De Javaans-Surinaamse gemeenschap vormt in Suriname een belangrijk onderdeel van de samenleving, maar in Nederland is het nog een onzichtbare gemeenschap. Tijdens het evenement zal er een gesprek plaatsvinden waar stilgestaan wordt bij het effect van de beeldvorming op de Javanen in Suriname, zowel in het verleden als in het heden.

De theatergroep LUSU zal dit evenement een artistieke invulling geven vanuit hun drukbezochte voorstelling genaamd ‘Duizend Dagen’. Het is een theaterstuk dat het intergenerationele trauma en de drie-gelaagdheid van de Javaans-Surinaamse gemeenschap aan de kaak stelt en reflecteert op de vraag of er vanuit de Javaans-Surinaamse achtergrond een plek is om te participeren in de westerse wereld?

Let op! Dit evenement is bij het Pop up podium van het Bijlmer Parktheater, te vinden op het Bijlmerplein 876.

Over de organisaties

Dit evenement wordt georganiseerd door Stichting Javanen in Diaspora (JID-NL) en LUSU.

LUSU staat onder artistieke leiding van Dewi Kasmo en is door haar in 2016 opgericht uit de noodzaak om een plek te creëren die ze nog niet gevonden had in de bestaande theaterwereld. LUSU schijnt licht op verhalen die nog in de schaduw staan. LUSU vertaalt wat moeilijk onder woorden is te brengen door muziek, beweging, beeld en theaterteksten. Binnen deze multidisciplinaire werkwijze wordt er gebruik gemaakt van populaire kunstvormen zoals online streaming, rap en comedy om moeilijke onderwerpen bespreekbaar en toegankelijk te maken. Bij LUSU herken je jezelf in de ander.

Stichting Javanen in Diaspora Nederland (JID-NL) is een Javaans-Surinaamse organisatie. JID-NL wil zich inzetten als bruggenbouwer tussen Javaans-Surinaamse organisaties in Nederland. Haar missie omvat het profileren van de Javaans-Surinaamse diasporagemeenschap in Nederland, het bevorderen van empowerment, bewustwording en herwaardering van de Javaanse cultuur en identiteit. Het ontmoeten, verbinden en delen van kennis binnen de gemeenschap staat daarbij centraal. Daarnaast streeft de stichting naar het versterken van banden met Suriname en Indonesië.

Dit programma is ontwikkeld door
ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2024

Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren van 18 t/m 21 maart 2024 de 6de editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR), een programma in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. De WTR biedt een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo behandelen we onder meer politiek, polarisering, sport, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.