Het oogt tegenstrijdig: door klimaatverandering gaat het meer en harder regenen. Gelijktijdig wordt de verdroging een steeds belangrijker knelpunt met grote gevolgen. Zozeer zelfs dat de drinkwatervoorziening in de knel kan komen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat in tijden van verdroging er genoeg zoet drinkwater overblijft? Hoe wordt dit beheerd? En hoe valt dit te combineren met natuur en andere functies die water nodig hebben? Hierover gaan we tijdens deze aflevering van Groen Verbonden in gesprek.
In Nederland lijkt het alsof we water genoeg hebben, toch merken we ook hier steeds vaker de gevolgen van verdroging. René Didde schreef hier een boek over, genaamd Nederland Droogteland. In deze aflevering van Groen Verbonden zal hij meer vertellen over de gevolgen van droogte in Nederland en waar we die gevolgen tegenkomen. Deze droge periodes hebben gevolgen voor onze drinkwaterwinning. Maar hoe zien die gevolgen er eigenlijk uit? Gualbert Oude Essink legt uit wat er gebeurt met onze bronnen en waar we de gevolgen van klimaatverandering terug zien in onze drinkwaterwinning. De provincie Noord-Holland kent deze gevolgen uiteraard ook. Gerlies Nap zal meer vertellen over wat de provincie doet om duurzaam om te gaan met het water. In Amsterdam zijn we afhankelijk van partijen PWN en Waternet om ons te voorzien van drinkwater. Koen Zuurbier en Alice Fermont nemen ons mee van bron tot kraan. Ons drinkwater legt een aardige reis af voor het uit de kraan komt, en bewustzijn van deze reis is de eerste stap in hoe mensen zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen om goed om te gaan met het water in ons land. Li An Phoa neemt ons mee op deze reis van bewustzijn over hoe we naast droogte ook kunnen zorgen dat het water dat er is van gezonde kwaliteit is. Het belooft een leerzame avond te worden! Kom langs in Pakhuis de Zwijger als je altijd al prangende vragen over drinkwater in je achterhoofd hebt zitten die je toch graag eens beantwoord zou willen hebben.
Droog voorjaar, periodes met plensbuien, nu weer tropische temperaturen. Hoewel Amsterdam niet zichtbaar lijdt onder het watergebrek dat het oosten en zuiden van het land teistert, voorzien experts dat er voor miljarden maatregelen nodig zijn.
Neerslag Vooral in ’t zuidoosten zijn de grondwaterstanden nog altijd heel laag. „Fijn dat we nu een voorraadje hebben.”
Drinkwaterbedrijven slaan alarm om het Nederlandse drinkwater. De kwaliteit van onze bronnen voor drinkwater is in gevaar, blijkt uit nieuw onderzoek van KWR, het kennisinstituut van de drinkwatersector. Onder meer industriële stoffen, mest en medicijnresten vervuilen het water.
In Nederland Droogteland reist milieujournalist René Didde langs droge beken en dorre landschappen. Hij verdiept zich in onderzoeken en spreekt bezorgde en vooruitziende experts.
In 2030 moet iedereen toegang hebben tot schoon drinkwater. Als iemand dat klimaatdoel steunt dan is het Li An Phoa wel. In 12 dagen liepen zij en haar wandelpartner langs de IJssel om aandacht te vragen voor drinkbare rivieren.