Na een mooi herfstseizoen, gevuld met maar liefst 215 inspirerende programma’s, komt onze programmering van 2023 ten einde. Vanaf vrijdag 22 december tot en met zondag 7 januari sluit Pakhuis de Zwijger, en onze dependance New Metropolis Nieuw-West, tijdelijk de deuren. We willen iedereen hartelijk bedanken voor diens bezoek en fijne feestdagen wensen!

Heb je een programma gemist? Geen zorgen! Speciaal voor jou hebben we ook dit jaar weer onze favoriete kijk-, luister-, en leestips op een rijtje gezet. Of je nog aan het nagenieten bent van alle feestelijke diners, of je al op een nieuwjaarsfeestje aan het voorbereiden bent, we hebben voor ieder wat wils! In dit artikel vind je de meest interessante en spraakmakende programma’s, podcasts en artikelen van het afgelopen half jaar.

De 8 populairste programma’s

Hoe voer je een écht goed gesprek? Dat was de hoofdvraag tijdens het programma De waarde van een goed gesprek. We gingen in gesprek over gesprekstechnieken uit de journalistiek, therapie en filosofie. De focus lag vooral op de hoe-vraag: hoe ga je het gesprek aan het iemand die ogenschijnlijk andersdenkend is dan jij?

Is duurzaamheid meer een thema voor jou? Misschien vind je het programma Uit de shit dan interessant. Tijdens dit programma gingen we in gesprek over de vraag hoe natuur en landbouw elkaar kunnen versterken. Hoe kan landbouw goed voedsel produceren, maar tegelijkertijd ook een rijke natuur en een gezond landschap garanderen? Hierover zaten zowel Tweede Kamerleden als boeren aan tafel.

Hoe gebruik je de camera als een wapen tegen onrecht? Dit bespraken wij met fotograaf en documentairemaker Sakir Khader. Tijdens Fotokroniek gingen wij dieper in op zijn werk, kenmerkend is het in beeld brengen van ruwe en intieme momenten. Zo geeft hij een stem aan de mensen die niet gehoord en/of gezien worden.

InThe Age of Timber’ worden de innovatieve toepassingen van hout in de bouwindustrie verkent en wordt er belicht wat voor positieve impact op zowel architectuur als natuur dit materiaal heeft.

Ben jij altijd op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen? Dan heb je misschien interesse in het programma De mogelijkheden van Extended Reality’, waar wij deze ‘immersieve technologie’ onderzoeken, en bespreken waar we dit precies voor kunnen gebruiken in onze samenleving.

Onze economie. Een woord dat vaak ter sprake komt, maar tegelijkertijd iets dat ver van je bed lijkt te staan. In het programmaDe spelregels van de economie van morgen’ bespreken we de vraag: Waar staan we en waar willen we naartoe?

In samenwerking met Follow the Money maakten we het programma De macht van het algoritme’. Hierin spraken we over wat de invloed van algoritmes op onze democratie en privacy heeft. Want wie controleert de macht die ons controleert?

Ook in onze dependance New Metropolis Nieuw-West hebben we niet stilgezeten. Tijdens onze talkshow Jong Amsterdam vroegen we aan jongeren: What’s your legacy? Wat hopen jonge mensen achter te laten voor de generaties die na hun komen? Voorafgaand gingen onze stagiairs ook de straat op om dit te vragen aan jonge Amsterdammers in de buurt. Je vindt de video hier terug:

De 3 meest prikkelende podcasts

Voor deze tips hebben wij aan onze podcastmaker Annick van Rinsum om inspiratie gevraagd. Onderstaand haar favorieten van 2023 op een rijtje:

De 4 meest intrigerende artikelen

Mocht je meer van lezen dan van luisteren houden, dan zijn hier onze meeste populaire artikelen van 2023! In De stad als broedplaats lees je waarom het belangrijk is voor Amsterdam om goed op de vogels te letten!

Wil je leren waarom de Nederlandse zoetwatervoorraad krimpt? Lees dan snel het artikelHet zoute water komt. Hierin wordt uiteengezet welke maatregelen nodig zijn om deze krimp tegen te gaan en hoe we bij een klimaatbestendige waterstrategie voor Nederland komen.

Verder is het programma ‘Distributed design’ weer terug dit jaar. In deze reeks zetten we verschillende projecten die open, regeneratief, ecosystemisch en samenwerkend zijn in de spotlight. Benieuwd wie, of welke projecten er dit jaar mee deden? Lees dan The creative talents of Distributed Design’.

Wat zou er gebeuren als de geschiedenis door een vrouw zou worden geschreven? Dit onderzoekt kunstenaar Esra Sakir. Via kunst zoekt ze naar manieren om vrouwenemancipatie aan te kaarten. In het artikel Awareness and empowerment’ lees je meer over haar werk.

Ben jij net als ons ook zo geïnspireerd geraakt door al deze programma’s en content? Kom dan snel een keer langs in 2024! Vanaf maandag 8 januari openen wij de deuren weer voor een nieuw seizoen. Houd onze agenda in de gaten om op de hoogte te blijven van de nieuwe programmering.

We wensen iedereen fijne feestdagen en ontmoeten jullie graag in het nieuwe jaar!

Team Pakhuis de Zwijger