De komende jaren krijgen we steeds meer te maken met verzilting in Nederland. Oftewel, het toenemen van het zoutgehalte in de bodem. Door een stijgende zeespiegel en ingrepen in het watersysteem wordt de grond onder onze voeten steeds zouter. Dit heeft gevolgen voor het grondwater, het landschap, de manier waarop we landbouw kunnen voeren en hoe wij gebruik kunnen maken van ons landschap. Hoe gaan we de komende jaren om met dit fenomeen? Hoe kunnen we onze krachten bundelen om dit proces in goede banen te leiden? Hierover gaan we tijdens deze aflevering van Groen Verbonden in gesprek.
Let op: Dit programma is onderdeel van het WeMakeThe.City Green: Vier de Lente! Festival.
Het land wordt steeds zouter en hier moeten we wat mee. Maar hoe komt dit nou? En hoe lang is dit al aan de gang? Deze vraag gaan we eerst uitpluizen met deskundigen Arjen Kikkert en Maartje Faasse. Zij kunnen toelichten watvoor rol de Nieuwe Zeesluis bij IJmuiden speelt in dit proces en hoe het Rijk en de Waterschappen omgaan met verzilting. Vervolgens gaan we kijken naar wat het zouter worden van het water voor invloed gaat hebben op het land. Hier beginnen we met Nico Jonker, die zal vertellen over de ecologie en de situatie in Provincie Noord-Holland. Klaas Schenk, boer en actief bij LTO, zal meer vertellen over hoe het zouter worden van het land invloed heeft op onze voedselproductie en wat we kunnen doen om dit tegen te gaan. Jorine Noordman zet zich in binnen de Gemeente Amsterdam om op een goede manier met verzilting om te gaan en hoe we soms ook juist gebruik kunnen maken van dit proces om nieuwe planten welkom te heten in de stad. Meepraten? Kom langs en reserveer via de button op deze pagina.
De nieuwe peperdure zeesluis bij IJmuiden moet nog jaren op halve kracht draaien en wordt opnieuw duurder. Het megabouwwerk kan tot 2025 niet volledig worden gebruikt. Het sluiswater blijkt het Noordzeekanaal te zout te maken, wat grote gevolgen kan hebben voor de drinkwatervoorziening en landbouw in Noord-Holland.
De verzilting in het westen van Nederland neemt snel toe door de droogte en de zeer lage waterstand op de grote rivieren.
Waterverdeling De recente regen geeft enig soelaas, maar droog blijft het. Bij Rijkswaterstaat is het stressniveau hoog. Het zoutgehalte loopt op.
Door zout water in te laten uit het Noordzeekanaal zal een deel van de Houtrakpolder bij Amsterdam weer eruit gaan zien zoals de Noord-Hollandse oernatuur, met veel planten en dieren die van brak water houden. Boswachter Jamie Jenner van Staatsbosbeheer is optimistisch: "We hebben de steurgarnaal nu al terug. Straks groeit echt lepelblad hier weer en zilte schijnspurrie; planten die overal zeldzaam zijn geworden."