Wat weten we in Nederland van de koloniale geschiedenis en de doorwerking ervan op Aruba? Tijdens het herdenkingsjaar slavernijverleden is er veel aandacht voor de zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis, maar daar waar er veel aandacht is voor Suriname, en in mindere mate Curaçao, blijft Aruba doorgaans onderbelicht. In dit programma kijken we samen met historici en kunstenaars naar dit verleden. Naar het verzet van helden zoals Virginia Dementricia en Andrés Tromp en hoe dit een inspiratiebron vormt voor kunstenaars vandaag de dag om zich te verzetten tegen hedendaags racisme en de doorwerking van dit koloniale verleden in het heden. Met als doel het vergroten en bereiken van engagement, heling en rechtvaardigheid. Hoe gaan we om met de Arubaanse erfenis van de inheemse tot slaafgemaakten? Hoe zit het met de doorwerking in de context van de latere Afro-Caribische Lago migranten, binnen de olieraffinaderij? Tot slot, hoe ziet een herdenkingsjaar slavernijverleden op Aruba er dan uit?

Tip: Voorafgaand is er ook een workshop tussen 17:00 en 18:30 met een deel van de panel sprekers, hier kan je apart voor reserveren via deze link.

Over de sprekers

Francio Guadeloupe is naast senior onderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zuidoost-Aziatische en Caribische Studies (KITLV-KNAW) ook docent bij de afdeling Antropologie aan de Uva. Eerder werkte dr. Guadeloupe vier jaar lang als president van de University of St. Martin (USM), totdat de orkaan Irma leidde tot een tijdelijke sluiting van de instelling op het binationale eiland Sint-Maarten en Saint Martin. De voornaamste onderzoeksgebieden van Guadeloupe zijn: nationale identiteit, etnische diversiteit, cultureel erfgoed, religieuze identiteit en media-percepties van de werkelijkheid worden beïnvloed door koloniaal racisme en wereldwijd kapitaal. Hij heeft deze interesses nagestreefd in zijn onderzoeken en publicaties over sociale processen op het binationale eiland Saint Martin & Sint Maarten (St. Martin), Curaçao, Aruba, Saba, Sint-Eustatius, Brazilië en Nederland.

Dr. Luc Alofs (1960) studeerde Culturele Antropologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en promoveerde daar. als historicus aan de Universiteit Leiden. Hij werkte eerder bij de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Utrecht en de Aruba Teacher Training College. Momenteel is hij senior onderzoeksdocent aan de Faculteit der Letteren en Wetenschappen en senior onderzoeker aan het Aruba Institute for Good Governance and Leadership. Luc Alofs publiceerde ongeveer 90 boeken en artikelen over een breed scala aan onderwerpen, waaronder de vroegmoderne Atlantische geschiedenis, de koloniale en postkoloniale geschiedenis in het Nederlandse Caribisch gebied, slavernij, emancipatie en herstelbetalingen, sociale integratie, natieopbouw en nation branding, immaterieel cultureel erfgoed en erfgoededucatie, Circulaire economie en Civil society studies in het Caribisch gebied.

Julien Ignacio (1969) Nederlands-Arubaanse schrijver, studeerde af als literatuurwetenschapper. Hij schrijft korte verhalen, blogs en romans. In 2008 ontving hij de El Hizjra literatuurprijs voor zijn toneelstuk Hotel Atlantis. Hij was redacteur van literair tijdschrift Tirade en is bestuurslid van de Werkgroep Caraïbische Letteren. In 2018 verscheen zijn debuutroman Kus (nominatie Bronzen Uil). Met collega-schrijvers Michiel van Kempen en Raoul de Jong stelde hij Dat wij zongen samen, een bloemlezing Caraïbische literatuur die in 2022 uitkwam bij Das Mag. In september 2023 verscheen zijn tweede roman Goudjakhals, een collage migrantenverhalen die zich afspelen in Amsterdam en Aruba, Beiroet en Lesbos.

