De relatie tussen interlandelijke en interraciale adoptie en identiteit vraagt om een intersectionele benadering, waarin zowel de culturele dimensie als het perspectief van antiracisme geïntegreerd worden. Dit is belangrijk om meer begrip te creëren voor de ervaringen van mensen met een adoptieachtergrond met onder andere racisme en hoe dit invloed heeft op hun identiteitsvorming. Tijdens deze avond richten we ons naast het hoofdthema racisme, ook op de zoektocht naar identiteit van mensen met een adoptieachtergrond. Het doel is om het bewustzijn te vergroten over de relatie tussen adoptie, identiteit en racisme. Hiermee willen we de solidariteit binnen en tussen gemeenschappen versterken. Samen kijken we naar de toekomst, waarin begrip voor elkaar en verbinding centraal staan.

In samenwerking met Asian Raisins–sinds maart 2020 een van de toonaangevende organisaties die racisme tegen Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland bestrijdt– organiseert Pakhuis de Zwijger een avond waarbij ervaringen van mensen met een adoptieachtergrond uit Oost- en Zuidoost-Azië centraal staan.

Met in dit programma
Dilani Butink
Ervaringsdeskundige
Myranda Hilhorst
Ervaringsdeskundige
Xiangxia van den Ham
Ervaringsdeskundige
Lily Ni Mei
spoken word artiest, ervaringsdeskundige
Liza Hansa
Singer-Song writer, Ervaringsdeskundige

Over het programma

Het programma bestaat uit drie delen. We starten met een spoken word performance en muzikale voordracht over adoptie en identiteit. Daarna volgt een panelgesprek met ervaringsdeskundigen, bekend van onder andere de documentaires Adoptiebedrog (Zembla), De Afhaalchinees (Omroep Zwart) en Dumpling Stories(VICE). We sluiten af met vragen uit het publiek, waarbij ook ruimte is om persoonlijke ervaringen te delen.

DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Asian Raisins
De moderator van dit programma is
Zoë Horsten
Moderator, Ervaringsdeskundige
ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2024

Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren van 18 t/m 21 maart 2024 de 6de editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR), een programma in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. De WTR biedt een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo behandelen we onder meer politiek, polarisering, sport, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.