Op deze dierendag staan we stil bij onze relatie met dieren en filosoferen we over een vleesvrij leven. Over een stad en land die voor iedereen (mens en niet-mens) rechtvaardig is. We gaan in gesprek over een nieuw menu, over plantaardige voedselproductie en rechten voor dier en natuur. Hoe maken we de cultuuromslag naar een stad waarin geen of nauwelijks vlees wordt gegeten? Wat wordt onze maaltijd van morgen? Hoe zou een vegan stad eruit zien? Kunnen we ons verplaatsen in de dieren die we eten?
Let op! Voorafgaand aan het programma, vanaf 18:30, biedt volkskeuken De Sering een plantaardige maaltijd aan voor alle bezoekers. De maaltijd bestaat uit een voor- en hoofdgerecht. Kosten hiervoor zijn tussen € 2,50 en € 7,50, op basis van donatie, te betalen op locatie. Geef tijdens het reserveren aan of je mee wilt eten vooraf.
Over het programma
Stel dat niemand in Nederland nog dierlijke producten zou eten, wat zou er dan gebeuren? En zou het bijdragen aan meer klimaatrechtvaardigheid? Met die denkoefening gaan milieuwetenschapper Jan Willem Erisman en landschapsarchitect Berno Strootman aan de slag.
Waarom Tel Aviv een van de meest vegan friendly steden ter wereld is? Jigal Krant zocht het uit en maakte een kookboek over het ‘land zonder melk en honing’.
Jaap Korteweg begon de Vegetarische Slager. Smaak zette hij op de eerste plaats, gericht op de vleesliefhebber. Jaap's drijfveer is dieren uit het productieproces te halen, eerst bij vlees en nu ook bij kaas.
Het Schotse Edinburgh ondertekende begin dit jaar als eerste Europese hoofdstad het Plant Based Treaty. De ambitie: het terugdringen van de vleesconsumptie.
Het ROC heeft sinds 1 september 2022 een opleiding Plant Based Cooking, de eerste plantaardige koksopleiding in Nederland.
Mark Schalken is een Amsterdamse kunstenaar en ontwerper. Hij maakte in 2021 samen met andere kunstenaars en schrijvers de graphic novel genaamd de Vleesvrije Stad. Over hoe een samenleving zonder vlees en dier uitbuiting eruit zou zien en hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen. Sindsdien is hij verder in dit thema gedoken en bezig gegaan met meerdere projecten in samenwerking met verschillende andere denkers, doeners, en verbeelders.
Andy van den Dobbelsteen is hoogleraar Climate Design & Sustainability en coördinator duurzaamheid aan de TU Delft. Zijn onderzoek gaat voornamelijk over klimaatadaptatie, duurzaam bouwen en duurzame energietransitie. Hij houdt zich al jarenlang binnen verschillende projecten bezig met de vraag hoe we een duurzame, leefbare en biodiverse stad kunnen creëren in de toekomst.
Esther Boukema begon ooit als docent tekenen en grafisch vormgever maar startte in 2004 De Smaak te Pakken, ervaringsgerichte voedseleducatie voor leerlingen op de basisschool. Door kinderen zelf met voedsel bezig te laten gaan leren ze meer over waar de producten vandaan komen en wat hun impact is op de wereld.
Erno Eskens is filosoof en politicoloog, vooral gespecialiseerd op dierenrechten. Hij schreef onderander de boeken Democratie voor dieren: Een theorie van rechtvaardigheid en Een beestachtige geschiedenis van de filosofie waarin hij zijn visie op de plaats van dieren binnen de samenleving en democratie uiteenzet. Hij is tevens uitgever filosofie en wetenschap bij uitgeverij Noordboek en programmadirecteur bij de Internationale School voor Wijsbegeerte.
Daan Dorr is medeoprichter van De Sering, een volkskeuken en publieke ruimte die beschikbaar is voor allerlei ideeën, initiatieven, en activisten uit de buurt. Hij is vooral betrokken bij de TestTafel, het experimentele restaurant van De Sering. Hier wordt vier keer per week een zevengangen menu geserveerd met als doel de andere bezigheden van de Sering te kunnen financieren.
Yemayá: Sharon of Martin, oprichters van Yemayá, komt deze avond vertellen over hun drijfveren. Deze vegan corner is een plek waar mensen en kinderen uit de buurt samen kunnen komen om kennis te maken met een veganistische en duurzame levensstijl. Dit kan door wat te komen drinken of eten óf mee te doen met workshops, trainingen en lezingen.