Alydia Wever, een op Aruba geboren multidisciplinaire kunstenaar, performer, choreograaf, dansdocent en producer, woont en werkt sinds 2018 in Nederland. Haar uitgebreide oeuvre, dat meer dan twintig jaar beslaat, draait om het menselijk lichaam als een kanaal voor expressie, dat onderzoek doet naar maatschappelijke perspectieven op sociale dynamiek, antropologie, gemeenschap, identiteit en cultureel erfgoed vanuit Arubaanse, Caribische en Atlantische gezichtspunten. Alydia produceerde grootschalige multidisciplinaire kunstvoorstellingen en
tentoonstellingen zoals Anthropical voor de 13e Biënnale van Havana, Cuba in 2019, Muhe Frida (The Woman Frida – Kahlo, 2011), One in Soul (2008) en Energia Interno (Innerlijke energie, 2004).

Ryan Daniel Oduber (MFA) is een hedendaagse kunstenaar geboren in Aruba. Zijn artistieke reis begon in de jaren ’90 en sindsdien heeft hij Aruba (en Nederland) vertegenwoordigd in verschillende internationale tentoonstellingen, waaronder biënnales en groepstentoonstellingen in verschillende landen over de hele wereld. Zijn werk verkent zowel theoretische als formele kernvragen van het Caribische individu, waarbij hij zich richt op existentiële kwesties met wereldwijde relevantie maar geworteld in de lokale context van Aruba. Oduber treedt op als een communicator van psychosociale houdingen binnen zijn gemeenschap en gaat een dialoog aan met de contextuele situatie van Aruba. Belangrijke thema’s in het werk van Oduber zijn immigratie, globalisering, de impact van technologieën op het Arubaanse en Caribische kader en de gevaren die verbonden zijn aan toerisme.

Michael Lampe: Met een rijke en diverse ervaring binnen de muziekindustrie en de creatieve sector, heeft Michael een indrukwekkende reis afgelegd als muziekproducent, visionair cultureel ondernemer en Lid van Staten in het Arubaanse parlement. Hoewel de creatieve broedplaats “BEAM”, eerder geïnitieerd door Michael, niet meer actief is, blijft de erfenis van dit project resoneren als een dynamisch epicentrum voor de mogelijkheden van artistieke expressie, cultureel ondernemerschap en innovatie op Aruba. Als componist heeft Michael een belangrijke rol gespeeld in het waarderen van de traditionele muziek van Aruba, door een brug te bouwen tussen generaties. Hierdoor heeft hij niet alleen bijgedragen aan het behoud van cultureel erfgoed, maar ook aan de voortdurende relevantie ervan. Het vermogen om innovatieve en grensverleggende geluiden te combineren heeft hem tot een invloedrijke figuur in de evolutie van de Caribisch Nederlands muziekscene. Als lid van de staten van het Arubaanse parlement heeft Michael een invloedrijke rol gespeeld in het bevorderen van de creatieve industrieën, culturele ontwikkeling en duurzame doelen op het politieke toneel. Zijn politieke betrokkenheid toont een diepgaand begrip van de synergie tussen cultuur, politiek en duurzaamheid. Zijn werk heeft niet alleen de muzikale landschappen gevormd, maar heeft ook een blijvende impact gehad op de culturele identiteit en ontwikkeling op Aruba en in de regio.

Moderator:

Daniella Britt (1992) is geboren op Aruba waar ze na haar BA studie werkte bij het Arubaans nationaal archief, de Arubaanse nationale bibliotheek en voor diverse projecten die zich richten op erfgoed, Caribische geschiedenis en sociale vraagstukken. Ze werkt aan de Royal Netherlands Institute for Southeast Asian and Caribbean Studies (KITLV-KNAW). Reeds heeft ze haar master diploma Political Theory aan de UvA behaald met een onderzoek over de koloniale periode gedurende de Tweede Wereld Oorlog op de ABC eilanden. Ze zet zich in voor meerstemmigheid in Caribische onderzoek.

DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief
ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2024

Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren van 18 t/m 21 maart 2024 de 6de editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR), een programma in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. De WTR biedt een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo behandelen we onder meer politiek, polarisering, sport, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.