Dit najaar verscheen in het Algemeen Dagblad een paginagrote advertentie van 350 boswachters: 90% van de natuurgebieden in Nederland staat er slecht voor. De cijfers zijn alarmerend: de afgelopen 25 jaar verdween meer dan driekwart van alle insecten en liefst 85% van alle planten en dieren. Deze zomer werd de Europese natuurherstelwet aangenomen onder het motto: “de natuur is ziek, de Natuurherstelwet is het medicijn.” Hierin staat onder meer een verslechteringsverbod voor alle natuurgebieden waardoor uitstoot nabij natuur de facto verboden wordt. De juristen van Mobilisation for the Environment (bekend van de stikstof-rechtszaken) slijpen de messen al, zij krijgen er een heel nieuw wapenarsenaal bij. Komt ons dichtbevolkte land economisch helemaal op slot te zitten? Hoe kan dit voorkomen worden zonder dat de natuur wederom de dupe is? En welke rol heeft de financiële sector in dit verhaal? We onderzoeken het met natuurorganisaties, boeren, burgers en bankiers.
Dit programma zou eerst plaatsvinden op 25 oktober maar is vanwege omstandigheden uitgesteld naar maandag 18 december.
Over de sprekers
Johan Vollenbroek is een Nederlandse chemicus en grondlegger van het milieuadviesbureau Mobilisation for the Environment (MOB). Vollenbroek verwierf landelijke bekendheid als de persoon die Nederland op slot zette. In 2019 behaalde hij samen met zijn milieuadviesbureau en twee andere kleine milieuorganisaties een opmerkelijke overwinning bij de Raad van State tegen de Nederlandse staat. Ze argumenteerden succesvol dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) niet in overeenstemming was met de Europese milieuwetgeving. Deze uitspraak leidde tot het stilleggen van projecten die stikstof uitstootten, waaronder huizenbouw en wegverbredingen, en bracht de zogenaamde ‘stikstofcrisis’ in Nederland teweeg.
Lineke Pennings is melkveehouder in Aalten, in de Achterhoek. Samen met haar vader runt ze hun boerderij zo natuur inclusief mogelijk. Haar doel is de boerderij om te vormen naar een echt duurzaam voedselsysteem waar zorg, rust, natuur en voedsel samenkomen aan de keukentafel.
Jeroen de Koe is hoofd Public Affairs bij Vereniging Natuurmonumenten. Natuurmonumenten bezit en beheert meer dan 1.000 vierkante kilometer land in Nederland. Jeroen werkte bij Natuurmonumenten eerder als beleidsmedewerker landbouw, projectleider, adjunct-directeur Gelderland en als beheerder van Nationaal Park Veluwezoom.
Sonny Duijn is adviseur biodiversiteit bij ABN AMRO. Hij onderzoekt en coördineert het beleid van de bank op het gebied van biodiversiteit. Hij publiceerde onlangs nog een alarmerend rapport waarin hij oproept tot radicale actie om de natuur niet verder te beschadigen.
Gerben Boom is bestuurslid bij het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de vereniging voor jonge agrariërs. Het NAJK behartigt de belangen van 8000 jonge boeren en tuinders in zowel Den Haag als Brussel. Gerben groeide op op het akkerbouwbedrijf, studeerde Development and Rural Innovation in Wageningen, werkte voor het Europees parlement en is nu portefeuillehouder internationaal bij het NAJK.
In deze podcast gaat Annick van Rinsum in gesprek met Johan Vollenbroek, de mede-oprichter van Mobilisation for the Environment (MOB). Voor Johan is niets doen geen optie. Zijn organisatie zet zich in om van de huidige koers af te wijken en ervoor te zorgen dat we voor de toekomstige generaties geen aarde achterlaten die ecologisch gezien failliet is.
Met een paginagrote advertentie in de krant roepen 350 boswachters politieke partijen op om de natuur beter te beschermen. Voor sommige natuurgebieden is het al te laat. Deze boswachter vertelt waarom het volgens hem écht nodig is dat er wat verandert.
Het Europees Parlement heeft met een nipte meerderheid ingestemd met de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Er stemden 336 Europarlementariërs voor het voorstel, 300 tegen en 13 onthielden zich van stemming.
Het Europees Parlement verwerpt een halvering van het pesticidengebruik in de landbouw. De parlementariërs keerden zich woensdag ook tegen voorstellen om de groeiende stroom verpakkingsafval in te dammen. Daarmee is de Green Deal op twee belangrijke punten afgezwakt.
The harm to biodiversity caused by Dutch production and consumption amounts to almost 40 billion euros, according to research carried out by ABN AMRO and the Impact Institute. The lion’s share is hidden: it is not associated with the sectors themselves, but far more with their suppliers or clients. It is therefore crucial for companies to identify and reduce this harm. It is up to governments to take GDP growth off its pedestal and, moreover, encourage working with ‘real’ prices.