Het Noordzeekanaal, het levenswater van de provincie Noord-Holland dat uitwaaiert naar al het omliggend gebied. Het NZK is niet alleen de economische en nautische ruggengraat van Noord-Holland, het is ook essentieel voor waterberging en waterafvoer. Daarnaast is het ook een bron van biodiversiteit in onze provincie. Al deze verschillende functies vechten om ruimte binnen de kades van het kanaal en in het omliggende gebied. Ondertussen zijn er verschillende uitdagingen die boven komen drijven in dit gebied. Zo kampen we met een stijgende zeespiegel, verzilting en staat biodiversiteit onder druk. Wat is nodig om dit ruimtevraagstuk op te lossen?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Bij deelname aan dit programma maak je kans op een gratis rondleiding + drankje in SHIP IJmuiden, de plek waar je alles leert over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld en over wonen, werken, en recreëren in het Noordzeekanaalgebied. Op 12 december om 14.00 uur mogen een aantal deelnemers uitnodigen om mee te doen aan deze interactieve tour. Waar het programma eindigt, praten we in SHIP verder. Kom je ook?

 

Bouw van Zeesluis IJmuiden. Bron: Ship

DossierGroen Verbonden
Fill 175 Groen
Dit programma is ontwikkeld door
Lisan Klop
Programmamaker Ruimtelijke Stad
In samenwerking met
Nico Jonker
Ecoloog, provincie Noord-Holland
Gerlies Nap
Gebiedsregisseur voor de realisatie van natuurprojecten
Partners
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksGroen Verbonden

Eigenlijk gaat het niet goed met de natuur rond Amsterdam en in de rest van Noord-Holland. De biodiversiteit staat onderdruk, het Noordzeekanaal wordt steeds zouter en onze omgeving blijft verstedelijken. Hoe kunnen we dit tij keren en waarom is dit zo belangrijk? Daarover gaat deze miniserie, gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.