Global Trends
Week Tegen Racisme

Festival Sta op Tegen Racisme 2020

Festival tegen racisme en discriminatie met talks, films, kunst, muziek en food.
donderdag 19 mrt, 19.30
do 19 mrt, 19.30
Hele pand
Volg dit programma via de livestream

In de aanloop naar de jaarlijkse Landelijke Demonstratie Tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart organiseren Pakhuis de Zwijger en het Comité 21 maart het Festival Samen Tegen Racisme. Tijdens dit festival laten we gezamenlijk een geluid horen tegen racisme, discriminatie en extreemrechts. Hierbij geven we een podium aan kunstenaars, theatermakers en muzikanten om hun kunsten te delen. We zoeken de verdieping op met experts in verschillende domeinen en we gaan kritische gesprekken aan met politici, bestuurders en grass roots organisaties. Tenslotte faciliteren we de ontmoeting en het gesprek tussen betrokken burgers in de stad met dialoog en een marktplaats. Iedereen is welkom op dit festival waarmee we ons inzetten voor een rechtvaardige inclusieve samenleving.

Bekijken onderaan de sprekerslijst de verschillende programmaonderdelen voor meer informatie

Met in dit programma onder anderen

Dionne Abdoelhafiezkhan
Mede-oprichter IZI Solutions
Rutger Groot Wassink
Wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering Gemeente Amsterdam
Kitty Jong
Vicevoorzitter FNV
Jerry Afriyie
Dichter en oprichter stichting Nederland Wordt Beter
Abdou Menebhi
Lid en medeoprichter Comité 21 maart
Chandra Frank
curator, writer, phd candidate
Katayoun Arian
Researcher, curator, and writer
Patricia Kaersenhout
Visueel kunstenaar, cultureel activist en womanist
Rachel Rumai Diaz
Schrijver, Dichter, Spreker, Mede-oprichter La Raza
Nawal Mustafa
Oprichter S.P.E.A.K., jurist, mensenrechtenactivist en promovenda VU
Afrogrooves
Afrogrooves is an afro-music oriented open jam session with Mark Oomen (Zitakula) as director on stage.
Our Footsteps
A Theatre Performance on Migrants' Narratives
Tayfun Balçik
Historicus en coordinator bij The Hague Peace Projects
Ben Crum
Professor of Political Science at the Vrije Universiteit Amsterdam
Basema Salman Spijkerman
Cultural Mediator and Adviser specialized in Gender and Refugees
Saied Alkarim
Amsterdam City Rights and human rights activist
So Roustayar
Kandidaat Bij1, bouwkundige, activist
Naomie Pieter
Black Queer & Trans Resistance Netherlands en Kick out Zwarte Piet
Ribal Al-Katib
Architect, Photographer, Asylum seeker
Mounir Samuel
Politicoloog, Midden-Oosten deskundige, schrijver, journalist en acteur
Sydney Lowell
Co-founder @wethepeopleamsterdam & Spoken Word artist
Ewout van den Berg
Lid Comite 21 Maart
Dounia Jari
Mede-oprichter Stichting Maruf & trainer bij Anti Discriminatie Bureau RADAR
Savannah Koolen
Co-founder Amsterdam City Rights
Simion Blom
Gemeenteraadslid voor GroenLinks
Hilla Dayan
Teacher at Amsterdam University College and co-founder of gate48, platform for critical Israelis in the Netherlands
Numan Yilmaz
Raadslid gemeente Amsterdam voor DENK
Serda Nehirci
Anti-imperialist, feminist en actief bij HTIF - Federatie van Arbeiders uit Turkije in Nederland
Anne Dekker
Actief betrokken bij Sea Watch, zowel op zee als op land.
Taghreed El-Khodary
Senior Editor at Chronicle of the Middle East & North Africa

Wat kan je  allemaal doen en beleven op dit festival?
De timetable van onderstaande programma’s volgt snel! 

