Biodiversiteit staat wereldwijd, ook in Noord-Holland, onder druk. Dit komt onder andere door de invloed van verstedelijking en infrastructuur op de versnippering van natuurlandschap. Ondanks een brede ambitie om de ecologische balans in Noord-Holland te herstellen, neemt de biodiversiteit na jaren van stijging sinds 2010 af. Wat brengt onze provincie uit ecologische balans en hoe herstellen en versterken we de biodiversiteit? Hierover gaan we in deze derde aflevering van Groen Verbonden in gesprek.
In dit programma blikken we kort terug op een eerder programma in Pakhuis de Zwijger over biodiversiteit, genaamd beren op de weg. Daar spraken we al met Edgar van der Grift. Dit keer is hij er weer om te vertellen over het onderzoek dat hij heeft gedaan in opdracht van de Provincie Noord-Holland dat in december 2021 is uitkomen. We gaan in gesprek over ontsnipperen en verbinden van natuurgebieden.
Hoogleraar Koos Biesmeijer maakt zich grote zorgen over de biodiversiteit. ‘Nederland is kampioen biodiversiteitsverlies. In de EU doen alleen België en Malta het slechter.’
Met hun onkruidthee willen de Amsterdamse jongens van Wilder Land laten zien: er zit geld in biodiversiteit. Boeren staan in de rij om mee te doen.
Het is niet de bedoeling dat het gras twee kontjes hoog wordt; beter is het om het gras uit de berm te halen, en bloemetjes erin.
Rijkswaterstaat, één van de partners van de Greendeal Infranatuur, werkt met en aan biodiversiteit op het eigen areaal: natuur in de bermen, uiterwaarden, oevers, dijken en kustzones.
Goed nieuws voor reeën en ander wild: de faunapassage werkt. Voor het eerst is in Nederland grootschalig onderzoek gedaan naar werking van de bruggen en tunnels. Die blijken relatief duur, maar dragen bij aan de biodiversiteit.