‘Poetic Resistance’, oftewel dichterlijk verzet. In deze workshop ga je onder begeleiding van Alydia Wever, Julien Ignacio en Mark Oomen aan de slag met een collectief kunstwerk, waarin pijn, frustratie en andere emoties worden omgezet in een krachtige performance waarin de stem van elke deelnemer wordt opgenomen. Wij kijken hierbij naar de inspiratie en kracht die wij kunnen putten uit de verzetshelden van de slavernijperiode en zetten dit om in een middel om ons uit te spreken tegen de doorwerking van het koloniale verleden in het
heden.
Tip: Na deze workshop zal er ook een panel zijn tussen 20:00 en 22:00 als vervolg op de thema’s uit de workshop, daar kan je apart voor reserveren via deze link.
Bio & informatie van de workshop facilitators
Julien Ignacio (1969) Nederlands-Arubaanse schrijver, studeerde af als literatuurwetenschapper. Schrijft korte verhalen, blogs en romans. In 2008 ontving hij de El Hizjra literatuurprijs voor zijn toneelstuk Hotel Atlantis. Hij was redacteur van literair tijdschrift Tirade en is bestuurslid van de Werkgroep Caraïbische Letteren. In 2018 verscheen zijn debuutroman Kus (nominatie Bronzen Uil). Met collega-schrijvers Michiel van Kempen en Raoul de Jong stelde hij Dat wij zongen samen, een bloemlezing Caraïbische literatuur die in 2022 uitkwam bij Das Mag. In september 2023 verscheen zijn tweede roman Goudjakhals, een collage migrantenverhalen die zich afspelen in Amsterdam en Aruba, Beiroet en Lesbos.
Michael Lampe: Met een rijke en diverse ervaring binnen de muziekindustrie en de creatieve sector, heeft Michael een indrukwekkende reis afgelegd als muziekproducent, visionair cultureel ondernemer en Lid van Staten in het Arubaanse parlement. Hoewel de creatieve broedplaats “BEAM”, eerder geïnitieerd door Michael, niet meer actief is, blijft de erfenis van dit project resoneren als een dynamisch epicentrum voor de mogelijkheden van artistieke expressie, cultureel ondernemerschap en innovatie op Aruba. Als componist heeft Michael een belangrijke rol gespeeld in het waarderen van de traditionele muziek van Aruba, door een brug te bouwen tussen generaties. Hierdoor heeft hij niet alleen bijgedragen aan het behoud van cultureel erfgoed, maar ook aan de voortdurende relevantie ervan. Het vermogen om innovatieve en grensverleggende geluiden te combineren heeft hem tot een invloedrijke figuur in de evolutie van de Caribisch Nederlands muziekscene. Als lid van de staten van het Arubaanse parlement heeft Michael een invloedrijke rol gespeeld in het bevorderen van de creatieve industrieën, culturele ontwikkeling en duurzame doelen op het politieke toneel. Zijn politieke betrokkenheid toont een diepgaand begrip van de synergie tussen cultuur, politiek en duurzaamheid. Zijn werk heeft niet alleen de muzikale landschappen gevormd, maar heeft ook een blijvende impact gehad op de culturele identiteit en ontwikkeling op Aruba en in de regio.
Alydia Wever, een op Aruba geboren multidisciplinaire kunstenaar, performer, choreograaf, dansdocent en producer, woont en werkt sinds 2018 in Nederland. Haar uitgebreide oeuvre, dat meer dan twintig jaar beslaat, draait om het menselijk lichaam als een kanaal voor expressie, dat onderzoek doet naar maatschappelijke perspectieven op sociale dynamiek, antropologie, gemeenschap, identiteit en cultureel erfgoed vanuit Arubaanse, Caribische en Atlantische gezichtspunten. Alydia produceerde grootschalige multidisciplinaire kunstvoorstellingen en
tentoonstellingen zoals Anthropical voor de 13e Biënnale van Havana, Cuba in 2019, Muhe Frida (The Woman Frida – Kahlo, 2011), One in Soul (2008) en Energia Interno (Innerlijke energie, 2004).
Mark Oomen (1987) is een muzikant, docent en organisator. Hij is de medeoprichter van het Afrogrooves Collective, waarbij muzikale jamsessies georganiseerd worden. Daarnaast is hij ook medeoprichter van het platform Arts of Resistance, een project met de visie om twee werelden met elkaar te verbinden: die van de kunsten en die van de sociale beweging/activisme.