In een tijd waarin de polarisatie zegeviert, social media een ‘sociale’ façade lijkt te zijn geworden en het publieke debat verhard, is het noodzakelijk om eens stil te staan bij basisvragen in het van mens tot mens samenleven. Praten we nog wel goed met elkaar? En misschien nog wel belangrijker; luisteren we nog wel echt naar wat de ander zegt? Hoe doe je dat nou eigenlijk, een goed gesprek? Vanavond gaan we samen met Coen Verbraak en andere gasten in gesprek over ‘het goede gesprek’. Wat kunnen gesprekstechnieken uit de journalistiek, therapie of de filosofie ons leren over die hoe-vraag. En hoe ga je het gesprek aan het iemand die ogenschijnlijk andersdenkend is dan jij?

Over de sprekers

Coen Verbraak is een bekroonde journalist. Voor krant, radio en televisie maakt hij grote portretterende interviews en profielen. In 2009 begon hij met de geprezen serie Kijken in de ziel, waarin hij onder andere in gesprek gaat met artsen, religieuze leiders, rechters en militairen over hun vak en zichzelf. Verder maakte hij documentaires als Onze jongens op Java, Srebrenica – de Machteloze Missie van Dutchbat en series als De Publieke Tribune en Over Leven, waarin hij mensen om hun levenslessen vraagt.

Esther de Wolf is gespecialiseerd in onderwijs, trainingen, workshops en lezingen over oplossingsgericht therapie en oplossingsgerichte gespreksvoering. Ze heeft zich laten inspireren door de grondleggers van de methode, Steve de Shazer en Insoo Kim Berg. Ze implementeert de oplossingsgerichte methode niet alleen maar doceert hem daarnaast ook aan de hand van haar uitgebreide ervaring en enthousiasme over de methode.

Tiare van Paridon werkt als trainer en gespreksbegeleider bij Het Socratisch Gesprek, een zelfstandige filosofische praktijk die ervan uitgaat dat de gespreksbenadering in dienst kan staan van ieders dagelijkse praktijk van leven en werken. Daarnaast legt zij zich vanuit haar bedrijf TLvP zelfstandig toe op het geven van gesprekstrainingen en socratische workshops voor jongeren (15 tot 27 jaar) op scholen en cultuurinstellingen.

Jerry Afriyie is dichter, opiniemaker en mensenrechtenactivist en zet zich voornamelijk in tegen racisme en discriminatie. Hij is mede-oprichter van onder andere de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, stichting Nederland Wordt Beter en Soul Rebel Movement. Ook startte Jerry samen met Pakhuis de Zwijger de beweging Wit Aan Zet. Daarnaast is Jerry mede-organisator van Dag van Empahtie.

Eefje Hendriks, Bruno Lauteslager en Pippi van Ommen zijn de oprichters van Deep Canvassing Nederland. Deep canvassing is een nieuwe manier om met mensen te praten over politiek. Het helpt mensen om betere gesprekken te voeren door naar elkaar te luisteren zonder te oordelen en persoonlijke verhalen te delen. Met hun initiatief leiden Eefje, Bruno en Pippi ‘deep canvassers’ op om in heel Nederland open, eerlijke en schurende gesprekken te voeren over belangrijke politieke onderwerpen waar mensen het niet altijd over eens zijn.

Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Programmamaker Samenleving & Levenskunst
Cecile Trooster
Programmamaker Economie van morgen & Tegenlicht
Emma Boonstra
Stagiair programmamaker Sociale stad en Tegenlicht meet up
ProgrammareeksLevenskunst

Mens worden is een kunst. Maar hoe doe je dat eigenlijk?