Hoe versterken we onze natuur?
Duingebieden, bossen, polders, rivieren, heuvellandschap en zee: in Nederland is van oorsprong veel variatie aan natuur te vinden. Helaas bestaat nog maar 14% van ons landoppervlak uit natuurgebied. Spoor- en autowegen versnipperen het landelijke ecosysteem. Het Noordzeekanaal wordt steeds zouter. Door intensief landbouwgebruik en uitbreiding van de stedelijke omgeving neemt de biodiversiteit drastisch af. Hoe kunnen we dit tij keren? In samenwerking met Provincie Noord-Holland kijken we naar manieren om onze natuur te versterken.
Een gezond ecosysteem draagt bij aan een rijke biodiversiteit in het land. Groene aders zijn daarnaast noodzakelijk om Nederland duurzaam en klimaatbestendig te maken. Wateropslag, verkoeling en verbetering van luchtkwaliteit zijn essentieel in de stad van de toekomst. Ook bevordert een groene omgeving sociaal contact en stimuleert persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Een groen verbonden landschap is belangrijk voor het klimaat, ons ecosysteem en voor menselijk geluk.
Hoe creëren we weer ruimte voor de natuur? Nederland staat voor grote ruimtelijke opgaven. De woningnood, de energietransitie, intensieve landbouw en de groeiende stedelijke omgeving eisen een plek in het landschap. Welk beleid is nodig voor een natuurinclusief Amsterdam? Hoe versterken we de natuurnetwerken in onze provincie? Hoe maken we Nederland groen en klimaatbestendig? In deze serie onderzoeken we op welke manier we onze natuur kunnen versterken.