Een lekker visje, gevangen in de Noordzee, met een elektrische vissersboot. Duurzame en lokale vis op het bord van Amsterdammers. Hoe kunnen we de visserijsector verduurzamen, lokale afzet in Amsterdam mogelijk maken en een toekomstbestendig verdienmodel realiseren? In dit programma gaan we in gesprek met beleidsmakers, wetenschappers, horecaondernemers en met de laatste Noordzeevisser van Amsterdam, Hendrik Kramer.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Meer informatie

Uit het Masterplan Duurzame Visserij (MDV) is in 2015 het eerste innovatieve pilotschip MDV 1 ontwikkeld. De bijzondere vorm en elektrische voorstuwing van het schip zorgen voor 60% brandstof- en CO2-besparing. Het MDV is erop gericht om een ecologisch en economisch duurzaam verdienmodel te ontwerpen voor de Nederlandse visserijsector. Ondertussen vaart visser Hendrik Kramer met de MDV 2, maar concurreert hij nog met de traditionele en vervuilende vissersboten op zee. Ook is het niet mogelijk om de vers en lokaal gevangen vis direct in de stad af te zetten, deze moeten namelijk eerst langs de afslag in bijvoorbeeld IJmuiden of Urk. Een stap dichterbij een positieve ecologische impact, maar een gezonde business case is nog niet haalbaar. Hoe kunnen we de visserijsector verduurzamen en lokale afzet in Amsterdam mogelijk maken? Welke rol kunnen overheden, horecaondernemers en consumenten spelen?

Over de sprekers

Hendrik kramer is de enige Amsterdamse visser op de Noordzee. Hij is de zesde generatie in een familie van vissers. Oorspronkelijk komt hij uit Urk, nu woonachtig in Amsterdam. Hij wilde blijven vissen, maar wel de duurzaamste visser van Nederland worden. Samen met zijn volledig elektrische boot gaat hij nu de Noordzee op om lokale vis te vangen.

Nathalie Steins is project manager van het Regiocentrum van Wageningen Marine Research (WMR) in Yerseke. Tevens is ze trekker van het themateam Visserij-ontwikkeling en -innovatie. Ze heeft ervaring in duurzame visserij management. Ze heeft in verschillende landen, van Ierland tot Kenia, gewerkt. Ze is opzoek naar een eerlijke en duurzame manier om natuurlijke grondstoffen, zoals vis, te gebruiken.

Ilse Zaal is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Economie, inclusief onderwijs en arbeidsmarkt, Landbouw en visserij, Dierenwelzijn, Bestuur, Europa, Recreatie en Toerisme, Sponsoring.

Lieke Berkenbosch is senior adviseur visserijbeleid bij het ministerie van LNV. Ze zet zich in voor een economisch en ecologisch duurzame toekomst voor de visserij op de Noordzee.

Esther Weller is eigenaar van de Ceuvel. Naast dat ze eigenaar is bij de Ceuvel, maakt ze ook programma’s. De Ceuvel is een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. Ze is ook eigenaar van restaurant Contrast, dat op een schip ligt, waar ze duurzame maaltijden serveren. Contrast in Noord is een kunstruimte en restaurant ineen.

Michelle Boonstra werkt als projectleider Fisheries & fish welfare bij Good Fish. Good Fish helpt je bij je keuze voor duurzame vis. Het doel is om 100% Goede Vis in Nederland te verkopen. Hiervoor ontwikkelde Good Fish onder andere de VISwijzer: een tool waarmee je kunt checken of de vis die je wilt kopen in de winkel of bestellen in het restaurant wel duurzaam is.

DossierMaaltijd van Morgen
Fill 175 WeMakeThe.City Green
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?