 • Opkomst van Rechts: Democratie en Mensenrechten
  De invloed van internationale, nationale en lokale trends van verrechtsing uit zich op verschillende manieren in onze steden, politiek en samenleving. Wat betekent de opkomst van extreemrechts voor onze democratie? En wat doen deze ontwikkelingen met de rechten van vrouwen, LHBTQI+ en verschillende gemeenschappen van kleur en de maatschappij? Op zoek naar een alternatief tegen de impact van racisme en discriminatie, gaan we in gesprek met politici, activisten, experts en het publiek. Daarnaast kijken we naar belangrijke beleidsvraagstukken in de stad als het gaat om aanpakken van racisme en discriminatie, en bevorderen van kansengelijkheid binnen verschillende domeinen.  Een gesprek met politici, activisten, experts, initiatieven uit de stad en het publiek. Met oa Kitty Jong, Rutger Groot Wassink, Abdou Menebhi, Jerry Afriyie, Ben Crum Moderatie: Dionne Abdoelhafiezkhan.
 • Theater: Our Footsteps (Eng)
  In order to stop seeing migrant as ‘problematic’ or ‘troublesome’ it is time to go beyond the politics of social segregation as mass distraction. A Theatre Performance and project by AstaroTheatro, IIRE and Stichting Vrolijkheid, made by a collective of migrants, political refugees and locals on Migrants’ narratives, activism and togetherness. 
 • Panel and Talk: Refugees and Human Rights  (Eng)
  How is the current human rights situation regarding stateless- and undocumented refugees in the Netherlands? And in which way are refugees being criminalised in policy? A panel conversation and presentation in collaboration with Amsterdam City Rights and friends of Sea-Watch. Speakers are Basema Salman-Spijkerman, Haitham Ibraheem, Ribal Al-Katib en Anne Dekker. Moderator: Mounir Samuel. 
 • Workshop: racisme in de culturele sector
  In 2019 is de Code Diversiteit aangescherpt en werd het woord ‘inclusie’ toegevoegd aan de bestaande tekst.  Dit houdt in dat een organisatie de acht principes toepast die zijn opgesteld om de organisatie inclusiever te maken. Als men zich daaraan niet kan houden, moet daar verantwoording over afgelegd worden. Een mooi streven op papier, maar hoe doe je dat in de praktijk? Wat is er nodig om de culturele sector inclusiever en veilig te maken? Tijdens de workshop gaan we niet opzoek naar antwoorden maar gaan we leren door goed naar elkaar te luisteren. Het programma ‘Racisme in de culturele sector’ is een initiatief van Rachel Rumai, Patricia Kaerssenhout, Merel Vosseberg, Sarah Blok, Roberto Bacchilega,  Savannah Koolen en Mark Oomen.  LET OP: vooraf aanmelden voor het programma is verplicht en kan middels dit formulier.
 • Panel en Talk: Intersectionaliteit, solidariteit en LGTBQIA+ vraagstukken.
  Panelgesprek vormgegeven door Sesi Community Center met oa Maruf en Black Queer & Trans resistance NL over intersectionele vraagstukken en solidariteit binnen de LHBTQIA+ gemeenschap. Wat is het belang van zelforganisatie en zichtbaarheid van LHBTQIA+ mensen van kleur? En op welke manier verschillen de uitdagingen voor deze gemeenschap. Met oa Naomie Pieter, Dino Suhonic, So Roustayar en Simion Blom als Moderator. 
 • Panel en Talk: Zwarte Migranten Vrouwen beweging, Gender en solidariteit.
  Een panelgesprek vormgegeven door Katayoun Arian over het belang van solidariteit binnen de anti-racisme beweging, en hoe dit zich wel en of juist niet uit in de praktijk. Met oa verhalen en inspiratie uit de Zwarte Migranten Vluchtelingen Vrouwenbeweging en activisten van nu. Met oa Chandra Frank
 • Ongemakkelijke solidariteit: Palestijns & Koerdische zaak.
  In het conflict tussen Israël en de Palestijnen, en Turkije met de Koerden valt op dat Israël openlijk ‘de Koerdische zaak’ steunt en Turkije op haar beurt weer openlijk de Palestijnen. Dit terwijl de ‘eigen minderheden’ juist onderdrukt worden door Turkije en Israël. In Nederland zijn beide conflicten vaak onderwerp van heftige discussies vanuit verschillende perspectieven die bredere solidariteit en bewegingsbouw in de weg staan. Hoe bieden we perspectief voor zowel de Koerdische en Palestijnse zaak? Sprekers zijn Numan Yilmaz, Hilla Dayan, Serda Nehirci en Taghreed El-Khodary. Moderator is Tayfun Balcik, event is  georganiseerd door The Hague Peace Projects, en DocP.
 • Meet & Greet Area
  Wil je zelf ook actief worden? Op deze marktplaats kun je allerlei lokale organisaties en initiatieven persoonlijk ontmoeten die actief zijn op het thema van racisme en discriminatie. Met onder meer: Comité 21 maart, One WorldAmsterdam City Rights, Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, Minosia Labyrinth, Movement of Colour, Internationale socialisten, Plant een Olijfboom, Humanity in Action, Caleidoscopia, Ontmoet Palestina en Free West Papua.
 • Muzikale afsluiting met Afrogrooves 22:00-23:00
  Het festival wordt afgesloten met muziek en een jamsessie van Afrogrooves, een muziekgroep met een mix van afrobeat, funk en highlife muziek die je meeneemt naar alle uithoeken van West-Afrika. Denk aan blazers, percussie, synthesizer, ritmerijders en opzwepend euforisch klankenspel. Neem gerust je eigen instrument mee en speel mee!  
donderdag 19 mrt, 19.30
Hele pand
Reserveer
Deze 89 mensen zijn aanwezig