Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor klimaatverandering, vervuiling en het verlies van biodiversiteit. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Hiervoor is een inclusieve kijk op voedsel nodig die verder gaat dan gezonde agro-ecosystemen. Wageningen University & Research werkte met een team van voedseldenkers aan een visie voor het Nederlandse voedselsysteem in 2050. Wat houdt deze visie in en hoe creëren we samen een gezond en duurzaam voedselsysteem?
In dit programma presenteren Imke de Boer en Evelien de Olde hun visie op het voedselsysteem van de toekomst. We gaan hierover in gesprek met spelers uit de hele voedselketen en een chef-kok deelt een recept voor een heerlijke ‘circulaire maaltijd’. Tune in op 9 februari en krijg antwoord op de vraag: wat eten we morgen?
Voedselvisie 2050: Re-rooting the Dutch food system. De Boer & De Olde et al., 2020
Over dertig jaar kan het Nederlandse voedselsysteem vrijwel volledig circulair zijn, als het aan hoogleraar dierlijke productiesystemen Imke de Boer en onderzoeker Evelien de Olde ligt.
Het is mogelijk: een duurzaam voedselsysteem. Twee Wageningse wetenschappers laten het zien.