Op deze dierendag staan we stil bij onze relatie met dieren en filosoferen we over een vleesvrij leven. Over een stad en land die voor iedereen (mens en niet-mens) rechtvaardig is. We gaan in gesprek over een nieuw menu, over plantaardige voedselproductie en rechten voor dier en natuur. Hoe maken we de cultuuromslag naar een stad waarin geen of nauwelijks vlees wordt gegeten? Wat wordt onze maaltijd van morgen? Hoe zou een vegan stad eruit zien? Kunnen we ons verplaatsen in de dieren die we eten?

Let op! Voorafgaand aan het programma, vanaf 18:30, biedt volkskeuken De Sering een plantaardige maaltijd aan voor alle bezoekers. De maaltijd bestaat uit een voor- en hoofdgerecht. Kosten hiervoor zijn tussen € 2,50 en € 7,50, op basis van donatie, te betalen op locatie. Geef tijdens het reserveren aan of je mee wilt eten vooraf.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over het programma

Het programma start met nadenken over het perspectief vanuit het dier, vervolgens bespreken we een aantal praktische en inspirerende vega-voorbeelden en we sluiten af met het visualiseren over Amsterdam als stad zonder vlees. Een gesprek met onderzoekers, filosofen, kunstenaars, ervaringsdeskundigen en andere betrokkenen.

Mark Schalken is een Amsterdamse kunstenaar en ontwerper. Hij maakte in 2021 samen met andere kunstenaars en schrijvers de graphic novel genaamd de Vleesvrije Stad. Over hoe een samenleving zonder vlees en dier uitbuiting eruit zou zien en hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen. Sindsdien is hij verder in dit thema gedoken en bezig gegaan met meerdere projecten in samenwerking met verschillende andere denkers, doeners, en verbeelders.

Andy van den Dobbelsteen is hoogleraar Climate Design & Sustainability en coördinator duurzaamheid aan de TU Delft. Zijn onderzoek gaat voornamelijk over klimaatadaptatie, duurzaam bouwen en duurzame energietransitie. Hij houdt zich al jarenlang binnen verschillende projecten bezig met de vraag hoe we een duurzame, leefbare en biodiverse stad kunnen creëren in de toekomst.

Esther Boukema begon ooit als docent tekenen en grafisch vormgever maar startte in 2004 De Smaak te Pakken, ervaringsgerichte voedseleducatie voor leerlingen op de basisschool. Door kinderen zelf met voedsel bezig te laten gaan leren ze meer over waar de producten vandaan komen en wat hun impact is op de wereld.

Erno Eskens is filosoof en politicoloog, vooral gespecialiseerd op dierenrechten. Hij schreef onderander de boeken Democratie voor dieren: Een theorie van rechtvaardigheid en Een beestachtige geschiedenis van de filosofie waarin hij zijn visie op de plaats van dieren binnen de samenleving en democratie uiteenzet. Hij is tevens uitgever filosofie en wetenschap bij uitgeverij Noordboek en programmadirecteur bij de Internationale School voor Wijsbegeerte.

Daan Dorr is medeoprichter van De Sering, een volkskeuken en publieke ruimte die beschikbaar is voor allerlei ideeën, initiatieven, en activisten uit de buurt. Hij is vooral betrokken bij de TestTafel, het experimentele restaurant van De Sering. Hier wordt vier keer per week een zevengangen menu geserveerd met als doel de andere bezigheden van de Sering te kunnen financieren.

Yemayá: Sharon of Martin, oprichters van Yemayá, komt deze avond vertellen over hun drijfveren. Deze vegan corner is een plek waar mensen en kinderen uit de buurt samen kunnen komen om kennis te maken met een veganistische en duurzame levensstijl. Dit kan door wat te komen drinken of eten óf mee te doen met workshops, trainingen en lezingen.

ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?