Het Noordzeekanaal, het levenswater van de provincie Noord-Holland dat uitwaaiert naar al het omliggend gebied. Het NZK is niet alleen de economische en nautische ruggengraat van Noord-Holland, het is ook essentieel voor waterberging en waterafvoer. Daarnaast is het ook een bron van biodiversiteit in onze provincie. Al deze verschillende functies vechten om ruimte binnen de kades van het kanaal en in het omliggende gebied. Ondertussen zijn er verschillende uitdagingen die boven komen drijven in dit gebied. Zo kampen we met een stijgende zeespiegel, verzilting en staat biodiversiteit onder druk. Wat is nodig om dit ruimtevraagstuk op te lossen?
Bij deelname aan dit programma maak je kans op een gratis rondleiding + drankje in SHIP IJmuiden, de plek waar je alles leert over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld en over wonen, werken, en recreëren in het Noordzeekanaalgebied. Op 12 december om 14.00 uur mogen een aantal deelnemers uitnodigen om mee te doen aan deze interactieve tour. Waar het programma eindigt, praten we in SHIP verder. Kom je ook?
Het Noordzeekanaal is een van de belangrijkste routes voor trekvis in Nederland. Daarom maken Rijkswaterstaat, de omliggende waterschappen, de provincie Noord Geleidelijke overgang van zoet naar zout water Holland en gemeenten van het kanaal een snelweg voor trekvissen.
De nieuwe peperdure zeesluis bij IJmuiden moet nog jaren op halve kracht draaien en wordt opnieuw duurder. Het megabouwwerk kan tot 2025 niet volledig worden gebruikt. Het sluiswater blijkt het Noordzeekanaal te zout te maken, wat grote gevolgen kan hebben voor de drinkwatervoorziening en landbouw in Noord-Holland.
Identiteit provincies Boven en onder het Noordzeekanaal heersen totaal andere mores. Zelfs de cafés aan de noord- en zuidoever verschillen. „Wij hebben daar niets te zoeken.”