Het huidige voedselsysteem staat voor een grote uitdaging op het gebied van duurzaam en gezond voedsel. Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en ongezonde leefstijlen zijn allemaal in belangrijke mate gelinkt aan hoe ons huidige voedselsysteem functioneert. De afgelopen jaren wordt vaker gesproken over een ‘eiwittransitie’, maar wat bedoelen we daar precies mee? Opvattingen over het meest duurzame en gezonde dieet worden ons dagelijks voorgeschoteld. Ga je door het leven als pescotariër, vegetariër, flexitariër, veganist of carnivoor? Op dit moment eten Nederlanders gemiddeld 76 kilo vlees per jaar. Om deze biefstukjes, hamburgers en koteletjes te produceren zijn onder andere veel dieren, veevoer en water nodig. Is er nog toekomst voor vlees met de huidige klimaatuitdagingen? In dit programma verkennen we vier verschillende toekomsten van vlees: welke bron van proteïne is toekomstbestendig?

Dirk Koolen is projectmanager en sociaal ondernemer. Hij houdt zich al jaren bezig met groen, voedsel(verspilling) en duurzaamheid. Hij startte zijn werkzame leven bij een cateringbedrijf. In Amsterdam werkte hij bij Instock en Albert Heijn (tegenwoordig Instockmarket), waar hij vanuit projectmanagement door rolde naar voedsel,- en sociale transities. In januari 2018 richtte hij circulaire stadsboerderij De Herkomst op in Amsterdam West. Hier staat het varken, de circulaire keten en goede lokale producten centraal. Waar lekker, maar ook circulair varkensvlees het uitgangpunt is. Minder, maar goed, varkensvlees die gevoerd worden door restvoedsel stromen uit Amsterdam.

Gertjan Kiers ook wel bekend als ‘de demoslager’, is auteur van het boek ‘Kop tot staart: varken’ en ‘Vleesbijbel’. Hij werkt bij Driessen Food als Chef Slager. Hij begon zelf als slager bij van Poorten. Hij is ook gastdocent bij RocvA en CSA

Pelle Sinke is werkzaam bij CE Delft als onderzoeker binnen de sector ketenanalyse. Hierin draagt hij bij aan analyses op het gebied van duurzame voedselproductie en -consumptie. Onder andere door te kijken naar alternatieven voor vlees zoals kweekvlees. Zijn bachelor Engineering, Design and Innovation en zijn master Industrial Ecology gebruikt hij om doelgericht duurzaamheid vraagstukken aan te pakken.

Tim Reysoo is filosoof, animal rights advocate, en Nederlandse ambassadeur bij de World Vegan Organization. Naast zijn filosofische onderzoek naar hoe systemen van menselijke en dierlijke systemen van onderdrukking met elkaar verbonden zijn, heeft hij veel ervaring met het voeren van dierenrechten campagnes, publieke lezingen geven over veganisme, en werkt hij aan het versterken van de wereldwijde beweging door zich ook buiten Nederland actief in te zetten. Tijdens zijn International Development Studies Master aan de Universiteit van Amsterdam heeft hij in Ghana onderzoek gedaan naar stranded assets en de energietransitie. Theorie en praktijk dienen hand in hand te gaan om de uitbuiting van dieren te stoppen. Abolitionisme is dan ook de enige moreel verdedigbare optie als het om rechtvaardige mens-dier relaties gaat.

Meer informatie

De vier toekomsten:

  1. High Tech plant-based vleesvervangers en gecultiveerd vlees.
  2. Minder maar beter vlees: vee gevoerd op reststromen.
  3. Verder geïntensiveerde veelteelt op een duurzame wijze.
  4. Volledig plantaardig, eiwitten uit voornamelijk bonen en zaden.

 

De inhoud van het programma is gebaseerd uitkomsten van het project Meat four Future:

Over het project Meat four future
Vlees: de vier toekomsten is een project en podcast over het gepolariseerde debat over vlees. Het beoogt een dieper begrip van wetenschappelijke feiten te creëren en het begrip van verschillende soorten argumenten in dit debat te vergroten.

Het project is geïnitieerd door SLU Future Food en wordt geleid door TABLE, een samenwerking tussen de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen (SLU), Wageningen University & Research (WUR) en de Universiteit van Oxford.

Lees hier meer over dit project, schrijf je in voor de nieuwsbrief van Meat four future.

DossierMaaltijd van Morgen
Fill 175 WeMakeThe.City Green
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?