Dansen op een grasveld, bier in plastic glazen en live optredens van je favoriete artiesten: dé ingrediënten van een gemiddelde festivaldag. Maar helaas; naast vakantieplannen is ook de festivalzomer weggevaagd door Covid-19. Om thuisblijvers tegemoet te komen en een zomer zonder feest draaglijker te maken, presenteert Pakhuis de Zwijger deze zomer Thuisfest: dè talkshow waarin we met organisatoren, bookers, artiesten en andere betrokkenen om tafel gaan. Van Lowlands tot Pride en van Kwaku tot Appelsap. We praten over de status van hun event, kijken terug op hoogtepunten en werpen met ieder van hen een blik in de toekomst. Maakt deze (dans)pas op de plaats ruimte voor innovatieve ideeën of brengt het vooral financiële onzekerheid? Hoe gaat de festivalzomer van 2021 eruit zien? Iedere uitzending wordt live gepresenteerd door Justin Verkijk, dus kijk niet alleen, maar praat mee!
Bijna alle festivals in de stad hebben hun bezoekers moeten vragen hun kaartjes te bewaren tot 2021. Voor sommige evenementen, lees Sail, betekent dit pas in 2025 een volgende editie. Voor anderen, zoals de Parade, zal er een feestelijk jubileumjaar voorbij gaan. Iedere zomer worden de Amsterdamse grachten af en toe omgetoverd tot feestelijke evenementenlocatie. Met een grote diversiteit aan optredens van klassieke muziek tot kleurrijke botenparade. Het Grachtenfestival en de Gay Pride Amsterdam kunnen de grachten dit jaar niet omtoveren, maar beide organisaties laten deze bijzondere evenementen niet zomaar voorbij gaan. Vanavond gaan we in gesprek met onder andere Marie-Luce Bree over flexibiliteit en toewijding.
Het Grachtenfestival wordt ieder jaar in augustus tien dagen lang georganiseerd. Het zomerfestival voor klassieke muziek, jazz en muziek uit andere culturen. Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun eigen muzikale verhaal. De stad Amsterdam, van oost tot west en van noord tot zuid, dient daarbij als decor.
Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Tijdens Pride Amsterdam zijn er door de hele stad evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade.
Het Grachtenfestival gaat door van 7 tot en met 16 augustus.
Directeur Marie-Luce Bree vindt het belangrijker dan ooit dat het festijn in augustus door gaat.
Om ook dit jaar aandacht te vragen voor seksuele- en genderdiversiteit heeft de organisatie een alternatief programma opgezet.
De 25ste verjaardag van Pride Amsterdam kan in augustus niet worden gevierd.
Na de nachtclubs, luidt nu ook de Amsterdamse evenementenbranche de noodklok. Uit een enquête die de Evenementen Vereniging Amsterdam (EVA) onder haar leden heeft gehouden, spreekt 65 procent de verwachting uit 2021 niet te halen.
Voor veel ondernemers in de festivalwereld zou 2020 het drukste jaar ooit worden, met ruim 1200 festivals en miljoenen bezoekers. Maar het liep uit op een slagveld, met een fors verlies aan omzet en banen. Van artiest tot organisator en van de muntjesfabriek tot de poffertjeskraam; allemaal voelen ze de gevolgen van een festivalloze zomer. En ook voor de bezoekers dit jaar geen muziek op festivalweides.