Dansen op een grasveld, bier in plastic glazen en live optredens van je favoriete artiesten: dé ingrediënten van een gemiddelde festivaldag. Maar helaas; naast vakantieplannen is ook de festivalzomer weggevaagd door Covid-19. Om thuisblijvers tegemoet te komen en een zomer zonder feest draaglijker te maken, presenteert Pakhuis de Zwijger deze zomer Thuisfest: dè talkshow waarin we met organisatoren, bookers, artiesten en andere betrokkenen om tafel gaan. Van Lowlands tot Pride en van Kwaku tot Appelsap. We praten over de status van hun event, kijken terug op hoogtepunten en werpen met ieder van hen een blik in de toekomst. Maakt deze (dans)pas op de plaats ruimte voor innovatieve ideeën of brengt het vooral financiële onzekerheid? Hoe gaat de festivalzomer van 2021 eruit zien? Iedere uitzending wordt live gepresenteerd door Justin Verkijk, dus kijk niet alleen, maar praat mee!
Bijna alle festivals in de stad hebben hun bezoekers moeten vragen hun kaartjes te bewaren tot 2021. Voor sommige evenementen, lees Sail, betekent dit pas in 2025 een volgende editie. Voor anderen, zoals de Parade, zal er een feestelijk jubileumjaar voorbij gaan. Vanavond gaan we met Thomas Gurney-Champion & Laura Iqbal van Vunzige Deuntjes en Ivette Forster & Noukhey Forster van Kwaku in gesprek over hun beoogde festivalzomer en hoe de huidige stand van zaken de zomer van 2021 zal beïnvloeden.
Kwakoe begint in 1975 als een kleinschalig voetbaltoernooi tussen de hoogbouw van de bijlmermeer. Onder de bezielende leiding van Winston Kout groeit Kwakoe in de jaren 90 uit tot de huidige mega happening die niet meer is weg te denken van de jaarlijkse feestkalender. Het Kwaku Summer Festival is een grootse viering van culturele diversiteit en identiteit in het stadsdeel Zuidoost met cultuur, sport en eten als belangrijkste uitingsvormen en waar een brede (maatschappelijke) participatie en de Surinaamse oorsprong als belangrijkste pijlers gelden.
Vunzige Deuntjes is een hiphop en R&B georienteerd festival dat jaarlijks plaatsvindt in het Amsterdamse Bos. Bij het festival staan inclusiviteit en diversiteit centraal. Van de muziek tot de bezoekers, alle subculturen van Amsterdam komen bij elkaar. Naast het Amsterdamse festival geeft VD concerten en feesten door het hele land.
Na de nachtclubs, luidt nu ook de Amsterdamse evenementenbranche de noodklok. Uit een enquête die de Evenementen Vereniging Amsterdam (EVA) onder haar leden heeft gehouden, spreekt 65 procent de verwachting uit 2021 niet te halen.
Voor veel ondernemers in de festivalwereld zou 2020 het drukste jaar ooit worden, met ruim 1200 festivals en miljoenen bezoekers. Maar het liep uit op een slagveld, met een fors verlies aan omzet en banen. Van artiest tot organisator en van de muntjesfabriek tot de poffertjeskraam; allemaal voelen ze de gevolgen van een festivalloze zomer. En ook voor de bezoekers dit jaar geen muziek op festivalweides.