Door de voortdurende verstedelijking van ons land is het beheer en herstel van de Nederlandse natuur belangrijker dan ooit. Jarenlang hebben steden, (spoor-) wegen en landbouw natuurgebieden doorsneden en versnipperd. Om dit tegen te gaan legt nu eenendertig jaar het Natuurnetwerk Nederland (NNN) de verbinding tussen natuurgebieden om zo de leefgebieden van planten én dieren te vergroten en te versterken. Wat zijn de lessen van ruim drie decennia NNN? Hoe gaat het met onze natuur en met de biodiversiteit? Daarover gaat de eerste aflevering van de miniserie Groen Verbonden over natuur in Noord-Holland.
Programma
Deze bijeenkomst duurt ongeveer twee uur, waarvan het eerste uur online te volgen is. Daarna gaan we voor het tweede deel van het programma met het publiek in de zaal in gesprek over het onderwerp. Wil je meepraten? Kom dan fysiek naar Pakhuis de Zwijger!
Kun je er niet fysiek bij zijn? Dan kun je het eerste uur dus via onze LiveCast volgen en eventuele imput delen via de mentimeter.
In het kort
Deze avond is de aftrap van een nieuwe serie: Groen Verbonden. In deze serie gaan we kijken naar onze connectie met onze natuur. In samenwerking met de provincie Noord-Holland, nemen we iedere aflevering een ander fenomeen dat leeft in onze natuur onder de loep. Natuur Netwerk Nederland bestaat dit jaar ruim 31 jaar. Tijdens deze aftrap blikken we terug op 31 jaar Natuur Netwerk Nederland. Wat is er in de afgelopen dertig jaar gebeurd? Hoe staan we nu tegenover onze natuur ten opzichte van 30 jaar geleden? Hoe zit het met onze ecosystemen en biodiversiteit? En wat is onze connectie als mensen met de natuur in Nederland? Hierover gaan we in gesprek met Rudy Rabbinge, hoogleraar en gerenommeerd landbouwwetenschapper, Nico Jonker, ecoloog en medewerker provincie Noord-Holland, Harry Boeschoten, programmadirecteur De Groene Metropool bij Staatsbosbeheer, Samuelle van Deutekom, boswachter publiek in de Schoorlse Duinen.
Het kabinet gaat een ‘natuurbank’ oprichten om natuurschade te compenseren die voortkomt uit projecten die vanwege hun ‘grote openbaar belang’ koste wat kost moeten doorgaan.
Naast de wolf is ook zijn kleine neef, de goudjakhals, aan een opmars bezig in Nederland. Volgens natuurorganisatie Wolven in Nederland zal het een kwestie van tijd zijn voordat hij rondom Amsterdam gezien wordt.
Een opvallende toevalstreffer voor Natuurmonumenten in de Ankeveense Plassen: er is voor het eerst een otter gezien. De afgelopen jaren waren er wel vaker signalen dat het zeldzame beest was teruggekeerd in het water van de plassen, maar tot nu werd de otter nooit in levenden lijve gezien.
Natuur is eigenlijk overal. Dat blijkt maar weer als je in IJmuiden het strand bezoekt. Eerst moet je je een weg banen door orchideeën en andere bijzondere planten zoals teer guichelheil rondom het Kennemermeer.
Van de zee tot de meren, van duin en veenweide tot heide en bossen: Noord-Holland herbergt vele bijzondere landschappen, planten en dieren. Die natuur biedt wandelaars en fietsers ontspanning. Verbetert lucht en waterkwaliteit voor ons allen.
De natuur in Nederland is te klein en te versnipperd. Daardoor kunnen planten en dieren maar moeilijk overleven. Natuur is onmisbaar voor het welzijn van de mens. We kunnen niet zonder natuur.