Jaarlijks trekken miljoenen vogels heen en weer tussen hun noordelijke broedgebieden en overwinterplekken in het zuiden. Veel van deze trekvogels maken op een bepaalde manier gebruik van het Nederlandse landschap. Welke rol spelen het Noord-Hollandse polderlandschap en natuurgebieden in de vogeltrek? Welke gebieden doen de vogels aan op hun weg naar het zuiden en waar overwinteren ze? Hoe staan al die verschillende gebieden ervoor? En hoe ziet de toekomst van vogeltrek er uit met alle gevolgen van klimaatverandering aan de horizon? We spreken er over in deze aflevering van Groen Verbonden.
Vorig jaar zijn er door liefhebbers 17,2 miljoen vogels geteld. Deze trektellers gaven de resultaten door van tellingen gedurende 30.000 uren. Trektellen is het vanaf een vast punt tellen van overtrekkende vogels.
Het Waddengebied is niet alleen een populaire rustplaats voor toeristen, ook miljoenen vogels maken zich hier jaarlijks op voor de grote najaarstrek. Uit onderzoek blijkt dat het gebied een zwakke schakel is op de trekroute: recreanten verstoren nog regelmatig de omgeving. "Het project Wij & Wadvogels moet het gebied als leefomgeving verbeteren", vertelt boswachter Roelf Hovinga van Landschap Noord-Holland tegen verslaggever Stephan Roest.