Tijdens de herdenking van 80 jaar vrijheid werpt regisseur Safi Graauw nieuw licht op een vrijwel onbekend verhaal: de bijdrage van Surinaamse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Zijn korte film Teken en zie de wereld, bekroond met zowel de Go Short publieksprijs als de jonge juryprijs, vertelt het indrukwekkende verhaal van drie zwarte Surinamers – Willy Wooter, Harry Davis en Guillaume Kranenburg – die vochten voor de vrijheid van Nederland in de Prinses Irene Brigade. Samen met filmproducent Naomi Wills, regisseur Safi Graauw, Jules Rijssen, Mitchell Esajas en moderator Valesca Warning duiken we dieper in dit verleden.

Over de documentaire

“Wij zochten avontuur, voor vrijheid des Vaderlands.” – Guillaume Kranenburg

In deze documentaire hoor je de stemmen van mannen die zich vrijwillig aanmeldden voor een strijd die niet de hunne hoefde te zijn, maar die ze toch voerden – vanuit overtuiging, loyaliteit en moed. Ondanks het racisme binnen het Nederlandse gezag, streden deze helden aan het front van Normandië en elders, zonder ooit de erkenning te krijgen die ze verdienen. De film legt bloot hoe Suriname en Curaçao cruciale rollen speelden in de bevrijding van Nederland.

Over de sprekers

Safi Graauw is een autodidact regisseur die film inzet voor maatschappelijke impact. Hij creëert films die verwachtingen doorbreken en bijdragen aan positieve maatschappelijke verhalen. Geïnspireerd door zijn achtergrond in Aardwetenschappen, vertaalt hij belangrijke (sociale/milieu) thema’s naar toegankelijke verhalen, waarbij hij popcultuur inzet in zowel fictie als commercieel werk. Zijn grote kracht? De boodschap leidend laten zijn en voor elk verhaal een unieke, rakende vorm vinden die aanzet tot nadenken of verandering

Jules Rijssen is andragoog en zet zijn expertise in als netwerkverzamelaar bij ImagineIC en gastonderzoeker bij NL-Lab. Hij richt zich op het verzamelen en duiden van maatschappelijke verhalen en beeldvorming. Zijn recente publicatie, “Heb je het verhaal over Hitler al gehoord… Suriname en de Antillen. Beeldvorming over WOII”, illustreert zijn werk op dit gebied. Zijn kracht ligt in het verbinden van kennis en netwerken en het kritisch onderzoeken van (historische) narratieven.

Naomi Wills laat zich als independent filmproducer leiden door de kracht van echte verhalen, met name in documentaire en hybride vertelvormen. Haar HR-achtergrond stelt haar in staat de cruciale verbinding te leggen tussen een uniek verhaal en de talenten die dit het beste kunnen vertellen. Hiermee legt ze de basis voor artistiek gedreven films die onze complexe realiteit een gezicht geven. Haar kracht is het samenbrengen van mensen en middelen om authentieke, filmische vertellingen te realiseren.

Mitchell Esajas

Mitchell Esajas studeerde bedrijfskunde en antropologie. Hij is voorzitter en medeoprichter New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en het opzetten van The Black Archives. Daarnaast werkt hij als programmamanager Anthropology & Sociology op de Universiteit van Amsterdam.

Valesca Warning is sinds 2006 een ervaren MBO-docent met een breed takenpakket. Naast lesgeven coördineert ze, organiseert projecten en is ze regelmatig moderator of presentator bij uiteenlopende events. Ook coacht ze nieuwe docenten en stagiaires, vaak via intervisie. Haar grote kracht en passie? Het motiveren, enthousiasmeren en verbinden van mensen.

filmposter

Dit programma is ontwikkeld door
Michelle Bergwijn
Producent
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Valesca Warning
Presentator, moderator en docent