Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor klimaatverandering, vervuiling en het verlies van biodiversiteit. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Hiervoor is een inclusieve kijk op voedsel nodig die verder gaat dan gezonde agro-ecosystemen. Wageningen University & Research werkte met een team van voedseldenkers aan een visie voor het Nederlandse voedselsysteem in 2050. Wat houdt deze visie in en hoe creëren we samen een gezond en duurzaam voedselsysteem?

In dit programma presenteren Imke de Boer en Evelien de Olde hun visie op het voedselsysteem van de toekomst. We gaan hierover in gesprek met spelers uit de hele voedselketen en een chef-kok deelt een recept voor een heerlijke ‘circulaire maaltijd’. Tune in op 9 februari en krijg antwoord op de vraag: wat eten we morgen?


Voedselvisie 2050: Re-rooting the Dutch food system. De Boer & De Olde et al., 2020

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Wilbert van de Kamp
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?