De komende jaren krijgen we steeds meer te maken met verzilting in Nederland. Oftewel, het toenemen van het zoutgehalte in de bodem. Door een stijgende zeespiegel en ingrepen in het watersysteem wordt de grond onder onze voeten steeds zouter. Dit heeft gevolgen voor het grondwater, het landschap, de manier waarop we landbouw kunnen voeren en hoe wij gebruik kunnen maken van ons landschap. Hoe gaan we de komende jaren om met dit fenomeen? Hoe kunnen we onze krachten bundelen om dit proces in goede banen te leiden? Hierover gaan we tijdens deze aflevering van Groen Verbonden in gesprek.

Let op: Dit programma is onderdeel van het WeMakeThe.City Green: Vier de Lente! Festival.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
Met in dit programma onder anderen

Het land wordt steeds zouter en hier moeten we wat mee. Maar hoe komt dit nou? En hoe lang is dit al aan de gang? Deze vraag gaan we eerst uitpluizen met deskundigen Arjen Kikkert en Maartje Faasse. Zij kunnen toelichten watvoor rol de Nieuwe Zeesluis bij IJmuiden speelt in dit proces en hoe het Rijk en de Waterschappen omgaan met verzilting. Vervolgens gaan we kijken naar wat het zouter worden van het water voor invloed gaat hebben op het land. Hier beginnen we met Nico Jonker, die zal vertellen over de ecologie en de situatie in Provincie Noord-Holland. Klaas Schenk, boer en actief bij LTO, zal meer vertellen over hoe het zouter worden van het land invloed heeft op onze voedselproductie en wat we kunnen doen om dit tegen te gaan. Jorine Noordman zet zich in binnen de Gemeente Amsterdam om op een goede manier met verzilting om te gaan en hoe we soms ook juist gebruik kunnen maken van dit proces om nieuwe planten welkom te heten in de stad. Meepraten? Kom langs en reserveer via de button op deze pagina.

DossierGroen Verbonden
Fill 175 Groen
Dit programma is ontwikkeld door
Lisan Klop
Programmamaker Ruimte & Duurzaamheid
In samenwerking met
Partners
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
ProgrammareeksGroen Verbonden

Eigenlijk gaat het niet goed met de natuur rond Amsterdam en in de rest van Noord-Holland. De biodiversiteit staat onderdruk, het Noordzeekanaal wordt steeds zouter en onze omgeving blijft verstedelijken. Hoe kunnen we dit tij keren en waarom is dit zo belangrijk? Daarover gaat deze miniserie, gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.