozen thema is voor deze tijd een schot in de roos. Groen in steden, wijken en buurten komt steeds meer onder druk te staan. Verdichting, teruglopende biodiversiteit en de grote klimaatvraagstukken vragen om actie. Radicale vergroening van steden is de toekomst.

In het kader van deze ontwikkelingen hebben de gemeenten Almere en Amsterdam de handen ineengeslagen en wordt samen een Floriade-paviljoen ontwikkelt met het thema The Voice of Urban Nature. De gemeenten zijn de samenwerking aangegaan met Pakhuis de Zwijger en Avanti Almere. Gezamenlijk is in september 2021 het online platform en de programmering WeMakeThe.City Green van start gegaan. Met het doel mensen te informeren, inspireren over en concreet handelingsperspectief te bieden voor het vergroenen van beide steden en de Metropoolregio.

ProgrammareeksWeMakeThe.City Green

In 2050 woont 70% van alle mensen in steden en stedelijke regio's. In steden wereldwijd, zo ook in ons land, stapelen de maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot klimaatverandering, gezondheid en duurzaamheid zich op. Radicale vergroening van steden lijkt één van de oplossingen. Het thema 'growing green cities’ staat centraal bij de wereldtuinbouwexpo Floriade, die volgend jaar in 2022 van 14 april t/m 9 oktober in Almere wordt georganiseerd. Avanti uit Almere en Pakhuis de Zwijger uit Amsterdam programmeren anderhalf jaar lang WeMakeThe.City Green, in samenwerking met de founding partners, en ondersteunt door de gemeente Almere en gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam activiteiten waarbij de thema’s: energie, gezondheid, voedsel en groen centraal staan.