Het oogt tegenstrijdig: door klimaatverandering gaat het meer en harder regenen. Gelijktijdig wordt de verdroging een steeds belangrijker knelpunt met grote gevolgen. Zozeer zelfs dat de drinkwatervoorziening in de knel kan komen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat in tijden van verdroging er genoeg zoet drinkwater overblijft? Hoe wordt dit beheerd? En hoe valt dit te combineren met natuur en andere functies die water nodig hebben? Hierover gaan we tijdens deze aflevering van Groen Verbonden in gesprek.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

In Nederland lijkt het alsof we water genoeg hebben, toch merken we ook hier steeds vaker de gevolgen van verdroging. René Didde schreef hier een boek over, genaamd Nederland Droogteland. In deze aflevering van Groen Verbonden zal hij meer vertellen over de gevolgen van droogte in Nederland en waar we die gevolgen tegenkomen. Deze droge periodes hebben gevolgen voor onze drinkwaterwinning. Maar hoe zien die gevolgen er eigenlijk uit? Gualbert Oude Essink legt uit wat er gebeurt met onze bronnen en waar we de gevolgen van klimaatverandering terug zien in onze drinkwaterwinning. De provincie Noord-Holland kent deze gevolgen uiteraard ook. Gerlies Nap zal meer vertellen over wat de provincie doet om duurzaam om te gaan met het water. In Amsterdam zijn we afhankelijk van partijen PWN en Waternet om ons te voorzien van drinkwater. Koen Zuurbier en Alice Fermont nemen ons mee van bron tot kraan. Ons drinkwater legt een aardige reis af voor het uit de kraan komt, en bewustzijn van deze reis is de eerste stap in hoe mensen zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen om goed om te gaan met het water in ons land. Li An Phoa neemt ons mee op deze reis van bewustzijn over hoe we naast droogte ook kunnen zorgen dat het water dat er is van gezonde kwaliteit is. Het belooft een leerzame avond te worden! Kom langs in Pakhuis de Zwijger als je altijd al prangende vragen over drinkwater in je achterhoofd hebt zitten die je toch graag eens beantwoord zou willen hebben.

DossierGroen Verbonden
Fill 175 Groen
Dit programma is ontwikkeld door
Lisan Klop
Programmamaker Ruimte & Duurzaamheid
In samenwerking met
Nico Jonker
Ecoloog, provincie Noord-Holland
Partners
De moderator van dit programma is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksGroen Verbonden

Eigenlijk gaat het niet goed met de natuur rond Amsterdam en in de rest van Noord-Holland. De biodiversiteit staat onderdruk, het Noordzeekanaal wordt steeds zouter en onze omgeving blijft verstedelijken. Hoe kunnen we dit tij keren en waarom is dit zo belangrijk? Daarover gaat deze miniserie, gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.