Sinds de industrialisatie worden landbouw en natuur zoveel mogelijk gescheiden. Landbouw werd een fabrieksmodel, waar grondstoffen ingaan en voedsel uitkomt. Maar landbouw is geen fabriek: het is en blijft een kringloop.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Het gevolg is dat de enorme hoeveelheden stikstof die met kunstmest en geïmporteerd krachtvoer worden ingevoerd, elders in de kringloop massaal ophopen. Dát is het stikstofprobleem. Gevolg is óók een uitdijend woud aan regelgeving, een steeds verdere opschaling waardoor het aantal boeren elke vijfentwintig jaar halveert. Dat kan anders. Door niet langer te focussen op maximale productie, maar op de kringloop. Zo ontstaat landbouw die voedsel produceert, maar ook rijke natuur en een gezond landschap. Veeteelt zonder kunstmest en krachtvoer, maar met een productief ecosysteem én een goed inkomen voor de boer. Nu al laten sommige boeren zien dat het kan, maar ze zwemmen tegen de stroom in. Wat moet de samenleving doen om te zorgen dat de héle landbouw duurzaam kan worden? Hoe kunnen landbouw en de rijke natuur weer samengaan? We gaan in gesprek met boeren, beleidsmakers en andere experts over oplossingen voor een eerlijke en toekomstbestendige landbouw.

Noot van de redactie: vanwege andere verplichten kan Tweede Kamerlid Caroline van der Plas niet meer aanwezig zijn.

Over de sprekers

Thomas Oudman is bioloog en werkt werkt als correspondent Voedsel bij De Correspondent. Hij schreef het boek Uit de Shit dat dit jaar is uitgekomen. Hierin beschrijft hij in heldere taal hoe het stikstofprobleem in elkaar zit en wat er precies moet gebeuren om het op te lossen zonder dat de boeren of de natuur daar de dupe van worden.

Tjeerd De Groot is Tweede Kamerlid en woordvoerder op het gebied van landbouw en natuur namens D66. Zijn voorstel in 2019 om de veestapel te halveren om het stikstof probleem op te lossen vormde één van de aanleidingen tot de grote boerenprotesten.

Alex Datema is directeur Food & Agri bij Rabobank Nederland en daarnaast is hij al lang melkveehouder in Groningen. Tot voor kort was hij voorzitter van BoerenNatuur, een vereniging die zich inzet voor natuurinclusieve landbouw.

Martine Bisschop runt samen met haar man Arjan de regeneratieve boerderij ‘Landgoed de Houberg’. Ze houden hun varkens, kippen en koeien op een diervriendelijke en natuurinclusieve manier. Zo laten ze zien hoe een gezond ecosysteem en veeteelt hand in hand kunnen gaan.

Ines Kostíc is sinds 2019 volksvertegenwoordiger in de provincie Noord Holland en nam daar in 2023 de rol als fractievoorzitter voor de Partij voor de Dieren aan. Ines is opgeleid als politicoloog en studeerde daarnaast Kunst, Cultuur en Media.

Laura Bromet is kamerlid namens GroenLinks sinds 2018. Vanuit die functie houdt ze zich veel bezig met thema’s rondom landbouw en voedsel. Ze schreef een stikstofwet waarin ze pleit voor een betere balans tussenlandbouw en natuur.

ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?